Pentru Robert Lupu, fostul mare internațional, actual antrenor al echipei CFR Timișoara și selecționer al reprezentativei U19, anul 2022 a fost unul plin de evenimente.

Cu Robert Lupu pe bancă, naționala României U19 a reușit o performanță istorică, prezența la turneul final al Campionatului European. Cu CFR Timișoara, Robert Lupu a încheiat anul 2022 pe locul 4 în Liga 1 Futsal Fortuna, poziție care îi asigură prezența în play-off. După câțiva ani în care a îmbrăcat costumul de tehnician, Robert Lupu, 40 de ani, a revenit pe parchet și evoluează pentru bănățeni, cot la cot cu mult mai tinerii săi elevi, arătând că vârsta e doar o cifră!

„Momentan cred că nu se poate mai mult”

– Domnule Robert Lupu, cum a fost anul 2022?! Pentru d-stră! Pentru CFR!

– Un an cu lucruri minunate, dar și cu multe provocari. Pentru CFR Timișoara anul 2022 a adus o echipă total nouă. Am început bine primul joc cu Autobergamo Deva, dupa care s-au simțit lipsa de pregătire împreuna, lipsa de omogenitate a lotului și, în consecință, am avut oscilații în partidele cu West Deva și FK Odorheiu Secuiesc. În retur am avut o evoluție bună, și, în ciuda faptului că am rămas fără stranieri, am reușit patru victorii din șase! Am fost foarte aproape de locul secund, dar în meciul cu Odorheiu Secuiesc, deși am condus cu 4-1, harghitenii și-au arătat valoarea și omogenitatea.

– Dar pentru naționala U19?

– Naționala U19 a realizat cea mai mare performanță la nivel European. Nu cred că puteam mai mult. A fost ca în cazul celor de la United Galați, calificați între primele 16 echipe ale Europei în Liga Campionilor. La ce adversari au întâlnit, gălățenii s-au comportat foarte bine. La fel și în cazul naționalei U19. Numai ca noi am ajuns în primele 8 echipe ale Europei, dar diferența s-a vazut. Momentan cred că nu se poate mai mult.

„Ne doream mai mult în acest sezon”

– Cum vezi evoluția futsalului românesc?

– Futsalul românesc s-a adaptat foarte bine după pandemie. Să fim realiști, după pauza pricinuită de Covid 19 nimeni nu mai credea că vor exista oameni care să susțină acest frumos sport. Și, totuși, au existat!

– Cum decurg obiectivele de la CFR?

– Avem obiective bune, investim în tineri, iar asta se vede. Am avut trei jucători la echipa naționala de seniori, Teodor Lungu, Darius Nastai și Mihnea Toader. Vrem sa construim, pe parcursul a cel puțin doi ani, o echipă tânără, care să nu implice costuri foarte mari, dupa care să ne impunem și rezultate. Ne doream mai mult în acest sezon, însă am avut ghinionul ca unii dintre jucători să aibă probleme cu viza și nu au mai ajuns la echipă. Cu ei împreuna eram altundeva in clasament.

„Am urmat pașii ce trebuiau făcuți”

– Cum v-ați perfecționat ca antrenor în ultima perioadă?

– Ca antrenor am contact mereu cu diferiti tehnicieni. Fac parte din diferite grupuri, online, unde am discuții și intracționez cu mai multi selecționeri, foști sau actuali, însă, să nu uitam, noi trebuie să lucrăm cu ce avem la dispoziție aici, în țară. Cred că noi încă jucăm un futsal, să îi spun, așa, „basic”. Nu reușim să facem încă pasul mai sus.

– Ce își propune CFR pentru 2023?

– Depindem de transferurile pe care urmează să le perfectăm. Sincer, speram la un loc trei.

– Poate naționala României să ajungă la Mondiale? Dar la Europene?

– Naționala României are viitor. Selecționerul Endre Kacsó face o treabă foarte bună. Băieții la fel. Sunt un susținător al echipei naționale, am o relatie foarte bună cu Endre Kacsó și cred că vom mai lucra pe viitor.

La Euro suntem sigur! Văd foarte bine echipa națională, am urmat pașii ce trebuiau făcuți, managerul Daniel Petcu s-a implicat în naturalizarea lui încredere anul 2023. United Galați a mers cât a putut de mult în Liga Campionilor, noi, cu cei mic, la fel, nationala mare a facut o treabă foarte bună în debutul calificărilor pentru Campionatul Mondial. Cred că futsalul e acolo unde trebuie și, în ciuda tuturor greutăților, suntem un nume în Europa.

Articol de Adi Dobre