FOTO: Răzvan Păsărică / SPORT PICTURES

Într-un interviu acordat frf.ro, Nicolae Constantin, antrenorul momentului în Liga 2 Casa Pariurilor, explică secretul parcursului bun cu ACS Petrolul 52, lider înaintea primului meci al etapei 9, câștigat de Concordia în fața Unirii Dej. Prahovenii au șansa de a reveni pe primul loc duminică, 3 octombrie, de la ora 11:00, când o vor întâlni pe teren propriu pe CSC 1599 Șelimbăr.

– Domnule Constantin, se poate spune că sunteți antrenorul momentului în Liga 2?
– Aud tot mai des acest lucru în aceste zile, cred că este cam mult spus. Sunt doar unul dintre antrenorii din Liga 2 care încearcă să își facă treaba cât mai bine și mă bucur că împreună cu staff-ul tehnic și cel administrativ reușim să fim acolo unde trebuie să fie o echipă de talia Petrolului.

– Erați lideri în Liga 2 înaintea primului meci al acestei etape, cu 7 victorii din 8 meciuri. Care este secretul acestei performanțe?
– Faptul că reușim să legăm victoriile înseamnă mult, ne dă încredere nouă, suporterilor noștri și, probabil, primim mai mult respect și din partea adversarilor.

– Aveți una dintre cele mai bune defensive. Acest lucru se datorează și experienței dumneavoastră în acest compartiment?
– Nu cred că ține de faptul că în ultima perioadă a carierei mele de fotbalist am jucat în rol de apărător, pentru că eu am fost transferat de mai multe ori și de fiecare dată ca atacant. Ține mai mult de concepția mea de joc. Plecăm de la obiectivul de a nu primi gol, asta ne propunem la fiecare meci și asta s-a văzut până acum în rezultatele pe care le-am obținut.

– Care sunt cele 3 lucruri de care țineți cont atunci când construiți echipa de start?
– Primul lucru de care țin cont sunt juniorii cu care trebuie să evoluăm în primul 11. Pentru că, dacă până acum câțiva ani puneam pe hârtie prima dată cei mai buni jucători și în funcție de ei îi așezăm pe restul, acum așez mai întâi juniorii pe poziție astfel încât să ne avantajeze. După aceea, completez și restul echipei. În rest, țin foarte mult cont de ce se întâmplă în timpul săptămânii la antrenamente, de adversarul pe care urmează să îl întâlnim și, în funcție de asta, aleg și jucătorii cei mai potriviți pentru meciul care urmează. Nu țin cont de regula “echipa câștigătoare nu se schimbă”, am făcut modificări de fiecare dată când am simțit și am avut nevoie să facem schimbări în primul 11.

– Ați fost prima echipă din acest sezon care a rămas lider 2 etape la rând. Simțiți vreo presiune acum?
– Presiune o să fie tot timpul. Sper să nu ne apese prea mult presiunea primului loc, sper să revenim acolo și să ne menținem cât mai mult pe această poziție.

– Urmează partida cu CSC 1599 Șelimbăr, echipă care a reușit un egal cu CSA Steaua. Ce mesaj le veți transmite fotbaliștilor înainte de meci?
– Înainte de fiecare meci discutăm și mesajul este cam același. Urmează încă un meci de 3 puncte, indiferent de adversarul cu care jucăm. Așa că trebuie să tratăm partida cu aceeași seriozitate, ca și cum am întâlni cel mai puternic adversar posibil.

„În primul meci ca fundaș l-am avut în marcaj pe Dănciulescu”

– Sunteți prahovean, ați început să jucați în fotbalul mare la Petrolul, iar acum antrenați echipa. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest lucru?
– Înseamnă enorm și mi-am dorit foarte mult să se întâmple acest lucru. Mă bucur că în acest moment sunt antrenorul Petrolului, chiar dacă clubul nu este în cel mai fericit moment al istoriei lui. Vreau să le mulțumesc pe această cale celor care au avut încredere și au făcut această alegere, celor care au insistat, aceștia fiind suporterii Petrolului Ploiești, cărora le promit că voi face tot ce ține de mine ca la finalul acestui an să ne îndeplinim toate obiectivele.

– În carieră ați început ca atacant, cum a fost trecerea către postul de fundaș central? Ne puteți povesti mai multe?
– Am început ca atacant și la fiecare echipă la care m-am transferat am evoluat și ca fundaș, și ca atacant. Am jucat acolo unde a fost nevoie de mine. La început, trebuie să recunosc că mi-a fost greu când am făcut această trecere: la un meci al Petrolului în Ghencea, partidă în care am reușit să câștigăm după 31 de ani acolo! La momentul acela se juca marcaj om la om, era altfel jocul și țin minte că antrenorul de atunci, regretatul Șoni Pall, m-a pus în marcaj la Dănciulescu. Nu am reușit să mai găsesc meciul să îl revăd, dar, din câte îmi amintesc, Dănciulescu a ratat o grămadă de ocazii. Era o șansă mare pentru atacantul lor, eu neavând experiență în defensivă. Dar, din fericire pentru noi, Fane Preda a fost într-o formă de zile mari în poartă și a reușit să scoată multe mingi grele.

– Dacă ar fi să vă descrieți în 3 cuvinte, ce fel de antrenor ați spune că sunteți?
– E greu să mă descriu în trei cuvinte și cred că mai bine ar trebui să îmi întrebați elevii ca să nu fiu prea subiectiv, dar o să încerc. În primul rând, îmi place ca un antrenament, de la început și până la final, să fie tratat cu seriozitate. Aici mă includ și pe mine. Accept glumele, îmi plac și mie, dar atunci când trebuie să dăm drumul la treabă, trebuie să fim concentrați pe ce avem de făcut. Nu fug de muncă, îmi place să muncesc și îmi place să fac ca lucrurile să fie organizate până la cel mai mic amănunt. Lucrul care m-a caracterizat întotdeauna a fost munca. Și ca fotbalist, și ca antrenor cred că doar muncind mult poți ajunge acolo unde îți propui.

Visul de a readuce Ploieștiul în prima ligă

– Care este antrenorul preferat sau modelul pe care îl aveți în carieră?
– Am început această carieră ca antrenor secund și am stat în spatele a doi antrenori mari ai României, zic eu. Dani Isăilă, cu care am lucrat foarte mult, și Răzvan Lucescu, alături de care am lucrat doar 3 luni la Petrolul. Ei sunt antrenorii care m-au influențat și mă influențează în ceea ce fac acum ca antrenor.

– Ce ar însemna pentru dumneavoastră să fiți antrenorul care va readuce Ploieștiul în prima ligă din România?
– Pentru mine ar însemna enorm, cum ar însemna probabil pentru toată suflarea petrolistă, pentru că Petrolul este o echipă iubită atât în Ploiești, în Prahova, cât și în multe zone ale țării. Îmi doresc din suflet acest lucru, muncim pentru asta în fiecare zi. Am creat un grup bun și împreună sper că vom reuși această performanță.