CFR Timișoara este fără îndoială revelația actualului sezon al Ligii 1 Futsal Fortuna. „Bronzul” ediției trecute de campionat și-a continuat cu și mai mult elan ascensiunea și a încheiat anul 2023 pe locul secund în Liga 1, în spatele campioanei CS United Galați.

Gruparea bănățeană a început perfect sezonul și, după șapte etape, era singura echipă cu punctaj maxim! Scurtcircuitul din runda a 8-a, de la Sfântu Gheorghe, 0-1 cu Sepsi SIC, urmat de eșecul de pe teren propriu cu United Galați, 1-3, au readus însă cu picioarele pe pământ echipa antrenată de Robert Lupu.

Tehnicianul echipei CFR Timișoara este de părere că formația sa poate menține ritmul din prima parte a sezonului și în 2024 și aduce drept argumente cele trei transferuri reușite din vară, dar și dorința de autodepășire a elevilor săi. „Pentru a ne menține pe locul 2 trebuie să muncim și mai mult”, e de părere Robert Lupu, fost internațional, fost selecționer al primei noastre reprezentative și omul care a dus în 2022 naționala U19 a României la turneul final al Campionatului European.

În urmă cu doar câțiva ani, Robert Lupu reușea să construiască la Timișoara o echipă, Informatica, ce avea să cucerească toate trofeele puse la bătaie de futsalul românesc. Lupu consideră că și actuala generație a CFR-ului e capabilă de reușite mărețe, dar cu o condiție: să aibă continuitate.

„Lipsa de maturitate a echipei noastre a avut un rol important”

– Domnule Robert Lupu, 2023 a fost un an bun pentru dumneavoastră, pentru CFR?

Cred că da! Am încheiat sezonul trecut pe locul 3, ceea ce nu a fost rău. Am început în forță actuala stagiune, dar trebuie să recunoaștem că în primle cinci etape ne-a avantajat și programul. Au fost cinci meciuri de adaptare, care ne-au ajutat să intrăm în meciurile de foc exact cum ne-am propus, ca o echipă. Așa am reușit să ne impunem la Deva, 3-2 cu CSM, și, mai apoi, pe teren propriu, în fața vicecampioanei FK Odorheiu Secuiesc, scor 5-2!

– A urmat meciul de la Sfântu Gheorghe!

În ciuda faptului că am făcut un meci bun, nu am reușit să învingem. Nici măcar egal nu am obținut … A fost unul din acele jocuri în care orice ai face, nu ai cum să învingi, îți lipsește ceva, poate norocul, cine știe. În acel meci, jucătorii de la Sepsi au fost mai pragmatici, mai dârji, mai norocoși. La Galați am făcut o primă repriză bună, după care United a arătat că e cea mai valoroasă echipă din România în acest moment. Au fost două meciuri în care și lipsa de maturitate a echipei noastre a avut un rol important. 

„Schimbăm prea des lotul de jucători”

– Mulțumit de transferurile din vară?

Eu spun că am reușit trei transferuri foarte bune. Am adus trei jucători valoroși: Gabriel Henrique De Souza, Gustavo Anderson Da Silva și Wellington Anjos Da Silva. Toți s-au adaptat foarte bine, au scurtat perioada de omogenizare datorită valorii lor și au adus un plus considersabil echipei. Mi-ar plăcea să menținem actualul lot și sezonul viitor.

– Asta apropo de omogenitatea, de continuitatea de care toată lumea vorbește!

Așa este! Continuitatea aduce succes. Asta fără îndoială. Schimbăm prea des lotul de jucători, din diverse motive. Nu am reușit să menținem același lot, să îl îmbunătățim doi ani la rând niciodată. Priviți la United Galați, tot am amintit de ea. Cred că echipa Galațiului de anul trecut era mai valoroasă, dar vedem că și în acest an se menține acolo sus. United are omogenitate, are un lot numeros, echilibrat valoric. Când nu ai suficienți jucători nici antrenamente nu poți face.

„Va fi foarte important cum vom începe anul 2024”

– Cum vedeți celelalte adversare?

Despre United Galați am vorbit mai devreme. CSM Deva are antrenor nou, un lot valoros și, cu siguranță, se va schimba față de ceea ce a arătat până acum în acest sezon. Prin sosirea noului antrenor, Deva a câștigat și un jucător foarte valoros. E vorba de Miloš Simić, care acum se poate concentra exclusiv la ceea ce are de făcut pe teren ca jucător. FK Odorheiu Secuiesc are în continuare un cuvânt greu de spus. Eșecul lor de la Deva cu West nu a fost decât un accident, s-a văzut asta ulterior. 

– Care sunt obiectivele pentru acest an?

– Ar fi extraordinar să ne menținem pe actuala poziție, a doua. Dar, știm cu toții, va fi foarte dificil. Va fi foarte important cum vom începe anul 2024. Primul meci e acasă cu West Deva. Urmează o deplasare la Șimand, după care vin meciurile cu adevărat grele. 

Articol de Adi Dobre