Jucătorii echipei FK Odorheiu Secuiesc, vicecampioana României la futsal, au demarat pregătirile în noul an încă din 3 ianuarie. Cum meciurile dificile, decisive pentru calificarea în play-off, se apropie, managerul general Jakab Zoltán speră ca formația sa să fie gata de luptă la ora „restartului”.

„Anul 2023 a fost unul reușit pentru FK Odorheiu Secuiesc”, mărturisește Jakab Zoltán. Gruparea harghiteană a cucerit un nou titlu național la U19 și a jucat finala Ligii 1 Futsal Fortuna după o pauză de opt ani. În plus, alți jucătorii crescuți și lansați în futsal la Odorheiu Secuiesc au ajuns, spre satisfacția tuturor, să evolueze în tricoul primei reprezentative.

Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

Actuala stagiune găsește echipa fostului selecționer al primei noastre reprezentative pe locul 4 după 12 etape, la 9 puncte de liderul CS United Galați și cu perspectiva unei lupte strânse pentru un loc în play-off. Cu al doilea atac din Liga 1 Futsal Fortuna (85 de goluri marcate), dar cu a patra apărare dintre primele patru clasate (38 de goluri încasate), FK Odorheiu Secuiesc are de tras tare pentru a ajunge în careul de ași al competiției interne. Formația harghiteană a bifat trei eșecuri în primele 12 meciuri, cu două mai mult decât în perioada similară din sezonul trecut.

Înfrângerea din etapa a doua de la Deva, 4-5 cu ACS West după ce harghitenii conduceau la pauză cu 4-1, a fost una dintre cele mai dureroase din ultimii ani pentru FK Odorheiu Secuiesc. Jakab Zoltán spune că eșecul de la Deva încă îi urmărește pe el și pe oamenii săi.

„Juniorii noștri au cucerit un nou titlu național”

– Domnule Jakab Zoltán, cum a fost anul 2023 pentru FK Odorheiu Secuiesc, pentru dumneavoastră?

Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

Din punct de vedere sportiv fost un an extraordinar. Juniorii noștri au cucerit un nou titlu național, iar echipa mare a disputat finala Ligii 1 Futsal Fortuna. Sunt două performanțe remarcabile, la reușita cărora au pus umărul toți cei care susțin gruparea noastră. Sunt două reușite care au în spate multă muncă, multă răbdare și infinită pasiune. Sunt convins că se putea mai mult. Pe lângă titlul de campioni, juniorii U19 ar fi putut cuceri și Cupa României, dar din păcate, dintr-o greșeală tehnică, pe care mi-o asum, nu au putat lupta pentru trofeu. Una peste alta, o spun din nou, anul 2023 a fost unul extraordinar. Din păcate, finalul a fost trist. Teribila tragedie de la internatul Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc, în care au murit doi copii, unul dintre ei chiar din Lupeni, localitatea în care locuiesc, și pe care îl știam de când s-a născut, a avut darul să întristeze întreaga comunitate. Cu toții am suferit și suferim încă…

„Play-off-ul rămâne obiectivul nostru principal”

– Când ați început pregătirile?

Pe 3 ianuarie am avut programat primul antrenament. E important ca la ora primului joc din noul an echipa să fie în formă, mai ales că ne așteaptă un duel foarte dificil pe teren propriu cu CSM Deva. De fapt vor fi patru meciuri consecutive cu patru din cele mai bune cinci echipe din Liga 1! După meciul cu CSM Deva de acasă vor urmea două deplasări, la Galați și la Sfântu Gheorghe, și un duel pe teren propriu cu CFR Timișoara! Nu va fi greu, va fi infernal! În același timp, următoarele patru partide, enumerate mai devreme, ne vor arăta exact unde suntem. Soarta noastră în acest sezon depinde de ceea ce vom realiza în aceste meciuri care urmează.

– Obictivul rămâne play-off-ul?

Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

Sigur, play-off-ul rămâne obiectivul nostru principal. Îl putem atinge în aceste patru meciuri directe cu echipele fruntașe. 

„Avem în schimb copiii crescuți de noi”

– Cum vedeți lupta pentru play-off?

Suntem cinci echipe care luptă pentru patru locuri. Cu avansul pe care îl are, United Galați nu cred că poate rata finala nici în acest an. Are un lot valoros, un antrenor foarte bun, United e o echipă solidă, bine construită. CSM Deva e puternică și ea, la fel Timișoara și Sepsi SIC. Am crescut și noi, dar cred că, așa cum s-a mai întâmplat, diferența va fi făcută de jucătorii străni.

– Va transfera FK Odorheiu Secuiesc vreun stranier?

În cei 17 de ani dintr-un total de 20 de când sunt aici, la Odorheiu Secuiesc, la echipă nu a jucat decât un stranier! E vorba despre Alan Filipe Sassé, care a evoluat la noi în a doua parte a sezonului trecut, după care a plecat la United Galați. Avem în schimb copiii crescuți de noi la FK Odorheiu Secuiesc. Lotul nostru e aproximativ același de câțiva ani. Asta înseamnă omogenitate, dar mai înseamnă că ne-am făcut cu toții treaba așa cum se cuvine.

„20 de ani de futsal la Odorheiu Secuiesc”

– Aveți noutăți la echipă?

Nicio noutate. Suntem în aceeași componență cu care am încheiat anul 2023. Singurul care ar putea rata startul în 2024 ar putea fi Kerestély József, care are probleme la genunchi. La cât de puternic e însă Jocó, sigur va reveni curând.

– 20 de ani!

Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

Sunt la Odorheiu Secuiesc de la început. De fapt de la începuturile futsalului în România! Am făcut pauze atunci când am pregătit Deva, Târgu Mureșul și Sfântu Gheorghe, dar tot se adună 17 ani. În întreaga mea carieră nu am fost dat afară niciodată! La finalul lui 2023, a apărut și o carte la care au lucrat câțiva pasionați de sport și de futsal de la noi și în care sunt cinstiți acești 20 de ani de futsal la Odorheiu Secuiesc! 

„Contează enorm suportul fanilor”

– Ce alte satisfacții ați avut în 2023?

Faptul că tinerii noștri jucători au ajuns la prima reprezentativă. Am avut cel puțin trei jucători la fiecare dintre acțiunile echipei naționale în 2023. 

– În mai puțin de o săptămână FK Odorheiu Secuiesc va da piept cu CSM Deva!

Ne pregătim în continuare pentru a fi apți pentru acest duel atât de important. Sperăm ca fanii noștri să ne fie alături, așa cum au fost și până acum. Contează enorm suportul lor. 

Articol de Adi Dobre