Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

Echipa Autobergamo Deva a fost ani buni unul dintre punctele importante de pe harta futsalului românesc. An de an, formația hunedoreană s-a numărat printre protagoniste în lupta pentru titlul de campioană și pentru cucerirea Cupei României. Titlului cucerit în 2017 i-a urmat însă o perioadă de secetă teribilă.

Anul 2023 a fost însă unul de referință pentru Autobergamo Deva. După o pauză de șase ani, hunedorenii s-au putut bucura din nou pentru cucerirea unui trofeu, Cupa României. Succesul i se datorează în mare măsură celebrului tehnician brazilian Ricardo Camara Sobral „Cacau”. Aflat în relații cordiale cu Dorin Popa – președintele clubului Autobergamo, „Cacau” a acceptat să pregătească echipa din Deva pe durata Final Four-ului Cupei României.

Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

„Cacau” a plecat, dar a rămas alături de Autobergamo Deva, formație care în vară a devenit parte a Clubului Sportiv Municipal Deva. Sub noua titulatură, deținătoarea Cupei României a punctat spectaculos în vară la capitolul transferuri. Oficialii echipei CSM Deva i-au readus în Liga 1 Futsal Fortuna pe doi dintre cei mai valoroși jucători din ultimii ani, Sávio Valadares și Milos Simić, l-au „recuperat” de la CFR Timișoara pe internaționalul Darius Nastai, l-au legitimat pe Richardinho Cámara Sobral – fiul lui „Cacau” și l-au convins de asemenea să facă parte din noul proiect pe internaționalul sârb Denis Ramić.

Transferurile le-au dat fiori adversarelor formației CSM Deva, dar, în ciuda investițiilor și a așteptărilor uriașe ale oficialilor hunedoreni, echipa a încheiat anul 2023 pe locul 3, la opt puncte de liderul United Galați, la patru puncte de CFR Timișoara și la doar un punct în fața celor de la FK Odorheiu Secuiesc și Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. De echipă s-au ocupat, pe post de antrenori-jucători, Milos Simić și veteranul Florin Matei.

În această iarnă, Dorin Popa – șeful secției de futsal de la CSM Deva a anunțat instalarea în funcția de antrenor principal a portughezului Roger Felipe Gouveia Augusto. În vârstă de 50 de ani, Roger Felipe Gouveia Augusto și-a început activitatea la Santa Susana (Portugalia), a fost antrenor secund la Benfica Lisabona și principal la Melilla – echipă cu care a promovat în prima ligă spaniolă, Operario (Portugalia), Balticflora (Cehia), Sporting Paris, Nottingham și Sanem (Luxemburg).

„Am avut jucători, dar nu am avut o echipă… ”

– Domnule Dorin Popa, cum a fost anul 2023?

A fost, în primul rând, un an deosebit de important prin trecerea la CSM Deva. Anul 2023 a fost unul de cotitură pentru futsalul din Deva. Am demarat astfel un nou proiect, dar, din punct de vedere sportiv, nu a fost așa cum ne-am dorit. Aveam alte așteptări. Ca de obicei în astfel de situații am căpătat experiență. Toată viața învățăm și căpătăm experiență!

– A fost și anul în care Deva a cucerit un nou trofeu.

E adevărat, am reușit să cucerim un trofeu, Cupa României, dar, repet, din punct de vedere sportiv nu putem spune că 2023 a fost unul grozav. Înaintea sezonului 2023-2024 am reușit câteva transferuri importante. Am avut jucători, dar nu am avut o echipă… 

Foto: Sorin Pană / Sportul Ilustrat

„Dacă ai un profesor bun, atunci înveți materia respectivă de plăcere”

– La ce schimbări vă așteptați acum cu noul antrenor?

Aveam nevoie de un antrenor. Mi-am dorit un antrenor. Nu a fost însă ușor să alegem unul. La recomandarea prietenului „Cacau” am apelat la Roger Felipe Gouveia Augusto. Sunt foarte importante recomandările în astfel de cazuri. Sunt convins că am făcut alegerea potrivită, că totul se va schimba radical în bine. Deja e altceva, la antrenamente, la ședințele tehnico-tactice, jucătorii sunt încântați de munca alături de noul antrenor. Prezența lui Roger Felipe Gouveia Augusto ne reamintește de perioada „Cacau”! 

– În ce sens?

În sensul că Roger Felipe Gouveia Augusto e la fel de profesionist ca Ricardo Camara Sobral „Cacau”. Au meseria în ei! Un antrenor bun trebuie să fie în primul rând un bun pedagog, un bun profesor care să îi învețe pe ceilalți. De aceea sunt numiți și profesori! În sport e ca la școală. Dacă ai un profesor bun, atunci înveți materia respectivă de plăcere. 

„Din acest moment nu vom mai admite jumătățile de măsură”

– Aveți noutăți pentru această perioadă?

A revenit la Deva, de la CFR Timișoara, Andrei Grosu. Avem pregătite și alte transferuri, dar despre acestea vom vorbi atunci când se vor finaliza.

– Care sunt obiectivele echipei?

Vrem să jucăm finala, deși, așa cum se prezintă situația în Liga 1 Futsal Fortuna, cu noul format, va fi foarte greu. Vrem de asemenea să creștem în joc, să arătăm altfel. Am făcut câteva analize și am constatat că am câștigat doar două puncte din 15 cu echipele contracandidate la titlu! Două puncte… Puțin, foarte puțin… Din acest moment nu vom mai admite jumătățile de măsură. Avem condiții foarte bune, avem probabil cel mai mare buget din Liga 1. Toată lume trebuie să înțeleagă că trebuie să și ofere, nu doar să vină cu pretenții.

Articol de Adi Dobre