Foto: Facebook / FK Odorheiu Secuiesc

FK Odorheiu Secuiesc este marea revelație a actualului sezon al Ligii 1 Futsal Fortuna. După ce a încheiat sezonul regular și turul suplimentar pe poziția a doua a clasamentului, gruparea harghiteană a fost scutită de emoțiile sferturilor de finală, dar în penultimul act a avut de trecut un obstacol dificil, Autobergamo Deva.

La capătul a trei meciuri spectaculoase, FK Odorheiu Secuiesc s-a impus cu 2-1 la general și a obținut biletele pentru marea finală, prima după o pauză de opt ani. Ultima finală jucată de FK Odorheiu Secuiesc a fost în sezonul 2014-2015, pierdută dramatic, 1-2 la general, în fața echipei care domina în acei ani futsalul românesc, City’US Târgu Mureș.

Prima campioană din istoria futsalului românesc (în 2003, 2-1 în finală cu Inter Târgu Mureș), FK Oodorheiu Secuiesc a câștigat ultimul titlu în 2009 după o finală cu CIP Deva – echipă antrenată în acel moment de Jakab Zoltán, omul de numele căruia se leagă aproape întreaga istorie a clubului din Odorheiu Secuiesc!

Pentru Jakab Zoltán, prezența echipei FK Odorheiu Secuiesc în finala sezonului 2022-2023 al Ligii 1 Futsal Fortuna reprezintă un obiectiv îndeplinit. Fostul selecționer al naționalei României spune că echipa sa poate da lovitura în finala cu CS United Galați.

Foto: Facebook / FK Odorheiu Secuiesc

„Pentru majoritatea jucătorilor această finală e prima”

– Domnule Jakab Zoltán, felicitări pentru calificarea în finală! Ce înseamnă această performanță pentru FK Odorheiu Secuiesc?

– Mulțumim! Pentru noi, calificarea în marea finală înseamnă mare lucru, în primul rând pentru jucători. La ultima finală jucată, cea din 2015, în lot se aflau doar doi dintre jucătorii echipei de azi, Kedei Barna și Miklós Tamás, dar și ei abia veniseră, erau tineri, au jucat puțin. Pentru majoritatea jucătorilor această finală e prima. În lotul actual avem jucători care au mai disputat finala Ligii 1, dar nu pentru noi, Tankó Levente, Iszlai Richárd. Între timp am construit echipe, cu juniori care s-au impus la categoria lor de vârstă, la U19, atât în campionat, cât și în Cupa României. Spun am construit echipe, pentru că tot timpul ne-au plecat jucători.

– Pentru orașul Odorheiu Secuiesc ce înseamnă această finală?

– Ar trebui să însemne un motiv de mândrie, pentru că sportul e cel mai bun ambasador al unei comunități. Despre Odorheiu Secuiesc s-a vorbit în ultima vreme datorită rezultatelor acestei echipe. Oamenii simpli, suporterii, sunt fericiți. I-am simțit mereu alături de noi, chiar și în deplasări.

„Am construit o echipă cu care, în sfârșit, am ajuns în finală”

– Pentru dumneavoastră?

– Pentru mine înseamnă răsplata pentru munca depusă alături de echipă. Ne-am propus mereu să fim, acolo, sus. Spuneam în iarnă că ne-am săturat de finale mici și că vrem o finală mare! Iată că am reușit! Prezența în vârful ierarhiei nu depinde însă doar de un om, ci și de partea financiară, de lotul de jucători. Noi am muncit, am construit o echipă cu care, în sfârșit, am ajuns în finală. Lucrăm mai departe. Sper să fim și campioni.

– Ce i-ar trebui echipei FK Odorheiu Secuiesc să se mențină, acolo, sus, așa cum spuneați?

– Ne-ar mai trebui 3-4 jucători cu experiență, 3-4 jucători de valoare. Normal, dacă ai noștri erau cu toții acasă arătam altfel. Pentru copiii din lotul actual, o finală înseamnă experiență.

Foto: Facebook / FK Odorheiu Secuiesc

„Toată echipa m-a mulțumit”

– Prezența lui Alan Filipe Sasse, singurul „stranier”, a fost benefică?

– Prezența lui Alan Filipe Sasse e un câștig pentru noi. Ne-a ajutat foarte mult, a luptat, a dat goluri în momente importante. Dar și el mai are nevoie de experiență. Are 23 de ani. Așa a fost și cu fratele lui atunci când a venit în România, la Deva. Avem însă răbdare cu Alan Filipe Sasse. Sperăm să rămână la la noi.

– Cine v-a mulțumit în mod deosebit de-a lungul acestui sezon?

– Toată echipa m-a mulțumit. Mai ales că la niciun meci nu am avut tot lotul complet. Mereu am avut accidentati. La Küsmödi Tamás nu mă gândesc. A jucat doar 25 de secunde pentru noi în acest sezon. În timpul sezonului am avut 1-2 jucători accidentați la fiecare meci. În aceste condiții, rezultatele m-au mulțumit. Avem 5-6 jucători de bază, cu experiență, dar și tinerii care au prins câteva minute au făcut față. Și portarii. Să nu uităm că la jumătatea sezonului l-am pierdut pe Grigoraș. A ieșit însă bine. Am lucrat mult și serios, cu disciplină. Cu asta am compensat lipsurile.

„Într-o finală, publicul te poate ajuta enorm”

Publicul?

– A contat enorm. Le mulțumim și îi așteptăm să ne fie alături și pe viitor. Din două jocuri la Galați dacă putem scoate un rezultat bun, atunci la Odorhei vom profita. Vom avea publicul de partea noastră. Într-o finală, publicul te poate ajuta enorm, poate fi decisiv. Și acolo, la Galați, e foarte frumos, cu suporteri cunoscători și iubitori de futsal.

– Cum vedeți finala cu CS United Galați?

– Sunt sigur că va fi o finală frumoasă, spectaculoasă. Suntem două echipe care se respectă, jucătorii, conducătorii, publicul din cele două orașe. Va fi frumos. Vrem să promovăm în continuare futsalul, acest sport extraordinar, iar FK Odorheiu Secuiesc și United Galați au toate atuurile în acest sens. Finala se va juca pe teren, asta este clar. Cred că și arbitrajul va fi așa cum trebuie și sperăm ca cel mai bun să învingă.

Adversar al Odorheiului!

– Cum împărțiți șansele în această finală?

– Prima șansă, normal, o are United Galați. A încheiat sezonul pe locul 1, au omogenitate, au experiență. În ultimii ani au fost mereu acolo sus. Tocmai de aceea spun din nou că e mare lucru că suntem acolo. Încet, încet vrem să ne ridicăm la același nivel cu United. Prezența în finală înseamnă că am bifat deja obiectivul în acest sezon. Normal, nu vrem să ne oprim. Drumul a fost lung, avem o șansă, o jucăm. Sper să se refacă și cei accidentați

– Ce vă mai amintiți de la ultimul titlu al Odorheiului în Liga 1?

– Îmi amintesc faptul că am fost adversar al Odorheiului în acea finală! Eram pe banca celor de la CIP Deva. Meciul decisiv s-a jucat la Odorhei. Sala arhiplină, nu puteai arunca un ac! A fost practic un meci între naționalele României și Ungariei! Eu eram antrenorul României, pentru că la CIP Deva jucau cei mai mulți dintre internaționalii noștri, iar Odorheiu Secuiesc avea șapte jucători din naționala Ungariei, trei brazilieni, iar pe bancă se afla Kozma Mihály, selecționerul Ungariei! A fost un meci pe cinste!

Articol de Adi Dobre