Foto: Sport Pictures

”Centralul” în vârstă de 35 de ani face o analiză la rece asupra situației create de pandemia COVID-19: „Și după ridicarea restricțiilor va trebui să ne protejăm pe noi și pe cei din jur”.

Pentru Istvan Kovacs, această perioadă înseamnă, în plan profesional, sesiuni video și pregătire fizică. Totul la Carei, acasă, de unde așteaptă reluarea fotbalului.

– Cum vede un arbitru această perioadă lipsită de competiții, cu numeroase restricții?
– Îmi lipsește mult atmosfera din teren, de la meciuri, îmi lipsesc colegii și libertatea de mișcare. Este o perioadă care îmi doresc să treacă mai repede. Respect toate măsurile impuse de autorități, mă antrenez în casă și sunt nerăbdător să reîncep activitatea.

– Exceptând vacanța dintre sezoane și pe cea de iarnă, ai mai avut vreodată vreo pauză atât de mare de fotbal?
– De la vârsta de 11 ani, când practic a început viața mea în fotbal, niciodată nu am avut o pauză atât de lungă în activitatea mea.

– Enumerai mai devreme lucrurile care îți lipsesc. Ce ai pune pe primul loc?
– Cred că libertatea de mișcare. Eu eram obișnuit într-un anume fel, fiind mereu pe drumuri, deplasări la meciuri, delegări la jocuri internaționale. În același timp, sunt conștient că viața după pandemie nu va mai fi la fel. Cel puțin până nu se găsește un vaccin eficient, poate chiar în următorii doi ani. Până atunci vom fi nevoiți să păstrăm distanța socială chiar dacă restricțiile de mișcare vor fi treptat ridicate. Ca o părere personală, cred că în 2020 nu vom mai avea spectatori pe stadioane. Dar sper din tot sufletul să mă înșel.

– Când nu aveai delegări urmăreai multe la meciuri la televizor?
– Da, mă uitam aproape zilnic la meciuri. La fiecare final de săptămână urmăream mai multe meciuri pe zi. Fotbalul e viața mea.

– Ai vreun campionat preferat?
– Spun doar că îmi plac echipele puternice ale Europei, cele care aduc ceva nou în fotbal.

Cum decurg videoconferințele arbitrilor

– Acum, arbitrii participă săptămânal la seminarii online. Cum decurg?
– Încă de când au fost întrerupte competițiile am rămas în contact cu conducere CCA, cu colegii mei, prin intermediul videoconferințelor. E plăcut să îi revezi pe toți, chiar dacă doar pe un ecran. La fiecare întâlnire primim câte un meci pe care trebuie să îl vizionăm și să îl analizăm din perspectiva deciziilor luate de arbitru. Apoi, la seminar, dezbatem împreună și interpretăm fiecare fază. De fiecare dată avem și teme legate de arbitrajul video, rămâne de văzut cum toată această pauză va afecta introducerea acestui sistem și la noi. Sunt întâlniri interactive, realizate pe grupuri, pentru a fi cât mai eficienți.

– Cu UEFA ai comunicat în perioada aceasta?
– Și cu Comisia de Arbitri UEFA avem ședințe săptămânale. Ne prezintă situații de joc, avem quiz cu răspunsuri online. Ne trimit materiale, clipuri video, explicații pentru a ne menține mental la un nivel ridicat pentru momentul când competițiile vor fi reluate. Trebuie să fim pregătiți pentru că, după ce se ridică restricțiile și ne vom reîncepe activitatea, în continuare nimeni nu va fi blând cu arbitrii și nu va accepta ca aceștia să greșească.

– Există câteva modificări recente ale Legilor Jocului operate de IFAB. Ce părere ai despre ele?
– Urmează să ne familiarizăm și noi cu ele în următoarea perioadă. Pot spune doar că au fost implementate în beneficiul fotbalului, pentru ca publicul spectator să înțeleagă mai bine deciziile arbitrilor. De multe ori, o persoană are oportunitatea de a vedea în mai multe rânduri o fază la televizor și tot să nu reușească să își dea seama care e decizia corectă. Arbitrul are doar o fracțiune de secundă și o singură șansă să facă acest lucru.

“Arbitrajul nostru are un progres important”

– Ce program de pregătire urmezi?
– Avem un program special realizat împreună cu preparatorul fizic al arbitrilor. Lucrăm săptămânal, ne vedem online. Lucrez mai ales pentru întărirea musculaturii și menținerea tonusului pentru perioada precompetițională. De asemenea, eu lucrez și cardio pe bicicleta din casă. Dar este greu să înlocuiești antrenamentele de pe terenul de joc. Trebuie însă să lucrăm pentru a nu pierde toată pregătirea de iarnă pe care am făcut-o.

– Unui arbitru ce perioadă de timp îi va fi necesară înaintea reluării competiției?
– Una similară cu cea necesară jucătorilor. Va mai fi o problemă în această perioadă, lipsa meciurilor amicale, reflexele poate nu vor fi la fel. Până la urmă, cel mai bun antrenament este la joc, chiar și unul de pregătire. Din punct de vedere fizic, un arbitru trebuie să fie la același nivel cu jucătorii, trebuie mereu să fii la 10-15 metri de fază, să urmărești îndeaproape jocul.

– Rămâne un obiectiv participarea la EURO după ce s-a mutat în 2021?
– Nu îl pot numi obiectiv, este dorința mea și ar fi un important pas înainte în cariera mea. Până acolo, e de remarcat progresul arbitrajului românesc în ultimii ani. E impresionant faptul că România are doi arbitri între primii 26 din Europa. Spre exemplu, Italia, care are un campionat mult mai puternic, are doar un arbitru în ”Elite”. Doar 6 țări de pe continent mai sunt în situația României.

Un “ajutor de bucătar” foarte realist

– Cum îți ocupi restul timpului, ce faci când nu te antrenezi, când nu ai seminarii?
– Mă uit la filme, citesc. Am mai mult timp să povestesc la telefon și în mediul virtual cu prietenii din copilărie. Am mai mult timp pentru persoanele din jurul meu. Gătesc împreună cu prietena mea. De fapt, eu sunt mai mult ajutor în bucătărie ?

– Te-a schimbat în vreun fel această perioadă petrecută în izolare?
– Știu să apreciez mult mai bine acele lucruri mărunte care altcândva poate treceau neobservate. Sunt mult mai atent la relațiile cu persoanele din jurul meu.

– Care e primul lucru pe care îl vei face când totul va reveni la normal?
– Această normalitate va fi una aparentă la început. Încă va exista riscul de a te infecta și după ce vor fi ridicate restricțiile. Eu voi continua să mă protejez și să îi protejez pe cei din jurul meu. Probabil lucrurile nu vor reveni la starea de dinainte o bună bucată de timp. Eu de regulă sunt o persoană optimistă, dar, în același timp, privesc lucrurile cu obiectivitate. Situația nu se va rezolva peste noapte, așa că în viitorul apropiat nu ne vom putea bucura de traiul nostru normal. Tocmai de aceea, îi îndemn pe toți românii să continue să respecte măsurile impuse de autorități și toate recomandările acestora și să aibă grijă de ei și de cei din jur. Doar împreună, cu responsabilitate, putem trece peste această pandemie.