Echipa feminină de fotbal ACS Campionii Fotbal Club Argeş este una dintre revelațiile actualului sezon al Ligii 3 Feminin. Înființată în urmă cu doar trei ani, echipa piteșteană a avut un sezon 2022-2023 perfect!

Opt victorii din tot atâtea partide și un golaveraj de 67-5 sunt cifrele care recomandă echipa FC Argeș ca una dintre principalele candidate la promovarea în Liga 2 Feminin. Și asta în ciuda faptului că gruparea argeșeană și-a propus doar menținerea în Liga 3!

Formată în 2018 de profesorul Mihai Cârstea, pe „scheletul” echipei Liceului cu Program Sportiv Viitorul Pitești, FC Argeș are în componență doar junioare, unele extrem de talentate, după cum mărturisește tehnicianul echipei. „Vrem să jucăm cât mai bine, să ne bucurăm de fotbal”, susține Mihai Cârstea, antrenorul în vîrstă de 43 de ani.

În orașul care l-a dat fotbalului românesc și mondial pe marele Nicolae Dobrin, fetele iubesc fotbalul. Pasiunea în ceea ce privește fotbalul feminin e uriașă la Pitești, clubul FC Argeș având deja jucătoare convocate la echipele naționale de junioare.

„Nu e ușor să găsești fete cărora să le placă fotbalul. Dar și când le găsești, satisfacția e uriașă”, spune profesorul Mihai Cârstea, care continuă: „După promovarea în Liga 1 a echipei de fotbal a băieților, ne-am alăturat clubului FC Argeș. Încă din primul an, fetele noastre au obținut rezultate promițătoare. Titlul de vicecampioane naționale la U15 și U17 ne-au dat aripi. Am încercat și am reușit să colaborăm foarte bine cu multe școli din județul Argeș, Astfel, avem deja centre în multe localități din județ, unde fetele învață fotbalul, iar cele mai bune sunt selecționate pentru a reprezenta FC Argeș. La Valea Mare Pravăț îl avem pe inimosul Cătălin Stoica. Acolo vin fete din toată zona. Avem un centru și la Glădești. Vin la fotbal fete din Negrași, Costești, Recea, Topoloveni, Moziceni”.

În ciuda tinereții, FC Argeș se laudă cu câteva „vârfuri”. „Ștefania Spiridon, Ariana Marin, Ancuța Iliescu, Cristina Crudu sunt doar câteva dintre talentele noastre. La prima echipă avem 18 jucătoare, toate junioare. Avem echipe și la celelalte categorii de vârstă”, spune Mihai Cârstea, care o are ca „secund” pe Cristina Sandu, 28 de ani, pe care încearcă să o convingă să se legitimeze pentru a aduce un plus primei echipe.

“Jocul fetelor amintește de fotbalul romantic!”

Mihai Cârstea spune că, în ciuda faptului că fetele au început să vină la FC Argeș, căutarea de tinere talente, instruirea acsetora reprezintă în continuare o mare provocare: „Mergem la competiții, la antrenamente, la meciuri jucate pe maidanele și terenurile de fotbal din judeșul Argeș și, vă spun sincer, e imposibil să nu găsim fete talentate”.

Jucătoarele sunt selectate prin intermediul Liceului cu Program Sportiv din Pitești. „Îmi place să lucrez cu fetele, deși antrenez și băieți”, spune Mihai Cârstea. „Fetele sunt mai istețe! Sunt mai disciplinate, mai combative, au un spirit de echipă extraordinar. Nivelul tehnic e apropiat de cel al băieților. Jocul lor amintește de fotbalul romantic! În fotbalul feminin e încă muncă de pionierat, dar sperăm să vină vremuri mai bune”.

Fetele de la FC Argeș se bucură de sprijinul băieților de la echipa fanion a orașului și a județului. „Jean Vlădoiu, Gabi Alexe, Bogdan Vișan sunt doar câteva nume dintr-o listă generoasă a celor care ne ajută, ne spirjină, ne încurajează”, mai spune Mihai Cârstea.

Deși e una foarte puterinică, Seria 3 a Ligii 3 Feminin și-a găsit liderul, FC Argeș! Piteștencele a pus la respect nume grele, precum Rapid București, FC Voluntari, Dunărea Giurgiu, CS Mioveni sau CSM Alexandria 2.

Articol de Adi Dobre