Sursa foto: Facebook Futsal Week

Naționala de futsal a României își va relua campania de calificare pentru FIFA Futsal World Cup 2024 peste o lună și jumătate. La începutul lunii martie, trupa pregătită de Endre Kacsó va disputa partidele-revanșă cu Finlanda (pe teren propriu) și Danemarca (în deplasare).

După cele două victorii contabilizate în toamnă (5-1 cu Danemarca și 2-1 cu Finlanda), tricolorii au prima șansă la calificarea în Elite Round-ul preliminariilor pentru Cupa Mondială.

„În aceste condiții, turneul din Croația, care s-a desfășurat săptămâna trecută, a fost unul foarte binevenit pentru noi”, e convins selecționerul Endre Kacsó. România a încheiat neînvinsă Futsal Week January Cup – Poreč 2023, la egalitate de puncte cu Ungaria. Tricolorii s-au întors astăzi la echipele lor de club.

– Domnule Endre Kacsó, care sunt concluziile, acum, la rece, după Futsal Week January Cup – Poreč 2023?

– A fost o săptămână plină, antrenamente și jocuri, în condiții foarte bune. Având în vedere că se apropie meciurile din preliminariile pentru Cupa Mondială turneul din Croația, care s-a desfășurat săptămâna trecută, a fost unul foarte binevenit pentru noi. Am văzut la lucru câțiva jucători tineri, dornici de afirmare, care alături de internaționalii cu mai multă experimentață pot forma o echipă a României foarte puternică.

„Sunt convins că băieții au învățat multe din această partidă”

– Cine v-a mulțumit în mod special?

– Toți m-au mulțumit. Cum să nu fiu mulțumit, de exemplu, de Szilárd Kanyó, care a și marcat la debutul său în prima reprezentativă?! Deși băieții veneau după vacanța de iarnă și după o scurtă perioadă de pregătire la cluburi, reacția lor a fost una lăudabilă. S-au dăruit atât la antrenamente, cât și la jocuri, au arătat atitudine, tupeu.

– Naționala României putea obține mai mult la Poreč?

– Da, să bată Ungaria! Am dominat meciul contra Ungariei, am ratat, dar, pe fondul unor greșeli personale, a trebuit să ne mulțumim cu o remiză. Sunt convins că băieții au învățat multe din această partidă.

„Ne-au lipsit câiva jucători importanți”

– Ceilalți adversari?

– Toate echipele prezente la Futsal Week January Cup – Poreč 2023 au venit să joace, să pună probleme adversarelor, să cucerească măcar un trofeu individual, dacă nu cel de câștigătoare a competiției. Ungaria, Bosnia și Heregovina, Groenlanda și Estonia au fost adeversari excelenți, care ne-au călit pentru perioada următoare, atunci când vor veni și primele meciuri oficiale.

– Au lipsit în Croația câțiva jucători importanți.

– Așa este. Ne-au lipsit André Luis Sasse, Octavian Cireș, Felipe de Oliveira și Sávio Valadares, ultimul aflat încă în recuperare. Important este că am reușit, din mers, să întinerim echipa. Cel mai în vârstă jucător din lotul României este în acest moment Paulo Ferreira, 38 de ani. Avem totuși nevoie de un jucător de talia și cu experiența lui Paulo. Cu cei din Croația, cu cei patru absenți, dar și cu alți jucători pe care îi urmărim, cred că putem spune că privim cu încredere spre viitor.

„Trebuie să fim în continuare inteligenți”

– Înapoi la futal, înapoi Liga I!

– Ne întoarcem, pentru că reîncep campionatele. Sper ca jucătorii să își continue jocurile bune făcute în Croația, să își continue de asemenea antrenamentele la nivel de echipă națională.

– Pregătiți pentru dubla cu Finlanda și Danemarca?

– Mai avem o lună și jumătate, dar mai avem de lucru. Trebuie să fim în continuare inteligenți, să scoatem maximum din cele două meciuri și să ne calificăm în Elite Round, unde, trebuie să recunoaștem, va fi infernal.

Iată lotul României de la Poreč:

Jucători: Petrișor Toniță (cpt), Andrei Dinicuță – Andor Bálint, Richárd Iszlai,  Szilárd Kanyó, József Kerestély, Mihnea Toader, Darius Nastai, Sergiu Gavrilă, Vlad Dudău, Andrei Crăciun, Daniel Araujo, Szabolcs Mánya, István Hadnagy, Paolo Fereirra
Selecționer: Endre Kacsó

Articol de Adi Dobre