Pentru echipa de futsal Autobergamo Deva anul 2022 a fost unul extrem de agitat. Fosta campioană a disputat în 2022 finala Cupei României, finala Ligii 1 Futsal Fortuna, Supercupa României, dar a pierdut de fiecare dată.

La capătul unui sezon 2021-2022 dezamăgitor, Autobergamo Deva s-a despărțit de multe dintre vedetele sale și a intrat într-o nouă eră. Dorin Popa, președintele clubului, a dat echipa „pe mâna” fraților Cristian și Florin Matei, doi dintre cei mai experimentați jucători din futsalul românesc. Alături de cei tineri, frații Matei au dus Autobergamo pe locul trei în clasamentul Ligii I Futsal Fortuna la finalul anului. Dorin Popa spune că Autobergamo nu a renunțat la visul de a disputa o nouă finală de campionat, deși recunoaște că accederea în ultimul act nu mai reprezintă o prioritate. „Pregătim o echipă competitivă pentru următorul sezon”, spune Dorin Popa. Deși are un lot restrâns numeric, Deva s-a despărțit în această iarnă de doi jucători. Este vorba despre Ovidiu Aramă și Norbert Tifan, sosiți la echipă în vară. La începutul acestei săptămâni, Autobergamo Deva a anunțat transferul unui jucător brazilian, Bernardo dos Santos, de la Vasco da Gama. În următoarele zile este așteptat la Deva un alt brazilian.

„Consumul material a fost unul important”

– Domnule Dorin Popa, cum a fost anul 2022?

– Unul dezamăgitor. Am investit mult și am pierdut tot. Ne-am pus mari speranțe în finalul sezonului trecut, când ne-am calificat atât în finala campionatului, cât și în finala Cupei României. Le-am pierdut pe amândouă, deși am avut în cele două dispute șansele noastre. Am condus, am avut, repet, șansele noastre, dar am ratat obiectivele.

– Ce a lipsit?

– Nu știu ce să spun. Vină avem toți, jucători, antrenori, eu. Au fost momente cheie în finalele pierdute anul trecut când banca noastră nu a avut reacție, nu a venit cu nimic nou pentru a îndrepta situația de moment și ne-am prăbușit pe final. Important e, cred, că am învățat ceva din aceste episoade, din acest an 2022 dezamăgitor.

– În vară ați făcut schimbări majore la echipă.

– Am renunțat la mai mulți jucători. Trecuseră doi ani cu același nucleu dar rezultatele au întârziat să apară. Schimbările erau inevitabile. Consumul material a fost unul important, așa că ulterior am lăsat-o mai moale.

„Le vom face viața grea adversarilor”

– Instalarea lui Florin Matei în funcția de antrenor-jucător a fost o alegere bună?

– Cred că da. Frații Cristian și Florin Matei au experiență. Alături de tinerii noștru jucători ei au reușit să formeze un grup unit.

– Ce planuri are Autobergamo Deva pentru anul 2023?

– Sezonul acesta nu avem mari ambiții. Vrem să încheiem în primele trei și chiar dacă unii se văd deja în finala campionatului, noi ne vom vinde scump pielea. Le vom face viața grea adversarilor. În principiu, vrem ca în acest sezon să pregătim echipa pentru următoarea stagiune. La anul vom avea alte pretenții. Perioada de secetă, fără trofee, e deja prea lungă.

„Așteptăm în această săptămână încă un jucător brazilian”

– Noutăți?

– Capitolul noutăți cuprinde renunțarea la doi jucători, Aramă și Tifan, dar și înregimentarea brazilianului Bernardo de Santos. Am rugat mai mulți prieteni, inclusiv pe internaționalul Sávio Valadares, să îl urmărească, să ne spună câte ceva despre el. Bernardo are 21 de ani, o dovadă că ne gândim la viitor, și vine de la o echipă cu nume, Vasco da Gama. L-am prezentat deja. Așteptăm în această săptămână încă un jucător brazilian, de 25 de ani, iar dacă lucrurile vor fi în ordine e posibil să apară și un al treilea.

– Cum a fost pentru echipa de juniori U19 anul 2022?

– 2022 nu a fost unul bun nici pentru echipa de juniori. În acest moment luptăm pentru un loc în Elite Round, adică trebuie să terminăm sezonul pe unul din primele două locuri în seria noastră, Seria a 4-a.

„Galațiul nu va avea un meci ușor”

p- Vorbeați despre jucătorii tineri.

– Avem la prima echipă jucători tineri, foarte talentați, care au depășit stadiul de speranță. Ei sunt deja certitudini. Dinicuță, Cojocaru, Gavrilă, Boldor, Strugariu sunt jucători foarte talentați, foarte buni.

– Când ați reluat pregătirile?

– Încă din 5 ianuarie, pe plan local. Sâmbătă, 21 ianuarie, avem programat primul meci oficial din 2023. Primim vizita campioanei CS United Galați. O spun de acum, Galațiul nu va avea un meci ușor.

Articol de Adi Dobre