În ultima zi a lunii aprilie, la Dumbrăvița, județul Timiș, a fost organizată etapa zonei 7 acolo unde au participat 4 comune: UAT Crișcior (Hunedoara), UAT Berzovia (Caraș-Severin), UAT Dumbrăvița (Timiș), UAT Livada (Arad). Calificată pentru al doilea an consecutiv la turneul final, comuna Dumbrăvița a fost declarată câștigătoare a zonei și a început să se pregătească pentru turneul final ce se va desfășura în perioada 11-14 mai la Baia de Fier, Gorj.

Fiind deținătoarea curentă a titlului de câștigătoare națională a Cupei Satelor, comuna Dumbrăvița vine cu așteptări mari, gata să trateze cu seriozitate fiecare meci ce urmează să fie jucat în localitatea gorjeană.

Care considerați că este cel mai important element ce v-a determinat să vă înscrieți la Cupa Satelor?
Determinarea noastră este foarte importantă în dezvoltarea copiilor. Cupa Satelor este o competiție urmărită de foarte multă lume și copiii sunt foarte dornici de afirmare. Îmi doresc ca acești copii, cu care lucrez, să fie văzuți de cele mai mari cluburi din România.

Cum i-ați descrie pe jucătorii dumneavoastră?
Noi suntem echipa din campionatul Under 13 din Timișoara. Toată lumea se antrenează la Dumbrăvița. Sunt antrenorul lor de 7 ani de zile. Sunt niște băieți ambițioși care își doresc în permanență să se autodepășească. Fiind câștigătorii Cupei Satelor de anul trecut, ne dorim și anul acesta să facem aceeași figură frumoasă pe care am făcut-o și în ediția precedentă.

O să aveți galerie la Baia de Fier?
Da! O să avem galerie. Deja părinții și-au luat cazări. Vin și din centrul nostru de copii și juniori anumite familii. Suntem un grup foarte unit și o să avem susținerea publicului.

Cum ați sărbătorit calificarea în finală?
Am stat toată echipa, chiar am dat o masă tuturor copiilor care au participat (la etapa zonală din 30 aprilie) de la toate cele 4 echipe.După aceea, după ce au plecat echipele, am rămas noi cu părinți, cu copii și, bineînțeles, ne-am mai întins la masă, la un suc. Cu părinții am mai stat la o vorbă, la povești. M-am bucurat foarte mult că am reușit să rămânem după meci. Am mai socializat cu ceilalți antrenori, cu conducerea lor. A fost foarte frumos.

Cum credeți că ajută Cupa Satelor pentru dezvoltarea fotbalului grassroots?
Ajută foarte mult pentru că reunește foarte multă lume din fotbal. Am înțeles că la Baia de Fier urmează să fie prezent și domnul Burleanu. Este un proiect foarte bun și îi ajută din punct de vedere psihic. Sunt convins că băieții mei o să facă o figură frumoasă, pentru că o să tratăm fiecare meci cu seriozitate. Le-am și spus: Acum lumea ne ia în serios. O să ne privească! Toată lumea o să-și dea viața pe teren ca să ne bată, pentru că până la urmă joacă cu deținătoarea Cupei Satelor și fiecare meci o să fie foarte greu. În această competiție, de anul trecut, noi n-am pierdut niciun meci și ajungem iar la turneul final cu un singur gol primit.

Care credeți că e cel mai mare beneficiu al copiilor după ce pleacă de la Cupa Satelor?
Cel mai mare beneficiu pe care îl au copiii este vizibilitatea. Suntem conștienți că o să fie foarte multă lume în tribune. În al doilea rând, experiența propriu-zisă – fiind meciuri așa de intense – până la urmă, se joacă la nivel național! Iar dacă reușești să faci o figură frumoasă, îți dai seama că toate privirile o să fie ațintite asupra ta. Dacă reușim să mai câștigăm odată, o să fim singura echipă care a păstrat trofeul 2 ani consecutiv. Eu nu pun presiune pe copii. Toate lucrurile acestea se datorează lor. Am un lot foarte echilibrat, suntem foarte bine antrenați și o să vedeți la Cupa Satelor o echipă a Dumbrăviței foarte bine pregătită.

Sunt lucruri pe care ați vrea să le abordați diferit anul acesta față de anul trecut?
Nu. O să abordăm la fel ca și anul trecut. Fiecare meci va fi jucat cu seriozitate și o să tratăm totul ca pe o finală.

Au fost influențați copiii din Dumbrăvița să se alăture fotbalului după ce au văzut performanța realizată de echipă anul trecut?
Da! Toată lumea din Dumbrăvița a fost influențată de această experiență. Aici a luat amploare foarte mult nivelul competiției. Chiar am avut stadionul plin ca la Liga a doua. I-am simțit pe toți din club foarte apropiați de noi. Părinți, copii, tot stadionul cânta. Și foarte mulți și-au dorit să fie în lot, însă doar 16 putem lua și este o competiție între ei, iar dacă au în continuare concurență pe posturi, acest lucru poate să îi ajute să se dezvolte psihic, personal, individual.

Turneul final al Cupei Satelor, ediția 2022-2023, se va disputa în perioada 11-14 mai, în localitatea Baia de Fier din județul Gorj. Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.