Andreea Părăluță, portarul și căpitanul naționalei feminine, a vorbit, într-un interviu pentru FRF, despre reușitele din sezonul trecut, dar și despre campania de calificare la Campionatul Mondial din 2023 care va debuta în luna septembrie, România urmând să întâlnească pe teren propriu Croația (17 septembrie) și Lituania (21 septembrie).

Sezonul 2020-2021 a fost unul excelent pentru Andreea Părăluță în Spania, alături de Levante UD Femenino, care a încheiat pe locul trei în campionat și a ajuns până în finala Cupei Spaniei (2-4 cu Barcelona). În plus, clasarea pe podium în Primera Division i-a asigurat lui Levante prezența în preliminariile Champions League.

Astfel, pentru Andreea Părăluță, noul sezon va începe odată cu debutul primei runde din Champions League. Levante UD Femenino va juca în primul meci cu Celtic Glasgow, iar dacă va trece de formația scoțiană va întâlni învingătoarea dintre FC Minsk (Belarus) și Rosenborg BK Kvinner (Norvegia).

Campionatul din Spania va lua startul pe 5 septembrie, Levante urmând să o întâlnească în prima etapă pe Real Madrid, ocupanta locului secund în sezonul trecut. Andreea Părăluță va mai avea un meci în campionat, contra celor de la Sevilla, pe 12 septembrie, înaintea celor două partide alături de naționala feminină a României în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2023.

INTERVIU Andreea Părăluță

Cum a fost sezonul 2020-2021 pentru tine atât la echipa de club, cât și la echipa națională? Care au fost cele mai frumoase momente ale sezonului?

Pot spune că sezonul 2020-21 a fost unul de succes la nivelul echipei de club. Ne-am calificat în toate finalele, de cupă și supercupă, și cel mai important ne-am calificat după foarte mulți ani în Champions League. Probabil cele mai frumoase momente au fost victoriile obținute în ultimele minute, am trăit câteva meciuri foarte emoționante de acest gen, iar victoriile au fost mult mai sărbătorite decât de obicei. La nivelul echipei naționale, în ciuda faptului că suntem într-o perioadă de reconstrucție, pot spune că am avut meciuri foarte bune, arătând că putem lupta cu echipe de nivel înalt ale Europei, chiar dacă nu am reușit calificarea la Campionatul European.

Care consideri că sunt cele mai importante realizări ale tale pe plan sportiv în sezonul trecut?

Cea mai importantă realizare este clar calificarea în Champions League. A trecut ceva timp de la ultima apariție în această competiție, așa că revenirea printre cele mai bune echipe din Europa reprezintă rodul întregii munci depuse până acum.

Sursa foto: Facebook – Levante UD Femenino

A mai rămas doar o săptămână până la primul tău meci din noul sezon – disputa cu Celtic Glasgow din Champions League. Cum decurge pregătirea și cum vezi întâlnirea cu echipa scoțiană?

Am reluat pregătirea destul de târziu, din cauza sezonului trecut care a fost unul foarte lung. Am avut zile în care a trebuit să facem două antrenamente pe zi, dar cred că toată echipa este destul de motivată ca să treacă peste această perioadă dură de pregătire. Ne așteaptă un meci greu, cu o echipă care este bine pregatită fizic, o echipă care va practica un joc agresiv, dar sperăm ca prin jocul nostru să le putem contracara și să obținem victoria!

În campionat veți începe cu un meci dificil contra celor de la Real Madrid. Ce așteptări ai de la noua ediție a campionatului și ce obiective ți-ai propus?

Din păcate, la acest meci nu pot participa din cauza unui cartonaș roșu primit în ultimul meci al sezonului trecut, dar voi fi alături de echipă pentru a le susține! Pot spune că norocul nu a fost de partea noastră la tragerea la sorți a calendarului, jucând chiar primul meci împotriva lui Real Madrid. Cu toate acestea, sper să facem un meci bun, să începem cu dreptul acest campionat și să obținem cel puțin aceleași performanțe ca și sezonul trecut!

Ne apropiem cu pași repezi și de debutul naționalei feminine în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Vom întâlni Croația și Lituania pe teren propriu. Cum vezi aceste meciuri? Este posibil un start de campanie cu 6 puncte?

Croația și Lituania sunt două dintre echipele pe care le-am întâlnit în precedentele calificări, cred că acesta este un plus pentru că deja le cunoaștem în mare parte jocul, dar nu ne putem relaxa în niciun moment deoarece sunt echipe ambițioase, luptătoare și în continuă creștere! Am reușit să le învingem în meciurile disputate, iar asta ne dă un plus de încredere că o putem face din nou. Ar fi un start extraordinar dacă am obține cele 6 puncte puse în joc în septembrie!

După mult timp, veți avea alături suporterii. Cât de mult va conta pentru voi?

Sezonul trecut a fost unul atipic, nu am putut simți căldura fanilor, iar faptul că anul acesta se permite accesul lor pe stadion este minunat, pentru noi reprezentând un plus de încredere și de ajutor.

Fiind unul dintre căpitanii echipei naționale, ce le vei transmite colegelor înaintea debutului acestei campanii de calificare?

Vreau să le transmit toată încrederea mea pentru că începem un nou capitol și avem o nouă șansă de a ne califica la un turneu final și trebuie să fim cât mai unite pentru a obține rezultate bune! Să muncim mai mult în fiecare zi pentru a ne îndeplini visul, să dăm tot ce avem mai bun! Să ne gândim la primul meci, să obținem maximum din fiecare, iar apoi să ne gândim la următorul și tot așa până la final!

Ce părere ai despre grupa României de calificare la Mondial? Toate adversarele sunt cunoștințe mai vechi. Este acesta un avantaj?

Consider că avem o grupă complicată, chiar dacă ne cunoaștem toți adversarii. Și ei ne cunosc destul de bine, deci nu pot spune că este un avantaj neapărat. Cel mai important este să luăm meci cu meci, să ne focusăm pe jocul nostru, să punem în practică indicațiile antrenorului și să încercăm să surprindem încă din startul calificărilor! Cu două victorii în primele două meciuri ne-am situa direct în prima parte a clasamentului și vom fi văzute altfel de către echipele favorite ale acestei grupe!

Reprezentativa feminină a României debutează în această toamnă în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2023, găzduit de Australia și Noua Zeelandă!

Tricolorele au fost repartizate în GRUPA G, unde se reîntâlnesc cu selecționatele ElvețieiCroației și Lituaniei, pe care le-au avut adversare și în preliminariile trecute, pentru WEURO 2022. Grupa G este completată de Italia și Moldova, două naționale pe care naționala feminină le-a întâlnit în campania precedentă pentru Campionatul Mondial din 2018!

Iată programul complet al Grupei G: 

17 septembrie 2021: Italia – Moldova, Elveția – Lituania, ROMÂNIA – Croația
21 septembrie 2021: Moldova – Elveția, Croația – Italia, ROMÂNIA – Lituania

22 octombrie 2021: Italia – Croația, Elveția – ROMÂNIA
26 octombrie 2021: Lituania – Italia, Elveția – Croația

26 noiembrie 2021: Italia – Elveția, ROMÂNIA – Moldova, Croația – Lituania
30 noiembrie 2021: Croația – Moldova, Lituania – Elveția, ROMÂNIA – Italia

8 aprilie 2022: Moldova – Croația, ROMÂNIA – Elveția, Italia – Lituania
12 aprilie 2022: Elveția – Italia, Croația – ROMÂNIA, Moldova – Lituania

24 iunie 2022: Moldova – ROMÂNIA
28 iunie 2022: Lituania – Moldova

2 septembrie 2022: Lituania – ROMÂNIA, Croația – Elveția, Moldova – Italia
6 septembrie 2022: Italia – ROMÂNIA, Lituania – Croația, Elveția – Moldova