Alina Peșu se numără printre cei 6 arbitri aleși de UEFA să oficieze meciurile de la Campionatul European Feminin U19, care va avea loc în Cehia, între 27 iunie și 9 iulie.

„Am jucat timp de 8 ani fotbal în paralel cu arbitrajul, iar acum sunt profesor de educație fizică și sport. Primul meci internațional arbitrat mi-a adus cea mai mare satisfacție, pentru că a fost chiar de ziua mea de naștere. De aceea consider că nimic nu este întâmplător în viață”, spune Alina, care a promovat, la finalul anului trecut, în Categoria I arbitri FIFA, cea de dinaintea Categoriei Elite, cea mai importantă din arbitrajul european.

– Ce v-a atras către arbitraj? Ce ați fi făcut dacă nu erați arbitru?
– Neavând o echipă de fotbal feminin în Craiova, am decis să fiu pe terenul de fotbal, dar sub o altă formă, nu ca jucătoare, ci ca arbitru. Ulterior, la puțin timp, s-a înființat echipa de fotbal Sporting Craiova și am mers în paralel cu ambele timp de 8 ani. Acum, pe lângă faptul că arbitru, sunt și profesor de Educatie Fizică și Sport.

– Ce sfat le-ați da celor care vor să devină arbitri?
– Pot spune că nicio persoană nu își depășește cele mai îndrăznețe așteptări dacă nu începe cu așteptări îndrăznețe. Să creadă în pasiunea lor, să muncească pentru visul pe care îl au, deoarece satisfacțiile sunt mult mai mari decât greutățile pe care le vor întâmpina.

– Care a fost cea mai mare satisfacție a carierei în arbitraj?
– Fiecare meci în sine este o satisfacție, pentru că mă bucur de fiecare prezență pe care o am pe un stadion de fotbal. Datorită arbitrajului am putut să văd locuri la care doar visam, să ascult imnul României și imnurile altor țări.

– Vă mai aduceți aminte cum a fost primul joc arbitrat?
– Îmi aduc aminte cu drag de primul meci, care a avut loc la data de 29 martie 2006, între Viitorul Craiova și Școala de Fotbal Costică Donose. A fost o brigadă feminină și mult timp am arbitrat în aceeași formulă.

– Ce meciuri v-au ridicat cele mai mari probleme și care au fost cele la care ați avut cele mai mari satisfacții?
– Primul meci internațional mi-a adus cea mai mare satisfacție, a fost chiar de ziua mea de naștere. Iată că nimic nu este întâmplător.

– Ce sentimente va încearcă atunci când oficiați un joc cu echipe de top, în fața unor tribune pline?
– Sunt momente când îți dai seama că a fi acolo a meritat fiecare sacrificiu pe care l-ai făcut de-a lungul timpului.

– Care sunt cele mai frumoase locuri sau orașe pe care le-ați văzut la jocurile la care ați fost delegată?
– Când merg la meciuri internaționale, avem timp puțin alocat plimbărilor. Sunt multe locuri frumoase, dar aș alege Malta, deoarece acolo am avut primul curs internațional, iar după 3 ani am și arbitrat acolo, așa cum îmi dorisem.

– Care sunt calitățile care te impun pe teren ca arbitru?
– Disciplina, seriozitatea, atitudinea pozitivă și comunicarea.

– Cum pregătiți un joc?
– Cu tehnologia pe care o avem, lucrurile au devenit mai simple, căci avem acces la majoritatea meciurilor, deci echipele trebuie studiate. De asemenea, înaintea meciului este necesară ședința cu brigada de arbitri, unde trebuie puse la punct unele aspecte.

– Aveți vreun model în arbitraj?
– Încerc să iau de la fiecare ce are mai bun, dar ceea ce mi se potrivește mie.

– Ce pasiuni aveți în timpul liber?
– Atunci când nu arbitrez, mă gândesc ce pot face pentru a progresa în acest domeniu și să acționez. Exceptând arbitrajul, îmi place să mă uit la meciuri de fotbal, să citesc, să călătoresc, să am o atitudine pozitivă cu privire la ceea ce mă înconjoară.

– Care ar fi planurile și obiectivele de viitor?
– Să îmi mențin starea de sănătate bună și să muncesc pentru visurile mele.

Interviu realizat de Daniel Lazăr