Comuna Maieru speră să calce pe urmele echipei vecine, Șanț, care la ediția de anul trecut a Cupei Satelor a reușit surpriza de a se clasa pe locul al treilea.

Alexandru Boldiș, antrenorul echipei din Maieru, a participat alături de comuna Șanț la faza zonală a ediției de anul trecut. Acum, speră să ducă mai departe tradiția clasării pe podium. Însă chiar și fără o medalie la faza finală, spune că simpla participare la turneul de la Baia de Fier e un real succes pentru copii.

Cum s-a format echipa din Maieru?
Copiii sunt din localitatea Maieru, acolo unde eu activez ca și antrenor pentru clubul Galactic Junior Bistrița. Avem o secție formată acolo în mediul rural, pentru că clubul este din Bistrița, din oraș. Eu am jucat fotbal aici, în Maieru și sunt dintr-o localitate apropiată, din Rodna. Din acest motiv eu împreună cu președintele clubului, Adi Gălățean, am format o secție aici, la Maieru, și în comuna Șant, situată lângă Maieru. Probabil o știți de anul trecut, când ne-am calificat la Cupa Satelor și am luat locul 3 la turneul final. Deci cunoaștem competiția și copiii sunt din Maieru și Anieș, un sat mai mică care aparține tot de Maieru.

Din lotul total de copii avem opt legitimați la clubul nostru și patru la un alt club, la Ardealul, acolo unde sunt pregătiți de un coleg. Din lotul total de copii avem doar patru copii de 2010, anul care ar trebui să fie copiii, anul maximal, și restul sunt mai mici. Avem din 2011 și doi chiar din 2012. Cu toate acestea, atât Banga, cât și Ștefoi au avut evoluții foarte bune la etapa de la Bihor, marcând golurile care ne-au calificat la faza națională.

Sunteți la a doua participare. Ce v-a determinat să participați și anul acesta la Cupa Satelor?
Păi anul trecut am participat alături de Dorel Bonchiș, care din păcate a decedat între timp. A fost un om de fotbal din localitatea Șanț care era colaboratorul meu acolo la antrenamente, și majoritatea copiilor au depășit anul, sunt născuți în 2009. Deci am decis să participăm în acest an cu localitatea Maieru pentru că aici avem mai mulți copii născuți în 2010, 2011 și 2012. Cu Șanț am terminat pe locul 3 anul trecut. Eu am participat doar la zonală, pentru că la națională am fost prins cu alte turnee la Cluj.

E o competiție foarte bună unde copiii sunt mediatizați. Cupa Satelor e un real succes, pentru că mereu am crezut în potențialul copiilor din mediul rural și în această competiție se pot descoperi foarte mulți copii talentați. Pentru că foarte multe cluburi se axează pe orașe, foarte puține cluburi aleg să își creeze și secții în mediul rural, din această cauză mulți copii de la țară se pierd. Cu această competiție chiar au o șansă să se remarce.

Eu acum antrenez de 10 ani în mediul rural. Condițiile sunt cum sunt. Nu ne putem compara cu orașul. Ei au bază sportivă de pregătire… noi aici ne chinuim pe sintetic, pe un teren cu iarbă care arată cum arată, dar mereu am crezut în potențialul copiilor de la țară, care din punctul meu de vedere, mulți ar putea să facă față către fotbalul profesionist dacă s-ar ocupa cineva de ei și ar avea condiții mai bune.

Cum i-ați descrie pe jucătorii echipei dumneavoastră?
I-aș descrie ca fiind ambițioși, talentați. O echipă de talie destul de mică; am glumit la Bihor când am văzut celelalte două echipe, noi eram cam mititiei pe lângă ei, însă calitatea lor fotbalistică… avem jucători foarte tehnici, cu care poți să ai un joc de posesie… copii foarte, foarte serioși din punct de vedere tehnic.

Cum ați sărbătorit calificarea?
Pe drum. Am făcut vreo șase ore. Luni urmează să mergem la primărie. Pe această cale îi mulțumesc și domnului primar, Vasile Borș, care ne-a ajutat cu tot ce a fost nevoie pentru această deplasare. Luni avem invitație la el și bănuiesc că sărbătorim acolo.

Cum ajută competiția Cupa Satelor la dezvoltarea fotbalului grassroots?
Păi ajută foarte mult. Eu vă dau exemplu că după participarea de anul trecut au venit cel puțin 20 de copii noi. Automat văzând meciurile televizate, undeva… s-au simțit și ei fotbaliști aproape profesioniști. Și orice copil care vede un coleg de clasă sau școală, își dorește și el. Anul trecut, „jucătorul turneului” a fost desemnat din echipa noastă. Eu zic că această competiție atrage foarte mult copii la antrenament, să facă sport. Sunt foarte multe priorități în viața copiilor. Sportul nu prea.

Care sunt așteptările pe care le aveți pentru turneul final? Ce doriți să vedeți la faza finală?
Noi când ne-am înscris cu localitatea Maieru, alături de Adi Gălățean, care este coordonatorul clubului pe partea logistică, ne-am propus sa atingem același obiectiv ca anul trecut – calificarea la turneul final. Chiar azi am văzut o declarație a unui baschetbalist care a spus ceva de genul, întrebat fiind dacă sezonul este un sezon ratat: „Nu există eșec în sport”. Este o experiență nouă și bună pentru copil, chiar dacă rezultatele n-o să fie foarte bune, eu consider un real succes că iau parte.

În cadrul echipei atmosfera e foarte bună. Copiii își doresc podiumul, dar nu ne hazardăm cu declarații foarte mari. Noi mergem să jucăm. Practicăm un joc, zic eu, frumos – un joc de posesie. Nu punem accentul foarte, foarte mult pe rezultate, nu încercăm să ținem de un rezultat. Noi avem filozofia noastră la club și ținând cont că majoritatea copiilor se antrenează la noi… O să încercăm să vedem nivelul adversarilor și după ne putem face o idee dacă putem ataca podiumul sau nu. Important este că suntem acolo.

Eu mă bucur foarte mult pentru acești copiii, pentru că aici în zonă nu se pune așa mult accent pe ei. Acum au mai apărut și alte cluburi care și-au făcut selecția aici. Pe noi nu ne deranjează pentru că e bine să ai adversari și rivalitate. Cu cât fac mai mulți copii sport, cu atât e mai bine.

Turneul final al Cupei Satelor, ediția 2022-2023, se va disputa în perioada 11-14 mai, în localitatea Baia de Fier din județul Gorj. Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.