Anul 2022 a fost un nou an plin de satisfacții pe plan intern pentru Universitatea Cluj, multipla campioană a României. Clujencele au reușit să cucerească al 11-lea titlu consecutiv și să bifeze al 8-lea event.

Pentru 2023 ne-am propus ceea ce ne propunem încă de la înființare, să câștigăm tot!”, mărturisește Alin Cioban, președintele clubului ardelean. La jumătatea sezonului, Universitatea Cluj este pe locul doi în ierarhia Ligii 1 Feminin, după un parcurs aproape fără greșeală.

„Suntem pe locul secund, deși am învins toate adversarele”

Domnule Alin Cioban, cum a fost anul 2022 pentru Universitatea Cluj?
A fost un an bun, dar putea fi și mai bun. Important este că suntem în grafic cu toate echipele. Toate grupele noastre, senioare, junioare, păstrează șanse la titlurile de campioane ale României. Tot ce ne-am propus am și realizat. Doar în Liga Campionilor am ratat obiectivul.

Echipa de senioare se află în lupta pentru cel de-al 12-lea titlu de campioană.
Suntem pe locul secund, deși am învins toate adversarele. Din păcate, o greșeală la o schimbare în timpul meciului cu Politehnica Timișoara, în care ne-am impus pe teren cu scorul de 2-0, a dus la pierderea partidei la „masa verde”.

„Am descoperit o echipă U15 extrem de competitivă”

Liga Campionilor rămâne în continuare marele „of”, să spunem așa.
Da… Mai ales că echipa a resimțit din plin eliminarea din Liga Campionilor. Am avut așteptări mari, așa că și dezamăgirile au fost pe măsură. Atmosfera a fost una destul de apăsătoare în sânul echipei. Fetele și-au revenit însă repede. Am descoperit în 2022 o echipă U15 extrem de competitivă și sunt convins că această echipă va furniza în viitor nucleul primei echipe a Clujului. O echipă U15 care la finalul anului a participat la un turneu în Ungaria, acolo unde două jucătoare și-au arătat clasa. Este vorba despre Tanya Maier și Mara Ciortea.

Cine e „răspunzător” de aceste evoluții?
Antrenorul Vasile Macea. Ani buni a lucrat pentru echipa de băieți a lui „U”. A fost omul care a descoperit de-a lungul timpului foarte multe dintre talentele Universității. Acum lucrează cu noi.

„La naționala U19 am avut și 11 fete selecționate!”

Care sunt obiectivele pentru 2023?
Pentru 2023 ne-am propus ceea ce ne propunem încă de la înființare, să câștigăm tot! La toate nivelurile.

Câte jucătoare sunt legitimate în acest moment la Universitatea Cluj?
Sunt legitimate 120 de jucătoare, care compun echipele U9, U11, U13, U15 – aici avem două echipe, echipa a doua – care evoluează în Liga a 2-a și formația de senioare. Dăm loturilor naționale multe jucătoare. La naționala U19 am avut și 11 fete selecționate! La echipa de senioare avem în acest moment 4-5 jucătoare, dar cele mai multe dintre tricolore sunt produse de clubul nostru.

„Toți ar trebui să înțeleagă că doar împreună putem dezvolta fotbalul românesc”

Cum vedeți anul 2023 pentru fotbalul feminin din România?
Anul 2023 va fi unul diferit pentru că, din vară, urmează licențierea cluburilor de fotbal feminin din Liga 1. Toate echipele trebuie să treacă la un alt nivel, să investească, în special în infrastructură, dar și în jucătoarele pe care le au. Odată demarată această acțiune de licențiere, este un semnal dat de administrația Federației Române de Fotbal spre profesionalizarea acestui sport.

Cât de importantă e implicarea echipelor de băieți de Liga 1?
E importantă, deocamdată, ca strategie. E însă foarte important ca echipele din Liga 1 masculin să își respecte promisiunile făcute, nu doar să se folosească de echipele de fete. Multe cluburi au semnat contracte cu echipe de fete, dar nu le-au respectat. Toți ar trebui să înțeleagă că doar împreună putem dezvolta fotbalul românesc, atât fotbalul băieților, cât și pe cel al fetelor. Sunt însă și cluburi care se află pe drumul cel bun, Farul Constanța, Gloria Bistrița, pe care sper să le văd jucând din sezonul viitor în Liga 1.

Reunirea pe 16 ianuarie

Noutăți la Universitatea Cluj?
Avem noutăți! Am semnat deja cu trei jucătoare din afara țării, dar pe care le vom prezenta atunci când vor ajunge la Cluj.

Când vor fi reluate pregătirile?
Echipa pregătită de Constantin Olariu, antrenorul principal al senioarelor, se va reuni pe 16 ianuarie. Va urma o perioadă de pregătire, aceasta urmând a se desfășura pe plan local.

 

Articol de ADI DOBRE