Naționala feminină U19 se află aproape de finalul cantonamentului de la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia, în care s-a focusat pe pregătirea jocurilor de calificare din Malta, pentru promovarea în Liga A.

Aflat la a doua acțiune cu lotul feminin U19 al României, după cea din luna aprilie, selecționerul Ion Marin a oferit câteva impresii înaintea debutului său oficial ca antrenor în fotbalul feminin. Chiar dacă nu a avut la dispoziție toate jucătoarele pentru această acțiune, tehnicianul are încredere că elevele sale se pot întoarce cu rezultate bune din Malta.

„În primul rând, este al doilea stagiu care are loc la nivel de U19. Niciunul nu a fost făcut, însă, într-un efectiv complet, pentru că avem multe fete care fac parte din lotul echipei U Olimpia Cluj care participă în Champions League săptămâna viitoare și vor pleca duminică dimineața în Finlanda, unde vor juca două partide foarte importante. Le ținem pumnii, le urăm multă baftă, inspirație și să sperăm că vor veni cu rezultate bune, pentru că avem nevoie și la nivel internațional de rezultate bune.

La U19 există un grup destul de bun de jucătoare care în mod sigur vor progresa, cu o singură condiție. Trebuie să avem mare grijă de ele, cum le educăm, cum le creștem și ce condiții le creăm. De ce ating acest punct, al condițiilor? Pentru că am avut posibilitatea să merg în teritoriu la câteva cluburi, am avut posibilitatea să stau de vorbă cu fetele și am constatat că este nevoie de mai multă susținere, de anumite condiții. În primul rând, infrastructura, adică stadioane și terenuri de antrenament. Bineînțeles că discutăm de un grup de fete de 18, 19 ani care vor avea bacalaureatul, vor opta apoi, probabil, pentru universități, deci avem fete care vor aspira și vor căuta să-și croiască drumul în viață într-un anumit fel”.

Turneul din Malta, primul test important pentru naționala U19

Tricolorele U19 vor participa în perioada 20-26 octombrie la turneul pentru promovarea în Liga A, care va fi găzduit de Malta. Dintre cele trei adversare ale României U19, tehnicianul Ion Marin remarcă echipa Israelului, care a avut în ultima perioadă rezultate foarte bune.

“Turneul din Malta este turneul oficial în care vom participa în luna octombrie și sperăm că vom obține un loc care să ne asigure promovare în Liga A. Este destul de dificil, pentru că printre adversare se află și Israelul. Am încercat să culeg câteva informații despre ei și am aflat că echipa lor U19 lucrează de un an într-un centru olimpic în Israel. Am văzut că majoritatea partidelor pe care le-au disputat le-au câștigat înscriind multe goluri, deci va fi o echipă care își va pune serios amprenta pe lupta pentru câștigarea grupei. Noi sperăm să reușim să facem față și să obținem niște rezultate bune.

Problema noastră este că nu avem un fond de jucătoare foarte mare și va trebui să colaborăm foarte bine – Cristi Dulca, eu și Irina Giurgiu, pentru a putea acoperi cele trei loturi. Cristi Dulca va avea și el acțiune cu naționala mare, am și eu cu U19, dar și Irina Giurgiu cu U17. Rămâne de văzut cum vom reuși să colaborăm ca să facem față pe cele trei fronturi și să obținem rezultatele pe care ni le-am propus”, a încheiat selecționerul reprezentativei U19, Ion Marin.

Programul jocurilor: 

20 octombrie 2021: Georgia – România
23 octombrie 2021: România – Malta
26 octombrie 2021: România – Israel

Turneul din Malta va reprezenta și debutul oficial al lui Ion Marin pe banca tehnică a naționalei feminine U19 și totodată primele meciuri ca antrenor în fotbalul feminin.

„Eu nu am antrenat niciodată în fotbalul feminin până acum, deci este o provocare pentru mine! Pasiunea pentru fotbal nu dispare și, în fond, și fetele joacă fotbal. Sigur că este o mare diferență, în primul rând în privința forței, a motricității. În plus, eu nu prea am lucrat la nivel de juniori, una este să lucrezi cu seniorii și să dezvolți niște lucruri, alta să participi la aceste acțiuni de juniorat, în care, practic, nu faci perfecționare, ci o învățare cu tentă de a atinge perfecționarea. Să sperăm că o vom atinge într-un scurt timp și că vom reuși, turneul din Malta fiind primul test foarte, foarte important pentru U19. Sperăm că vom face față și că vom aduna puncte suficiente pentru ca România să promoveze în Liga A!”

Detalii despre sistemul competițional

Noul format stabilit de UEFA în competițiile de juniori înlocuiește formatul anterior cu grupe de calificare și turneul de elită. S-a păstrat organizarea mini-turneelor, însă echipele împărțite în cele două ligi în funcție de coeficientul UEFA actual vor promova/retrograda în funcție de rezultatele obținute în aceste turnee.

La finalul primei faze se vor stabili echipele care promovează/retrogradează din cele două ligi, înainte de startul fazei a doua, programate în primăvara anului viitor.

Promovare

  • Din Liga B în Liga A: câștigătoarele celor șase grupe + cel mai bun loc 2

Retrogradare

  • Din Liga A în Liga B: cele șapte echipe care se clasează pe ultimul loc în grupele de calificare

Turneul final al Campionatului European de Fotbal Feminin U19 va avea loc în perioada 27 iunie – 9 iulie 2022, în Republica Cehă.