FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Horațiu Feșnic a fost promovat la finele anului trecut de către UEFA în Categoria 1 a arbitrajului european, a doua valorică, acolo unde este alături de Radu Petrescu, Alina Peșu, Vlad Ciobanu (futsal).

Feșnic spune că este nevoie de multă muncă și disciplină pentru a reuși în arbitraj, dar satisfacțiile sunt pe măsură. “Pot să spun că avem o țară foarte frumoasă și trebuie să avem grijă de ea”, spune arbitrul din Cluj, care îi are ca modele în profesie pe Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs.

-Ce v-a atras către arbitraj? Ce ați fi făcut dacă nu erați arbitru?

-Datorită faptului că am jucat fotbal de la vârsta de 7 ani, am hotărât să fac cursurile de arbitraj la sfatul tatălui meu care a fost jucător și antrenor de fotbal. Dacă nu eram arbitru probabil că aș fi rămas în domeniul sportiv.

-Ce sfat le-ați da celor care vor să devină arbitri?

-Trebuie să țină cont că este nevoie de multă muncă și disciplină pentru a reuși, dar satisfacțiile sunt pe măsură.

-Care a fost cea mai mare satisfacție a carierei în arbitraj?

-Cele mai mari satisfacții le am în momentul în care arbitrez meciuri importante, considerate cu grad de dificultate ridicat, cum ar fi derby-uri sau finala Cupei României, Turneul Final U17, Turneul Final U21.

-Vă mai aduceți aminte cum a fost primul joc arbitrat?

-Primul meci arbitrat a fost la juniori, bineînțeles, iar jocul s-a desfășurat pe jumătate de teren. Spre surprinderea mea, nu au existat discuții după meci, iar antrenorii m-au felicitat.

-Ce meciuri v-au ridicat cele mai mari probleme și care au fost cele la care ați avut cele mai mari satisfacții?

-Indiferent de nivelul la care am arbitrat am încercat să fiu profesionist și să arbitrez cât pot eu de bine. Nu pot să nominalizez un meci anume, pentru că pe toate încerc să le tratez la fel de serios. Satisfacțiile sunt în momentul în care stadioanele sunt pline sau arbitrezi cei mai buni jucători.

-Ce sentimente vă încearcă atunci când oficiați un joc cu echipe de top, în fața unor tribune pline?

-Este un sentiment plăcut și motivant, în același timp.

-Care sunt cele mai frumoase locuri sau orașe pe care le-ați văzut la jocurile la care ați fost delegat?

-În România am arbitrat în majoritatea orașelor din țară și, de cele mai multe ori, drumul a fost cu mașina. Pot să spun că avem o țară foarte frumoasă și trebuie să avem grijă de ea.

-Care sunt calitățile care te impun pe teren ca arbitru?

-Pregătirea fizică și deciziile luate în timpul jocului.

-Cum pregătiți un joc?

-În primul rând contează pregătirea fizică, după care cea teoretică și analiza echipelor.

-Aveți vreun model în arbitraj?

-Pe colegii mei mai experimentați, Ovidiu (n.n. Hațegan) și Istvan (n.n. Kovacs), care sunt de apreciat pentru că au ajuns în elita arbitrajului și se mențin la cel mai înalt nivel.

-Ce pasiuni aveți în timpul liber?

-Călătoriile cu familia, când îmi permite timpul și practicarea altor sporturi.

-Care ar fi planurile și obiectivele de viitor?

-Îmi doresc să fiu sănătos și să iau pas cu pas fiecare etapă din viață, atât pe plan personal, cât și în activitatea de arbitraj.

Interviu realizat de Daniel Lazăr