Guvernul României a aprobat vineri, 27 octombrie, Hotărârea de Guvern privind declararea de interes public și de importanță națională a candidaturii României, în vederea desfășurării la București, pe Arena Națională, a Finalei UEFA Europa League din anul 2026 sau 2027.

Acest act normativ susține candidatura României și realizarea proiectelor aferente desfășurării acestui eveniment fotbalistic. Dosarul de candidatură, care trebuie să garanteze cererile organizatorice ale UEFA, va fi depus de FRF în noiembrie 2023, iar câștigătoarea se va anunța în mai 2024.

Organizarea unei finale de cupă europeană are acoperire dincolo de un meci de 90 de minute. Este o oportunitate de captare a resurselor și energiilor pentru dezvoltarea fotbalului și a comunității care găzduiește finala. Iar Hotărârea de Guvern de astăzi va asigura implicarea statului în toate acțiunile pregătitoare.

FRF a conceput un plan denumit Fotbalul Meu, Orașul Meu, care cuprinde 15 proiecte. Documentul a fost definitivat încă din luna septembrie. FRF a prezentat planul Premierului României, Marcel Ciolacu, și Primarului General, Nicușor Dan, și a obținut sprijinul de principiu. Este vorba, în special, de proiecte de infrastructură, prin care se redau comunității bucureștene terenuri urbane pierdute pentru sport. Se vor amenaja, de exemplu, terenuri de fotbal intre blocuri. Totodată, va fi modernizată Arena Națională, la standarde tehnice si de confort la nivelul anului 2025. De asemenea se vor amenaja mai multe piste de biciclete pe rutele către stadion. Intre cele 15 proiecte se mai numără programe educative si de protecția mediului, incluziune socială și responsabilitate socială. În cazul obținerii organizării Finalei Europa League, toate aceste proiecte vor fi realizate împreuna cu Primăria Capitalei si Guvernul României in perioada 2024-2027.

FRF a testat opinia cumpărătorilor de bilete la meciurile Naționalei si a obținut, de la 10782 de subiecți, o notă de apreciere pentru organizarea Finalei UEL de 9,6 din 10.

Totodată, o cercetare UEFA relevă că interesul românilor pentru Europa League este de 62% față de media europeană de 41%.

Textul Hotărârii de Guvern poate fi citit aici.