FOTO: FIFA.com

Gianni Infantino și-a început al doilea mandat ca președinte FIFA, după ce a fost reales fără opoziție pentru a conduce fotbalul la nivel mondial pentru încă patru ani, în timpul celui de-al 73-lea Congres FIFA, care a avut loc la Kigali, în Rwanda.

Imediat după realegerea sa, președintele Infantino a declarat: “A fi președinte FIFA este o onoare incredibilă, un privilegiu și este, de asemenea, o mare responsabilitate. Sunt cu adevărat emoționat de sprijinul dumneavoastră și vă promit că voi continua să slujesc FIFA, să slujesc fotbalul din întreaga lume și să slujesc toate cele 211 asociații membre FIFA”.

Pentru prima dată în istorie, un Congres FIFA electiv a avut loc în Africa. Procedura de validare a lui Gianni Infantino a fost deschisă de Paul Kagame, Președintele Republicii Rwanda. În discursul său, președintele Kagame a salutat delegații din cele 208 asociații membre reunite în țara sa și l-a felicitat pe președintele Infantino pentru realegerea sa iminentă.

Președintele FIFA a subliniat rolul FIFA de a organiza competiții și de a dezvolta fotbalul și a anunțat o creștere substanțială a premiilor în bani pentru Cupa Mondială de Fotbal Feminin, care se va desfășura anul acesta în Australia și Noua Zeelandă și la care vor participa 32 de echipe. Fondul de premiere va fi de peste 150 milioane de dolari, de trei ori valoarea din 2019 și de zece ori mai mult decât în 2015.

Președintele Infantino a mai făcut referire, de asemenea, la schimbări iminente ale Cupei Mondiale FIFA Under-17 la nivel de băieți și fete, care vor avea turnee finale anual, precum și lansarea FIFA World Series, un turneu amical cu scopul de a pune față în față echipe din confederații diferite, care va avea loc în perioada FIFA din martie, în anii pari. Totodată, a discutat și despre Campionatul Mondial al cluburilor, o competiție la care vor participa 32 de echipe, din fiecare confederație, o oportunitate de a concura pe scena mondială.

Continuarea bunei guvernări a fost, de asemenea, un angajament cheie – inclusiv modificări suplimentare ale sistemului de transferuri și un angajament continuu pentru sustenabilitatea financiară. Pentru următorul ciclu financiar, a fost declarat angajamentul de 11 miliarde dolari în venituri, în următorii patru ani, ceea ce reprezintă o creștere substanțială a țintei inițiale, de 6,4 miliarde dolari față de ciclul anterior.

În rolul său de președinte al Subcomisiei FIFA pentru Drepturile Omului și Responsabilitatea Socială, Michael Llamas, președintele Asociației de Fotbal din Gibraltar, a explicat că se angajează să evalueze moștenirea drepturilor omului a Cupei Mondiale FIFA Qatar 2022™, care ar sprijini și planificarea viitoarelor turnee FIFA.

Federația Română de Fotbal a onorat invitația la Congresul FIFA prin președintele Răzvan Burleanu, care este și membru în Consiliul FIFA, secretarul general Radu Vișan și secretarul general-adjunct Gabriel Bodescu.