Naționala de futsal a României va juca în această seară împotriva Finlandei, în deplasare, într-o partidă contând pentru Grupa a 8-a a Main Round-ului calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup 2024.

Finlanda – România, ora 18:10 LIVE FRF.tv

Finlanda este considerată favorită la primul loc în Grupa a 8-a, din care mai face parte Danemarca. Confruntarea cu Finlanda va fi ultima din acest an pentru tricolori, care vor relua lupta pentru accederea în Elite Round-ul preliminariilor la începutul lunii martie anul viitor.

Tricolorii au ajuns dumincă în Finlanda cu bagajele pline de speranțe după succesul categoric în fața Danemarcei, joi seară la Târgu Mureș, scor 5-1. Tricolorii lui Endre Kacso au făcut cunoștință ieri cu „Energia Areena”, locul unde se va disputa partida din această seară, de la ora 18:10 (ora României). Energia Areena este o arenă multifuncțională situată în parcul sportiv Myyrmäki, districtul cu același nume din Vantaa, Finlanda.

„Nu mai este nevoie să subliniez faptul că ne așteaptă o partidă dificilă. Finlanda a crescut enorm în ultimii ani. Sper ca băieții să continue ceea ce au arătat la Târgu Mureș în meciul cu Danemarca, să arate aceeași determinare și același spirit de sacrificiu”, a spus selecționerul Endre Kacso.

„Am inceput bine și avem șanse reale să terminăm chiar pe primul loc”

„Întâlnim o echipă puternica, locul 18 în ierarhia FIFA. Ne-am pregătit foarte bine și am venit la Helsinki cu dorința să câștigăm. Cred că putem să mergem mai departe în Elite Rotund. Am inceput bine, cu o victorie acasă contra Danemarcei, și avem șanse reale să terminăm chiar pe primul loc în grupă. Avem un lot bun. Pe lângă calitatea jucătorilor un lucru foarte bun îl reprezintă atmosfera în afara terenului de joc. Ne înțelegem foarte bine, avem un grup unit și cred că asta ne ajuta mult și în timpul meciului. Daniel Araujo s-a integrat foarte repede. Ne poate ajuta să ajungem acolo unde ne dorim, la campionatul mondial. S-a văzut și în meciul cu Danemarca calitatea lui și mă bucur că nu sunt numai coleg la club, ci și la națională”, a spus Octavian Cireș, jucătorul campioanei CS United Galați.

„Încerc să ajut echipa, să-l ajut pe Endre Kacso, să fiu util”

Revenit la echipa națională, unde este și „secund” al lui Endre Kacso, Szabolcs Mánya a făcut un meci foarte bun contra Danemarcei. Jucătorul echipei SG Kecskemét Futsal spune că revenirea la prima noastră reprezentivă are o explicație simplă, „muncă și răbdare”! „E o onoare pentru mine faptul că sunt antrenor secund la naționala României și că pot da astfel o mână de ajutor. Încerc să ajut echipa, să-l ajut pe Endre Kacso, să fiu util. Atmosfera la echipă este superbă! Adversarul? Finlanda, am analizat adversarul, este o echipă foarte puternică și excelent organizată. Are jucători de mare calitate. Suntem pregătiți și promitem să dăm totul pentru a face un joc bun. Mă bucur pentru cei doi debutanți, Daniel Araújo și André Luis Sasse, doi jucători valoroși, cărora toată lumea le-a acordat încredere”, a spus Szabolcs Mánya.

„Sincer să fiu, simt și un pic de presiune”

Cu un nou selecționer după „era Mićo Martić”, naționala Finlandei turează motoarele pentru un debut în forță în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2024. Italianul Sergio Gargellin, instalat în funcția de selecționer în luna mai a acestui an, are ca obiectiv calificarea Finlandei la FIFA Futsal World Cup 2024.
Naționala Finlandei a intrat în cantonament pentru meciul cu România încă de duminica trecută, 2 octombrie.

„Sincer să fiu, simt și un pic de presiune. Cu toate acestea, cred că presiunea este un privilegiu. Presiunea înseamnă că fac ceva important. Altfel, probabil că aș sta acasă pe canapea și m-aș uita la ceva. Prin urmare, este un privilegiu să fiu aici, să reprezint o țară minunată și să simt această presiune”, și-a descris Sergio Gargelli starea de spirit înaintea meciului din această seară.

„România este o echipă care își cunoaște foarte bine propriile puncte forte”

Tehnicianul italian, care se va afla pe banca Finlandei în premieră la un meci oficial pe teren propriu, i-a studiat pe tricolori și a făcut o radiografie a naționalei noastre. „România este o echipă care își cunoaște foarte bine propriile puncte forte. Au doi jucători pivot foarte puternici din punct de vedere fizic, cărora încearcă să le trimită pase verticale. Au însă și puncte slabe. Pivoții puternici în ofensivă sunt lenți în apărare. Dacă putem pune presiune, așa cum au demonstrat jucătorii noștri că pot, cred că le putem limita cu adevărat jocul. Cred că suntem pregătiți. Pentru mine, cheia este întotdeauna aceea de a duce lupta în zona noastră de forță. Două echipe diferite intră pe teren, ambele încercând să joace cu propriile forțe și să-și ascundă propriile slăbiciuni. Uneori, chiar și o echipă puternică pierde împotriva unei echipe mai slabe pentru că pierde controlul meciului. Pentru a stăpâni jocul deciziile corecte trebuie luate rapid”, a spus Sergio Gargellin.

Italianul a făcut apel la fanii finlandezi pe care i-a invitat să vină în număr cât mai mare în această seară la „Energia Areena”: „Futsalul este un spectacol și fiecare artist vrea să arate ceea ce a pregătit. Vrem să simțim sprijinul fanilor. Vor fi momente bune și momente mai slabe în meci, dar sperăm ca publicul finlandez să trăiască aceste momente alături de noi ca al șaselea jucător. Ne vor da curaj și încredere în călătoria noastră către Campionatul Mondial”.

Naționalele României și Finlandei s-au confruntat ultima oară în preliminariile Campionatului European din 2018. România și Finlanda au făcut parte din aceeași Grupă a 4-a, găzduită de Sala Polivalentă din Călărași, alături de Portugalia și Letonia. Confruntarea dintre România și Finlanda a intrat în istoria futsalului prin revenirea incredibilă a tricolorilor. Condusă cu 3-5 cu doar patru secunde înainte de final, România a reușit să egaleze! Rezultatul a contat enorm în economia grupei. România a încheiat pe locul secund și s-a calificat în play-off, unde a trecut în dublă manșă de Georgia și s-a calificat la EURO 2018!

Finlanda – România, ora 18:10 LIVE FRF.tv
„Energia Areena”, Vantaa, Finlanda
Arbitri: Daniel Matkovic, Darko Boskovic; Marco Rothenfluh (toți trei din Elveția)
Timekeeper: Arttu Kyynaeraeinen (Finlanda)

Programul complet al echipei României din Main Round:

6 octombrie 2022: România – Danemarca 5-1 (2-1)
11 octombrie 2022: Finlanda – ROMÂNIA
1 martie 2023: ROMÂNIA – Finlanda
5 martie 2023: Danemarca – ROMÂNIA

Lotul convocat de selecționerul Endre Kacso:

Portari: Theodor Badea Lungu (CFR Timișoara), Petrișor Toniță (United Galați), Andrei Dinicuta (Autobergamo Deva);

Jucători de câmp: Andor Balint (Odorheiu Secuiesc), Richard Iszlai (Odorheiu Secuiesc), Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Daniel Araújo(United Galați), Octavian Cireș (United Galați), Istvan Hadnagy (Kecskemet Futsal | Ungaria), Felipe Oliveira (Napoli Futsal | Italia), André Sasse (Portimonense | Portugalia), Paulo Fereira (Povoa Futsal Clube | Portugalia), Andrei Crăciun (United Galați), Darius Nastai (CFR Timișoara), Szabolcs Manya (Kecskemet Futsal | Ungaria), Tamaș Miklos (Odorheiu Secuiesc).

Articol de Adi Dobre