Foto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Naționala de futsal U19 a României va debuta peste o lună la turneul final al Campionatului European, o premieră pentru futsalul juvenil din România.

După o calificare senzațională, trupa pregătită de Robert Lupu e pusă pe fapte mari, deși va avea de înfruntat în grupa sa finalistele ultimei ediții a Campionatului European, Spania și Croația, dar și puternica formație a Ucrainei.

Meciurile din grupe se vor disputa în zilele de 4, 5 și 7 septembrie, la „Olivo Arena” din Jaén. Primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în semifinalele UEFA Under-19 Futsal Championship. Semifinalele se vor juca pe 8 septembrie, iar finala două zile mai târziu.

Tricolorii tocmai ce au încheiat un nou stagiu de pregătire și își fac ultimele teme pentru turneu final. Selecționerul Robert Lupu a vorbit despre starea de spirit din sânul echipei naționale!

Trei absențe importante

– Un stagiu de pregătire înaintea Campionatului European! Cât de util a fost? 

– După pauza de vară, un jucător își pierde partea fizică în proporție de 60-70 la sută. Apoi intervine scurtcircuitul în partea tactică la nivel de grup, care se uită și ea. Tocmai de aceea sunt multe relațiile pe care trebuie să le consolidezi prin antrenamente.

–  Ați avut tot lotul la dispoziție?

– În mare parte da. Mai lipsesc doar doi jucători dintre cei care au pus umărul la calificarea naționalei României la EURO. Este vorba despre Darius Roca și Andrei Crudu, ambii accidentați

– Câți jucători din echipa care a reușit performanța istorică de a se califica la Europene se mai regăsesc în lot? 

– Tărăbic de la Severin a renunțat pentru a continua cu fotbalul. A prins un contract în Liga a 3-a, bun pentru el. Și sunt cei doi accidentați despre care am amintit. Portarul Andrei Crudu se pare că nu va fi refăcut până la EURO. În privința lui Darius Roca încă așteptă, vom vedea.

„Această generația a arătat pe teren de ce este capabilă!”

– Care sunt noutățile? 

– Noutatea o reprezintă Hegyi Attila, de la Odorheiu Secuiesc.

– Peste o lună veți debuta la EURO 2022! Sunteți pregătiți? 

– Mai avem o perioadă de pregătire începând cu 20 august și atunci sperăm să acoperim toate aspectele tactice. După acel cantonament sperăm să ajungem unde vrem în ceea ce privește pregătirea. Aici ar trebui să intervină și pregătirea de la echipele de club, care e foarte importantă.

– Ați început să studiați adversarii? Ce părere v-ați făcut? 

– Desigur. Am am vizionat deja, împreună cu băieții, adversarele noastre de la EURO.

– E această generație capabilă de o nouă performanță majoră? 

– Avem o grupă foarte grea, dar la acest EURO de doar opt echipe nici una nu e slabă, așa că aici e vorba inclusiv de noi. La Campionatul European au ajuns cele mai bune opt echipe din futsalul european. Această generația a arătat pe teren de ce este capabilă. Eu cred că avem valoare dacă am ajuns în primele opt echipe ale Europei. Și sunt convins că băieții vor munci, vor da totul pentru a-și demonstra valoarea.

„Ar fi păcat să se piardă o asemenea generație”

– Care sunt obiectivele pentru EURO?

– Vrem să ieșim din grupe, asta e clar! Această performanță ar însemna calificarea în semifinale. Dacă nu ne punem obiective îndrăznețe, atunci mergem degeaba.

– Ce urmează in programul de pregătire?

– Din 20 august intrăm în cantonament până la plecarea în Spania. Eu personal sunt mândru că naționala României s-a calificat la turneul final al Campionatului European, că e, acolo, printre cele mai bune echipe din Europa. Îmi doresc ca echipele de Liga 1 să îi transfere pe acești tineri, pentru că e vorba despre viitorul futsalului românesc, sunt jucători de valoare. Ar fi păcat să se piardă o asemenea generație.

Articol de Adi Dobre