Naționala de futsal a României a pierdut la limită (3-4) miercuri seară la Almatî în fața selecționatei similare a Kazahstanului, principala favorită la câștigarea Grupei A a Elite Round-ului calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup 2024.

Tricolorii au fost miercuri aproape de un nou rezultat mare după succesul de săptămâna trecută de la Buzău, 3-1 cu Azerbaidjan. Adversarul, Kazahstan, s-a dovedit a fi însă o echipă mai bună, mai bine organizată și mai experimentată.

Desfășurată într-o atmosferă extraordinară la „Baluan Sholak Sports Palace” din Almatî, confruntarea dintre Kazahstan și România a avut două reprize total diferite.

Prima parte a jocului a aparținut gazdelor, care au fost de neoprit. Trupa pregătită de Paulo Ricardo Kaka a alternat perioadele de posesie cu cele în care a accelerat incredibil, punând la grea încercare formația noastră. Cu toate acestea, primul gol al meciului, autor Douglas Junior – minutul 2, a venit după o serie de greșeli ale tricolorilor. Nu a fost singurul cadou făcut de băieții lui Endre Kacsó, care au avut reacție și au egalat după doar două minute prin Mánya Szabolcs. Locul 7 în ierarhia FIFA, naționala Kazahstanului a turat motoarele și, până la pauză, a mai înscris de trei ori.

Echipa noastră a ieșit de la cabine cu o altă partitură. Mult mai agresivi, tricolorii au încercat și au reușit în cele din urmă să echilibreze jocul. În plus, Endre Kacsó a decis să riște și, minute bune, România a jucat „5 contra 4”. În aceste condiții, România a revenit în joc, după reușitele André Luis Sasse și Mánya Szabolcs, dar, în ciuda dominării, nu a reușit să egaleze. La final, puternica națională a Kazahstanului a răsuflat ușurată, bifând al doilea succes în Grupa A din tot atâtea partide și având acum prima șansă la locul 1 și la calificarea directă la Cupa Mondială.

Selecționerul Endre Kacsó a folosit în linii mari aceleași formule ca și în meciul precedent, cel cu Azerbaidjan. Pe parcursul partidei cele două linii de bază au cunoscut modificări, fiind folosiți aproape toți jucătorii trecuți pe foaia de joc.

„Nu am putut să luam punct sau puncte în această partidă în care am jucat împotriva unui adversar foarte puternic. Sunt sigur însă că în octombrie, atunci când vom da piept cu Țările de Jos, vom reveni cu aceeași dorință. Atmosfera din tribunele sălii din Almatî a fost incredibilă”, a spus Paulo Ferreira, unul dintre cei mai vechi internaționali ai echipei noastre.

„Am fost pe punctul de a realiza surpriza în Kazahstan! Nu o fost să fie, însă… Ne continuăm drumul către Campionatul Mondial. Avem la dispoziție mai bine de două săptămâni până la duelurile cu Țările de Jos. Cu ceea ce am arătat până acum, cu încredere, dăruința, unitate și sacrificiu, sunt sigur vom reuși să ne îndeplinim visul”, a spus și Petrișor Toniță.

În celălalt meci al Grupei A, tot ieri, la Baku, Azerbaidjan a trecut de Țările de Jos cu scorul de 6-1.

Următoarele partide pentru naționala pregătită de Endre Kacsó, cu Țările de Jos, sunt programate luna viitoare, la Pitești (6 octombrie), respectiv Almere (10 octombrie).

„Meciul cu Kazahstan a fost, așa cum spuneam și înaintea confruntării de la Almatî, unul infernal. Am întâlnit o echipă foarte puternică, am jucat în fața unui public entuziast și bun cunoscător al fenomenului. În prima repriză jocul nostru a suferit teribil. Poate și din pricina faptului că am arătat prea mult respect față de adversar. Poate și din cauza emoțiilor. Am câștigat a doua repriză, dar nu a fost suficient pentru a egala măcar. Meciul de la Almatî a fost genul de meci din care ai de învățat foarte multe. Acum însă e istorie. Trebuie să privim înainte, trebuie să ne concentrăm pe ceea ce va urma”, a spus selecționerul Endre Kacsó.

Elite Round – Grupa A

KAZAHSTAN – ROMÂNIA 4-3 (4-1) | „Baluan Sholak Sports Palace” – Almatî
Au marcat: Douglas Junior (1’48”), Akbalikov (10’47”), Edson (15’01”), Orazov (19’23”) / Manya (3’19”, 35’30”), Sasse (31’42”)

ROMÂNIA: 12. Tonița – 8. Sasse, 10. Felipe Oliveira-cpt., 14. Ferreira, 20. Crăciun
Selecționer: Endre Kacsó
Rezerve: 1. Lungu – 3. Iszlai, 5. Dudău, 6. Ilaș, 7. Araujo, 9. Hadnagy, 13. Boșneag, 15. Nastai, 18. Manya
KAZAHSTAN: 2. Higuita-cpt. – 3. Taynan, 12. Tursagulov, 14. Junior, 17. Orazov
Selecționer: Kaka
Rezerve: 16. Serikov – 6. Edson, 7. Valiullin, 9. Akbalikov, 10. Yesenamanov, 11. Knaub, 13. Zhuma, 18. Daribay, 20. Abdumanapuly

Arbitri: Lukáš Peško, Rastislav Behancin; Martin Matula (toți Slovacia)
Timekeeper: Einadin Idrissov (Kazahstan)

Azerbaijan – Țările de Jos 6-1 (5-0) | „Baku Sports Palace”, Baku
Au marcat: Vilela (1’19”, 18’21”), Gallo (7’47”), Maneca (14’35”), Felipinho 17’04”, 35’45” / Bouzit 36’58”
Arbitri: Yiangos Yiangou, Nicolas Nicolaou; Larisa Eleni Avramidou (toți Cipru)

Clasament

1. Kazahstan 6p;
2. ROMÂNIA 3p;
3. Azerbaijan 3p;
4. Țările de Jos 0p

Următoarele meciuri din Grupa A

6 octombrie

  • ROMÂNIA – Țările de Jos
  • Azerbaijan – Kazahstan

10 octombrie

  • Țările de Jos – ROMÂNIA

11 octombrie

  • Kazahstan – Azerbaijan

Articol de Adi Dobre