Naționala de futsal a României a încheiat în stil de mare echipă Main Round-ul preliminariilor pentru Cupa Mondială de anul viitor. Deși în urma egalului cu Finlanda de miercuri de la Sala Rapid avea asigurată prima poziție în Grupa a 8-a, România a abordat serios ultima bătălie cu Danemarca, formație pe care a învins-o în octombrie la Târgu Mureș, la debutul în actualele preliminarii, cu scorul de 5-1.

Partida de ieri, 5 martie, găzduită de „Broager Sparekasse Skansen” din Sonderborg, a fost deosebit de spectaculoasă. Danezii și-au dorit să lase o impresie frumoasă la cel de-al doilea joc disputat în fața propriilor suporteri, care au creat o atmosferă extraordinară. Danezii nu au avut însă nicio șansă în fața echipei pregătite de Endre Kacsó, selecționerul avându-l la dispoziție și pe Daniel Araujo, suspendat la partida cu Finlanda.

Dacă primul meci împotriva danezilor, cel de la Târgu Mureș, a fost meciul lui Hadnagy István, care a reușit patru goluri, la Sonderborg a ieșit la rampă André Luis Sasse, autor a trei goluri. Crescut și lansat în futsalul mare de Autobergamo Deva, André Luis Sasse a fost duminică cel mai bun om al confruntării dintre Danemarca și România.

Prima noastră reprezentativă așteaptă acum tragerea la sorți a grupelor Elite Round-ului calificărilor pentru Campionatul Mondial, acolo unde misiunea va fi infinit mai grea. Europa are doar șapte bilete rezervate pentru turneul final.

„Locul întâi nu putea fi pierdut după remiza albă cu Finlanda de la București. Am vrut totuși să încheiem această primă etapă a preliminariilor cu o victorie, pentru a arăta tuturor că ne merităm fotoliul de lider în Grupa a 8-a. Băieții au înțeles perfect mesajul nostru și au reacționat ca atare. Nu a fost însă ușor la Sonderborg. Danemarca a dat o replică foarte bună, a jucat agresiv, ne-a creat probleme, s-a ținut scai de noi. Avem un grup extraordinar, o atmosferă incredibilă, iar toate acestea se văd, se simt. Mă bucur că, dincolo de rezultate, am reușit să construim într-un timp destul de scurt o echipă competitivă, care să ne dea speranțe pentru viitor. Am făcut un pas înainte, dar ceea ce va urma va fi infinit mai greu. În Elite Round nu poți spune că ai vreo preferință în privința adversarilor. Toți sunt de mare valoare. Putem visa însă, acest drept nu ni-l poate lua nimeni. Putem visa la o calificare istorică. Trebuie să credem în noi, în munca noastră, în tot ceea ce facem”, a spus Endre Kacsó.

Petrișor Toniță: „Zburăm spre Elite Round! După un meci la București cu Finlanda, 0-0, a venit victoria contra Danemarcei, 5-3, și, uite așa, terminăm Main Round-ul pe primul loc, neînvinși – 3 victorii și un egal! Pasul următor este calificarea la Campionatul Mondial”

Paulo Ferreira: „Mândri de felul nostru de a fi. Mergem în continuare pe drumul nostru. Mergem cu speranțe în Elite Round! Hai, România!”

André Luis Sasse: „Mă bucur că am marcat, dar cel mai mult mă bucur pentru victoria echipei României. Sunt mândru să reprezint România”

DANEMARCA – ROMÂNIA 3-5 

Marcatori: Jorgensen (2’21”), Truelsen (13’33”, 26’37”) / Sasse (2’03”, 4’55”, 27’31”), Hadnagy (8’50”), Iszlai (31’28”)

DANEMARCA: 1. Andersen – 6. Johansson, 7. Larsen (Cpt.), 8. Morten, 11. Fogt, 17. Rasmussen
Selecționer: Nikolaj Klein Saabye
Rezerve: 16. Rams, 2. Laursen, 4. Lucht, 9. Kasumovic, 10. Jorgensen, 12. Truelsen, 14. Sorensen, 15. Knudsen

ROMÂNIA: 12. Toniță – 10. Felipe Oliveira (Cpt.), 11. Andre Luis Sasse, 14. Paulo Ferreira, 20. Andrei Crăciun
Selecționer: Endre Kacso
Rezerve: 1. Lungu, 2. Balint, 3. Iszlai, 5. Gavrilă, 7. Daniel Araujo 8. Ilaș, 9. Hadnagy, 15. Nastai, 18. Manya

CLASAMENT: 1. ROMÂNIA 10 puncte; 2. Finlanda 4p; 3. Danemarca 0p

A mai rămas de disputat o singură partidă:

Finlanda – Danemarca, miercuri, 8 martie, „Energia Areena”, Vantaa