Au mai rămas doar câteva zile până la marea confruntare dintre naționalele de futsal ale României și Serbiei de la Vršac, meci contând pentru preliminariile Campionatului European de anul viitor din Olanda (19 ianuarie – 6 februarie 2022).

Meciul de la Vršac, de vineri, 9 aprilie, va fi penultimul pentru naționala României în Grupa a 4-a de calificare. În ultima etapă, miercuri, 14 aprilie, tricolorii vor întâlni la Timișoara selecționata similară a Macedoniei de Nord. Pentru a încheia grupa pe locul secund, tricolorii trebuie să învingă în ambele meciuri.

Echipa națională a României este cantonată din acest week-end la Timișoara. Tricolorii trag tare pentru a fi gata pentru asaltul final în grupa de calificare.

Selecționerul Robert Lupu recunoaște că a fost foarte dezamăgit după eșecul usturător de la Zenica, dar mărturisește în același timp că are mare încredere în echipa sa.

„Îi cunosc foarte bine pe băieți”

– Care este starea de spirit înaintea ultimului asalt în Grupa a 4-a?!

– Trecem, trebuie să recunoaștem acest lucru, printr-o perioadă grea. Dacă la meciurile cu Macedonia de Nord de la Skopje și la cel cu Bosnia și Herțegovina de la București putem invoca ghinionul, ceea ce s-a întâmplat în ultimul joc, la Zenica, nu mai are legătură cu șansa, cu norocul. A fost un meci în care nu ne-am regăsit, în niciun plan… Trebuie însă să ne adunăm pentru meciurile care au mai rămas din această campanie de calificare. Și muncim foarte mult pentru asta.

– Ce spun jucătorii?

– Am stat de vorbă cu băieții și le-am explicat că orice este posibil atunci când îți dorești cu adevărat să învingi. Le-am dat exemplul celor de la Industrias Santa Coloma, o echipă mică ce tocmai a învins marea FC Barcelona, scor 3-2. Dacă cei de la Industrias Santa Coloma au fost capabili de un asemenea rezultat, de ce să nu fim și noi capabili să câștigăm tot ce a mai rămas până la finalul campaniei de calificare?! Am avut și noi meciuri în care ne-am revenit, deși eram doborâți. Am avut perioade grele din care am ieșit grație atitudii noastre, a caracterului nostru. Avem șansa noastră, iar eu sunt foarte încrezător, în primul rând pentru că îi cunosc foarte bine pe băieți.

„Bosnia însă își merită locul în grupă”

– Cum a fost resimțită înfrângerea de la Zenica?

– Recunosc, după înfrângerea de la Zenica au urmat câteva zile de mare dezamăgire. M-am uitat însă înapoi, la cei patru ani de muncă alături de această echipă și mi-am dat seama că nu asta e valoarea noastră. Nici a noastră și nici a Serbiei. Meciul România – Serbia a fost cel mai bun de până acum în această grupă. Nu o spun doar eu.

– Și totuși Bosnia și Herțegovina este liderul grupei și echipa deja calificată la turneul final!

– Echipa Bosniei și Herțegovinei este, fără îndoială, marea surpriză a acestor preliminarii. Nu a fost vorba doar de șansă în cazul acestei echipe, deși, vă spun sincer, la București, și un egal m-ar fi dezamăgit în jocul cu Bosnia și Herțegovina. Până la urmă am pierdut… Bosnia însă își merită locul în grupă. Are în componență câțiva jucători de mare excepție, jucători cu experiență, care pot face diferența. Am văzut realizări pe care le-am admirat la marile echipe, la jucători precum Ricardinho. Fără exagerare!

„Ne va lipsi căpitanul Mimi Stoica”

– Mergeți în Serbia la victorie?

– Așa cum am spus și mai devreme, am mare încredere în jucătorii naționalei noastre. Și ei au încredere în ei. Serbia are și varianta egalului în disputa cu noi de la Vršac. În ceea ce ne privește trebuie să ne gândim doar la victorie, nu ne interesează altceva.

– Vă lipsește un jucător important.

– Ne va lipsi căpitanul Mimi Stoica. Am fost obligați să renunțăm la el după ce a stat în izolare preț de două săptămâni, timp în care nu a făcut antrenamente, nu a jucat. Vom merge pe mâna jucătorilor cu meciuri în picioare, a celor care au confirmat în ultimele săptămâni, au arătat că sunt în formă. Sper din tot sufletul într-un deznodământ favorabil.

Articol de Adi Dobre