Naționala de juniori a României și-a suspendat și ea în această perioadă orice activitate. Echipa ar fi trebuit să se reunească pentru un stagiu centralizat de pregătire în ultima decadă a lunii martie la Odorheiu Secuiesc.

La doi ani de la debutul său, naționala U19 a României se pregătea pentru calificările la EURO 2021. Cei 15 jucători rămași după selecția efectuată în luna februarie au primit din partea staff-ului naționalei programe de pregătire, țin legătura cu tehnicienii lotului și așteaptă vremuri mai bune.

„E o situație care ne-a surprins pe toți, dar căreia suntem obligați să-i facem față, nu trebuie să ne lăsăm îngenunchiați”, spune Endre Kacso, antrenorul naționalei U19, și continuă: „Fiecare jucător a primit un program de pregătire, pe lângă ce au de la cluburile la care sunt legitimați. Ținem legătura cu ei, încercăm să le menținem moralul, pentru că nu e ușor. Și nu doar cu cei care compun lotul după selecția din februarie, ci cu toți cei 26 prezenți atunci. Îi monitorizăm inclusiv pe cei doi stranieri din lot”.

Naționala de futsal U19 a României are în componență și doi jucători ce evoluează în străinătate. Este vorba despre Vlad Daniel Ilie, legitimat la Zaragoza, în Spania, și Denis Miron, jucător la ASD Active Network Futsal, în Italia.

„Sunt doi jucători valoroși, talentați, așa cum sunt toți din actuala generație. Sunt copii născuți în 2002 și 2003. Se vede că se pregătesc, că își doresc să ajungă undeva. Cred în acești băieți, pot reveni mai puternici! Trebuie să avem grijă de ei, pentru că acești jucători, dar și cei care vin în urma lor, reprezintă viitorul futsalului românesc, spune Endre Kacso (foto).

Specificul pregătirii și factorul educație

Tehnicianul este convins că perioada pe care o traversăm e dificilă pentru sportivi, dar mărturisește că rămâne optimist: „Sunt jucători care fac antrenamente zilnic de la club, dar sunt și juniori care fac antrenamente de doar două-trei ori pe săptămână. Primii sunt, firește, avantajați. Sper din tot sufletul ca această perioadă de inactivitate să se încheie cât mai curând iar prin iunie, echipele să își reia activitatea. Pentru a reintra în ritm, sportivii au nevoie de aproximativ șase săptămâni. Aici intervine și valoarea individuală, e clar. La această generație mai avem o problemă, una foarte importantă. Acești copii învață, au întrerupt și școala. Sunt multe de recuperat, atât la futsal, cât și la școală. Va fi foarte greu. Școala este foarte importantă. Tocmai de aceea, cred că mai devrme de luna august nu se poate vorbi despre o revenire la normal a competițiilor interne la juniori”.

Nu doar cantonamentul naționalei din martie de la Odorheiu Secuiesc a fost amânat. În această lună era programat turneul final al Cupei României, la care urmau să participe opt echipe: FK Odorheiu Secuiesc, Viitorul Băleasa, ACS KSE Târgu Secuiesc, Autobergamo Deva, ACS Futsal Ceahlăul Piatra Neamț, CSM Târgu Mureș, CS United Galați și CFR Turnu Severin 1943.

De asemenea, pentru prima oară în istorie, în acest sezon juniorii urmau să se bucure de o Ligă a Elitelor. Comitetul Executiv al FRF a aprobat în octombrie înființarea unei noi competiții la Futsal. Astfel, începând din sezonul acesta, după succesul înregistrat la fotbal, unde există deja Liga Elitelor U15, U16, U17 și U19, vom avea și la futsal Liga Elitelor U19.

Aveam toate speranțele unui sezon de vis. Ce e de făcut? Să sperăm, să credem în noi, în cei pe care îi avem alături și, sunt convins, totul va reveni la normal. Această perioadă ne-a pus pe toți la încercare, jucători, antrenori, cluburi, sponosori. Trebuie să fim uniți, doar așa vom reuși”, a încheiat Endre Kacso.

ARTICOL DE ADI DOBRE.