Naționala de futsal a României a obținut calificarea în Elite Round-ul preliminariilor FIFA Futsal World Cup 2024 cu o etapă înainte de finalul meciurilor din Grupa a 8-a a Main Round-ului.

Egalul cu Finlanda de miercuri seară de la Sala Rapid din București, 0-0, i-a asigurat primei noastre reprezentative locul 1 în grupă. În această dimineață, tricolorii au plecat spre Danemarca, unde duminică, 5 martie, vor da piept cu naționala țării gazdă într-o confruntare devenită astfel doar una de palmares. Partida Danemarca – România se va disputa la „Broager Sparekasse Skansen” din Sønderborg, de la ora 14:00, în direct pe FRF.tv.

„Ne-am îndeplinit primul obiectiv! Acum urmează greul”, spune selecționerul Endre Kacsó, care s-a declarat mulțumit de evoluția tricolorilor în actualele preliminarii. După mulți ani, naționala României are un suflu nou, în ultima perioadă la echipa națională fiind promovați mulți jucători tineri. István Hadnagy, Richárd Iszlai, Darius Nastai, Andor Bálint, André Luis Sasse sunt deja certitudini.

„Cred în continuare în acest grup absolut extraordinar”

– Domnule Endre Kacsó, felicitări pentru calificarea în Elite Round!

– Mulțumim! Mă bucur că ne-am ținut de promisiune și că ne-am îndeplinit primul obiectiv! De abia acum însă urmează greul. La Cupa Mondială vor merge doar șapte echipe. În aceste condiții lupta pentru un loc la turneul final va fi una foarte grea. În Elite Round va fi infernal.

– Cum ați comenta evoluția naționalei în Grupa a 8-a?

– Să nu uităm că Finlanda era văzută de toată lumea drept favorită în această grupă, dar, în cele din urmă, noi am reușit să încheiem pe primul loc. Și asta cu o etapă înainte de final. Acest amănunt mă mulțumește cel mai mult și mă face să cred în continuare în această generație, în acest grup absolut extraordinar. Cel mai mare câștig al ultimei perioade îl reprezintă faptul că am reușit împreună cu jucătorii, cu toți cei din jurul echipei naționale, să construim acest grup incredibil de unit și de devotat, cu o mentalitate sănătoasă. Rar mi-a fost dat să trăiesc la o echipă atmosfera pe care acești băieți au creat-o la echipa națională. Iar atunci când atmosfera este bună, când toți trag în aceeași direcție, rezultatele nu întârzie să apară. Nimic nu e întâmplător.

„Au fost însă alături cu inima de colegii lor”

– Cum s-au descurcat cei mai tineri dintre tricolori?

– Foarte bine! Deja au depășit statutul de speranțe, acum sunt certitudini. Cei mici, care au intrat pe poarta echipei naționale în ultima perioadă, au crescut enorm. Au avut și de la cine învăța, fiind în permanență sfătuiți, îndrumați de jucătorii cu experiență. Nu vreau să fac nominalizări, toți tinerii care au intrat în circuitul echipei naționale în ultima perioadă, chiar dacă nu au făcut parte din lotul pentru aceste ultime două meciuri din Main Round, au înțeles ceea ce vrem de la ei.

– Contra Finlandei au lipsit doi jucători importanți.

– Așa este. Ne-au lipsit Daniel Araujo și Octavian Cireș, doi jucători importanți. Lipsa lor s-a simțit în primul rând la nivelul efortului colectiv. Au fost însă alături cu inima de colegii lor, iar aceștia au simțit acest lucru.

„Vom trata partida ca și cum ar fi una decisivă”

– 0-0 cu Finlanda!

– E un rezultat foarte rar în futsal! Nimeni nu și-a propus însă acest obiectiv, nici noi, nici adversarii noștri, care erau obligați să învingă pentru a încheia pe primul loc în grupă. E adevărat, înainte partidei calculele indicau faptul că un egal ne era suficient pentru câștigarea grupei, dar, repet, în futsal, unde și o secundă contează, nu îți poți propune să joci la egal.

– Ce va fi în Danemarca?

– Vom trata partida ca și cum ar fi una decisivă. Mergem, e adevărat, fără presiunea rezultatului, dar trebuie să învingem pentru a onora statutul de lider al Grupei a 8-a. Va juca și Daniel Araujo, care a fost suspendat pentru meciul cu Finlanda, așa că vom avea un argument în plus să câștigăm în Danemarca.

Articol de Adi Dobre