Fundația Terre des hommes își propune să perfecționeze standardele privind protecția copilului în sport, împreună cu Federațiile Române partenere, de Fotbal și de Gimnastică și cu sprijinul oficial al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

„Copiii au nevoie de noi pentru a face sport în siguranță!”, acesta este mesajul campaniei desfășurate în cadrul proiectului european Mediu Sigur pentru Copii în Sport, care a ajuns până acum la zeci de părinți, copii, antrenori, psihologi și profesori din cadrul cluburilor sportive din țară.

Mesajele campaniei semnalează că toți copiii au dreptul să se bucure de momentele în care fac sport, fie că este vorba de antrenamente pentru performanță sau nu. Sportul dezvoltă abilitățile sociale, iar copiii trebuie protejați de situațiile în care, din dorința de a obține rezultate, adulții apelează la motivarea negativă a copiilor.

Un mediu sigur pentru copii înseamnă prevenirea oricărei acțiuni prin care copilul poate fi afectat negativ – emoțional, verbal sau fizic (de la bullying, discurs agresiv, discriminare), în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

Marea majoritate a copiilor sunt victime ai celor în care au încredere. Între 70 și 80% dintre ei își cunosc agresorul (potrivit statisticilor europene). Unii copii nu sunt în măsură să recunoască ce este abuzul: cei foarte mici și cei cu dizabilități.

Cu sprijinul partenerilor, Fundația Terre des hommes România dezvoltă politici de protecție și siguranță, cu implicarea copiilor, a părinților și a profesioniștilor din domeniu. Până în prezent, 25 de antrenori de la cluburi de gimnastică, de fotbal cât și de la alte cluburi sportive din țară au devenit formatori pe tema siguranței și protecției copiilor în sport. Aceștia organizează în prezent sesiuni de formare cu toți profesioniștii din cluburile apartenente, astfel încât mesajele și cunoștințele legate de nevoia de siguranță a copiilor să ajungă la peste 120 de antrenori.

Au fost create materiale de suport dedicate: Politica de siguranță și protecție (pentru cluburi), un manual pentru antrenori (despre prevenție, monitorizare și cum să răspundă în cazul în care constată un abuz asupra copiilor), un manual pentru copii. Campania va mai include lansarea unor infografice pentru copii și adulți și o serie de podcasturi cu specialiști din domeniu.