Federația Română de Fotbal clarifică situația în urma informațiilor vehiculate în spațiul public în ceea ce privește programul FIFA Forward.

În urma editorialului “Săgeți otrăvite”, semnat pe site-ul www.gsp.ro de Ovidiu Ioanițoaia, FRF face următoarele precizări.

 • În Croația nu există ligă profesionistă. Federația Croată este cea care administrează fotbalul profesionist, care organizează competiția din primul eșalon fotbalistic. În schimb, în România, există o entitate special constituită, Liga Profesionistă de Fotbal care, prin faptul că este organizatoarea Ligii 1, gestionează un potențial comercial care ar putea finanța inclusiv implementarea VAR.
 • FIFA FORWARD este un program destinat dezvoltării fotbalului. Prin acesta, FRF primește 2 milioane de dolari pentru un ciclu de 4 ani, adică o sumă de 500.000 de dolari aferentă fiecărui an. Fondurile primite prin programul FORWARD sunt utilizate de FRF pe proiecte de sustenabilitate a fotbalului pentru acele zone care nu au capacitatea să se autofinanțeze pentru că nu au un potențial comercial relevant.
 • Zonele în care FRF alege să investească acești bani sunt:
  – organizarea competițiilor de juniori;
  – acțiunile loturilor naționale de juniori;
  – competiții de fotbal feminin;
  – acțiunile loturilor naționale de fotbal feminin;
  – competiții Grassroots.
 • Cele două milioane de dolari sunt alocate pe proiecte specifice, aprobate de FIFA, care, ulterior, verifică destinația fondurilor printr-un audit anual efectuat de BDO Londra. Federația Română de Fotbal a absorbit permanent și în totalitate sumele puse la dispoziție de programul FIFA FORWARD, utilizând banii pe proiectele din zonele menționate anterior. Mai mult decât atât, anual, FRF asigură din veniturile comerciale pe care le produce din alte surse o finanțare de până la șase ori mai mare decât sumele oferite pentru sustenabilitate de programele FIFA FORWARD și UEFA HatTrick.
 • În ceea ce privește ajutorul primit de la FIFA pentru a diminua efectele pandemiei Covid-19, Federația Română de Fotbal a suplimentat suma primită oferind 1,688 milioane de euro tuturor membrilor săi afiliați.
 • Referitor la presupuse fonduri primite de la UEFA, reiterăm precizările făcute în mai 2020. Federația Română de Fotbal și niciuna dintre cele 55 de asociații naționale afiliate UEFA nu au primit vreun euro în plus față de sumele prevăzute anterior contextului pandemic prin programul HatTrick. Nu există un fond sau fonduri UEFA dedicate efectelor COVID-19 în fotbal și nici plăți cu această destinație specifică. Toate precizările despre acest subiect se găsesc aici: https://www.frf.ro/comunicari/comunicate-frf/frf-nu-primeste-sume-in-plus-sau-in-avans-de-la-uefa-si-nu-plateste-salarii-din-fondurile-hattrick/.