Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, alături de coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, consilier de stat, au semnat un acord de colaborare joi, 18 mai, la Casa Fotbalului.

Acordul a fost semnat în contextul implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, document pe care România l-a adoptat alături de celelalte state membre ale Organizației Națiunilor Unite în 2015. Agenda 2030 cuprinde cele 17 obiective de dezvoltare durabilă în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.

FRF este prima federație sportivă din România care semnează un astfel de acord cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, arătându-și astfel angajamentul pentru folosirea fotbalului ca agent al transformării sociale. Anul trecut, FRF a devenit membru al platformei Națiunilor Unite, Football for the Goals, inițiativă care are ca obiectiv final adoptarea unor practici sustenabile de către fenomenul fotbalistic. De asemenea, din 2018, FRF este parte a mai multor consorții europene care promovează sustenabilitatea în toate dimensiunile ei: economie circulară, evenimente și infrastructură sustenabile, protecția mediului.

Anul acesta, România va găzui alături de Georgia turneul final UEFA Under 21 Championship, iar cu această ocazie devine promotorul campaniei Cleaner Air, Better Game, care joacă un rol esențial în impulsionarea acțiunii colective de monitorizare și reducere a emisiilor de carbon pe parcursul turneului european U21.

De la asociații naționale la jucători, fani, voluntari și personal, toate părțile interesate sunt încurajate să adopte practici conștiente de mediu printr-o serie de inițiative care vor fi organizate în orașele gazdă. Aceste inițiative se vor concentra pe gestionarea deșeurilor, eforturile de curățare a comunității și programe pentru a stimula călătoriile durabile la jocuri.

„Federația Română de Fotbal își propune, prin Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2021 – 2026, să devină principalul actor instituțional și social din sport, în domeniul responsabilității sociale, iar cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă adoptate de Organizația Națiunilor Unite în anul 2015 asigură fundamentul acțiunilor noastre, în ce privește protecția drepturilor omului și politicile de mediu.

Parteneriatul cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este rezultatul corelării strategiei noastre de sustenabilitate cu obiectivele asumate de către Guvernul României și este, totodată, un instrument de colaborare interinstituțională, care, prin proiectele pe care le vom derula în baza acestuia, ne dorim să inspire, să activeze și să accelereze o abordare concertată, din partea autorităților publice, a organizațiilor sportive și a societății civile, în atingerea obiectivelor asumate pentru anul 2030”, a spus președintele FRF, Răzvan Burleanu.

„Mă bucur că primul acord pentru a promova Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă prin intermediul evenimentelor sportive îl semnăm cu Federația Română de Fotbal, cel mai popular sport din România. Când am pornit pe drumul implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, ne-am dat seama că pe lângă eforturile instituționale, trebuie să formăm o masă critică de oameni care să susțină tranziția la o societate mai sustenabilă. Proiectele noastre cu societatea civilă au dus la popularizarea principiilor pe care le promovăm și sunt convins că prin acest acord vom ajunge la și mai mulți oameni.

Sportul este despre competiție corectă, în primul rând cu tine însuți, despre antrenament constant, despre spirit de echipă, despre ambiție și perseverență. Aceasta este mentalitatea de care avem nevoie pentru o societate durabilă și de aceea vom avea mai multe colaborări pe această zonă”, a declarat și consilierul de stat László Borbély.

Federația Română de Fotbal a adoptat anul trecut Strategia de Sustenabilitate 2022-2030, document ce conține principiile care vor sta la baza acțiunilor de responsabilitate socială din viitor. Demersul se bazează pe 11 politici, aliniate cu doi piloni centrali de acțiune: drepturile omului și conservarea mediului, în cinci domenii de intervenție. Fiecare politică este descrisă în detaliu și are obiective și indicatori de performanță care pentru a măsura și cunoaște în timp real impactul fiecărei acțiuni.