Doi reprezentanți GOALS (Governance-Oriented Actions Levering on environment for Sustainability) au fost prezenți zilele acestea în România pentru o primă etapă de evaluare a impactului pe care evenimentele și infrastructura din fotbal îl au asupra mediului.

În linie cu cele două direcții ale proiectului (de guvernare și operațional), Niccolò Todaro și Luca Marrucci au avut interviuri cu o parte dintre angajații Federației Române de Fotbal, au vizitat Stadionul „Anghel Iordănescu” din Voluntari și au discutat cu membri ai unor cluburi din zona grassroots.

În urma evaluărilor, GOALS va oferi instrumente organizaționale prin care FRF să-și îmbunătățească guvernanța privind mediul: ce măsuri pot fi luate astfel încât competițiile guvernate de FRF și evenimentele organizate să dăuneze cât mai puțin mediului.

De asemenea, reprezentanții GOALS vor colabora cu 3 cluburi grassroots pentru a stabili impactul asupra mediului și a genera un instrument de calcul pe care, la finalul proiectului, îl vor putea folosi cluburi din toată lumea.

Cel mai important lucru pe care l-am remarcat la Federația Română de Fotbal e că există angajament. Fiecare membru pe care l-am intervievat încearcă să-și facă treaba pentru a îmbunătăți sustenabilitatea aici. Bineînțeles, mai sunt multe de făcut, dar punctul de pornire e bun, pentru din fiecare interviu am plecat cu feedback sau sugestii. Mai mult decât atât, participarea la UEFA EURO 2020 a venit deja cu unele îmbunătățiri. Cred că vom avea și alte inovații pe viitor”, a spus Luca Marrucci, unul dintre cercetătorii GOALS aflați la București.

Proiectul GOALS este finanțat de Uniunea Europeană, prin ramura de sport a programului ERASMUS+, iar celelalte paticipante sunt Federația Portugheză de Fotbal și Federația de Fotbal din Kosovo.