În perioada 11-12 mai, la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, al treilea workshop de urgente medicale și traumă organizat de FRF pentru staff-urile medicale de la loturile nationale, cu sprijinul UEFA.
Timp de două zile cinci medici (trei de medicină de urgență, un medic sportiv și un medic neurochirurg) au susținut cursuri în cadrul acestui workshop pentru medicii și kinetoterapeuții de la loturile naționale de fotbal. În total, 16 medici și 32 de kinetoterapeuți au beneficiat de acest program intensiv coordonat de medicii de la SABIF, cei care sunt alături de națională la toate meciurile disputate acasă. Acest workshop este acreditat și de către Colegiul Medicilor din România și sunt acordate 12 puncte EMC participanților.
”Un curs cu multă informație folositoare pentru cursanți. Deși compactat într un timp relativ scurt, au putut fi puse în practică cunoștințele teoretice prin atelierele practice. Pentru că… teoria ca teoria, dar practica e cea care contează. Cursanții s-au dovedit a fi interesați de conținutul cursului și asta s-a văzut prin modul în care au tratat atelierele practice”, a spus dr. George Carniciu, medic primar medicină de urgență.
”Am învățat cum să reacționez în situații critice și să acord primul ajutor sportivilor accidentați. Cursul m-a făcut să înțeleg importanța evaluării rapide și precise a sportivului și cum să prioritizăm intervențiile în funcție de gravitatea situației. Mai presus de toate, am realizat cât de important este să rămân calm și concentrat în situații de criză”, a declarat Toma Vasilescu, kinetoterapeut lotul A.
Workshop-ul face parte din proiectul “Football Doctor Education Programme” care cuprinde trei module. Dr. Mihai Meiu, managerul departamentului medical al FRF, este unul din cei 14 medici de la nivel european care a absolvit toate aceste module și care poate, la rândul său, organiza acest workshop în România cu toate cele 3 module. ”Acest workshop a fost foarte bine primit de către participanți, ceea ce vine ca o încurajare de a continua acest proiect. Am reușit cu 3 serii de cursanți să acoperim personalul medical de la loturi, firesc ar urma cluburile de la nivelul Ligii 1 și 2. Sunt recunoscător colegilor de la UEFA și FRF pentru tot sprijinul acordat în orgaizarea acestui workshop”, a spus dr. Mihai Meiu.
”Stopul cardiorespirator poate apărea oriunde, oricând și la orice vârstă, chiar și pe terenul de fotbal. Este obligatoriu ca personalul medical al echipelor să știe, să reacționeze și să colaboreze cu personalul ambulanței la un astfel de eveniment”, a declarat dr. Ovidiu Cismaru, medic prima medicină de urgență, membru în Comisia Medicală a FRF.