Pe 16 și 17 aprilie, Federația Română de Fotbal a organizat la București conferința Youth Coaching Summit 2025 – Fotbalul Viitorului. Pregătirea antrenorilor pentru noile generații, primul eveniment dedicat dezvoltării antrenorilor de copii și juniori din România.

Timp de două zile, peste 150 de antrenori au participat la prezentări și workshopuri interactive pe teme esențiale pentru creșterea tinerelor generații de fotbaliști. Participanții au inclus antrenori specializați pe diferite categorii de vârstă, de la U5 până la U19, precum și coordonatori tehnici ai academiilor și toți antrenorii loturilor naționale de juniori.

Evenimentul a debutat cu o serie de sesiuni dedicate pregătirii tinerilor jucători, conduse de experți din țară și din străinătate:

  • Willi Ruttensteiner (Expert Tehnic FIFA) a vorbit despre crearea unui parcurs sustenabil pe termen lung pentru succesul jucătorilor.
  • Andrada Vincze, psihologul care lucrează cu Loturile Naționale, a prezentat modul în care se schimbă nevoile psihologice ale jucătorilor în funcție de etapa de dezvoltare și cum ar trebui să se adapteze antrenorii.
  • Lucian Burchel, directorul Școlii Federale de Antrenori, a oferit perspective valoroase privind crearea planurilor de antrenament pentru maximizarea potențialului.
  • Andrei Angelescu (Data & Insights Manager FRF) și Vlad Lakatos (Coordonator Analiză Video FRF) au prezentat moduri concrete de utilizare a tehnologiei pentru îmbunătățirea performanței în fotbalul de tineret, iar Tudor Palade (Metodist FRF Coach) a prezentat platforma de exerciții pentru antrenori propusă de FRF.

În paralel, antrenorii au avut ocazia să participe la ateliere specializate pe categorii de vârstă:

  • U5-U10: strategii eficiente pentru primele etape de formare, cu Adrian Fușle-Țană;
  • U11-U15: construirea încrederii și dezvoltarea abilităților, susținut de Michel Mora & William Niederhauser (reprezentanți Association Suisse de Football);
  • U16-U19: tehnici avansate de antrenament pentru pregătirea tranziției către fotbalul de performanță, cu Andrade Bichescu;
  • Relația antrenor-părinte, o componentă tot mai importantă în procesul de dezvoltare, workshop condus de Andrada Vincze;

Evenimentul face parte din efortul strategic al FRF de a sprijini formarea continuă a antrenorilor pe grupe de vârstă și de a crea un mediu cât mai profesionist și adaptat nevoilor generațiilor viitoare de jucători.