În jur de 20 de refugiați și solicitanți de azil din București au participat pe 20 iunie, de Ziua Mondială a Refugiatului, la un turneu de fotbal organizat de Federația Română de Fotbal în cadrul proiectului „Football Integrating Refugees and Asylum Seekers”.

Aceștia au fost împărțiți în două echipe și au jucat împotriva reprezentanților Inspectoratului General pentru Imigrări din București. Printre țările de origine ale beneficiarilor se numără Afganistan, Iran, Sudan, Congo și Sudan.

A fost primul astfel de turneu organizat în cadrul proiectului; în lunile următoare, astfel de competiții vor avea loc și în celelalate centre regionale implicate în program, din Giurgiu, Rădăuți, Șomcuța Mare, Timișoara și Galați. Scopul turneelor este acela de a acționa ca o legătură între refugiați și comunitatea gazdă, respectiv piața muncii din fiecare comunitate.

Scopul programului este de a spori cunoștințele și abilitățile refugiaților și solicitanților de azil într-un context multicultural, de a-i integra pe piața muncii prin acțiuni care promovează oportunități de angajare (în special legate de sport), dar și dezvoltarea unei rețele active între 6 centre regionale de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil și sectorul sportiv, pentru a facilita integrarea lor socială.

Proiectul coordonat de Federația Română de Fotbal face parte din inițiativa Comisiei Europene, „Sport as a tool for integration and social inclusion of refugees” și se desfășoară până în 2024.