În perioada 10-11 martie, Federația Română de Fotbal a organizat, la Mogoșoaia, în cantonamentul Echipei Naționale, cursul final al proiectului Girls’ Football Coaching Course (GFCC), demarat în parteneriat cu federațiile din Norvegia și Ucraina. Proiectul a fost finanțat prin granturile SEE și norvegiene și a fost supervizat de Ambasada Norvegiei la București.
În cadrul sesiunilor demarate încă de anul trecut, participantele, 16 din România și 13 din Ucraina, au parcurs mai multe module teoretice și practice susținute de specialiști din cadrul Federației Norvegiene de Fotbal. Norvegia este una dintre cele mai dezvoltate țări în fotbalul feminin, naționala sa având în palmares două titluri europene, unul mondial și unul olimpic.
În încheierea cursului, participantele au primit diplomene din partea celor trei președinți de federații care au făcut parte din proiect, Lise Klaveness – Norvegia, Andrii Șevcenko – Ucraina, Răzvan Burleanu – România. Iar evenimentul a inclus și un festival de fotbal în care peste 100 de fetițe au luat parte la diferite ateliere menite să le dezvolte abilitățile tehnice.
„Noi, la Federația Norvegiană de Fotbal, avem astfel de proiecte prin care formăm antrenoare de aproape douăzeci de ani, în peste 20 de țări diferite. Și ceea ce am observat este că, în primul rând, creează relații excelente între țări și federații, dar este și o modalitate de a lucra cu fotbalul și egalitatea de gen. Nu este nevoie să lucrezi separat pentru egalitatea de gen. Este suficient să lucrezi pentru dezvoltarea fotbalului. Tot ce trebuie este să aducem antrenoarele pe teren, să aducem fetele pe teren, iar acest lucru creează un efect benefic nu doar în fotbal, ci și în societate. Noi credem cu tărie în acest proiect, iar rezultatele sunt foarte bune. Chiar dacă fotbalul este cel mai mare sport din lume și din Europa pentru fete, a fost o provocare și în Norvegia, la fel ca peste tot. Am luptat mulți dintre noi să fim în top. A fost nevoie de multă muncă și implicare din partea noastră. Cred că un factor important este societatea noastră politică, care a început să promoveze politicile de egalitate încă din anii ’70 și ’80. Fotbalul a venit foarte devreme în acest context. Am fost printre pionierii fotbalului feminin, alături de Germania, Suedia, Canada și Statele Unite”, a declarat Lise Klaveness, președintele Federației Norvegiene de Fotbal.
„Acest proiect este extrem de important pentru dezvoltarea fotbalului femini. Femeile din Ucraina care își doresc să devină antrenoare profesioniste au oportunitatea de a învăța de la staff-ul tehnic al Norvegiei despre ce înseamnă să fii manager de fotbal. Această inițiativă este foarte importantă și la nivel de fotbal de bază, ceea ce, din punctul meu de vedere, reprezintă unul dintre cei mai importanți pași în dezvoltarea viitoarelor jucătoare”, a punctat Andrii Șevcenko, președintele Federației Ucrainene de Fotbal.
„Suntem recunoscători Federației de Fotbal din Norvegia, pentru toată implicarea și know-how-ul pe care l-au transferat în acest proiect, și Guvernului norvegian, pentru asistența financiară pe care a oferit-o în acest proiect prin intermediul Ambasadei Norvegiei la București. Proiectul și-a propus să contribuie la dezvoltarea fotbalului feminin din țara noastră prin educarea antrenoarelor care urmează să lucreze în toate proiectele din fotbalul de bază ale FRF, dar și prin acest mesaj de incluziune pe care dorim să îl transmitem pentru a face fotbalul accesibil oricărei fetițe care își dorește să practice acest sport”, a spus Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.
Cu ocazia Congresului FIFA de la Bangkok din mai 2024, federațiile din Norvegia, Ucraina și România au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea fotbalului feminin prin încurajarea participării femeilor în fotbal și inițierea unui curs dedicat antrenoarelor. Proiectul organizat de Federația Norvegiană de Fotbal, în colaborare cu Federația Română de Fotbal și Federația Ucraineană de Fotbal, și-a propus să contribuie la dezvoltarea unei societăți care să promoveze drepturile în mod egal, unde fetele să aibă aceleași oportunități de a juca fotbal asemeni băieților și de a oferi un mediu sigur și pozitiv tuturor copiilor pentru a-l practica.