Prima ediție a cursului Football Academies, dedicat managerilor de academii din România, a ajuns la final; cei 20 de absolvenți au susținut ultimele sesiuni la finalul săptămânii trecute, când au primit și certificatele de absolvire.

Ultima sesiune din această ediție a cursului a fost despre Modelul de joc – transpunerea de pe hârtie pe teren și despre Traiectoriile jucătorilor, cea de-a doua temă incluzând și un studiu de caz de la Cupa Mondială din acest an. Invitat special a fost Joost Hendrickx, coordonator al grupelor U15 – U18 la Standard de Liège.

Programul FRF Football Academies a debutat în luna februarie, a inclus 6 module de studiu și a fost coordonat de Academia Națională de Fotbal, în parteneriat cu Double Pass, companie belgiană cu 20 de ani de experiență la nivel global, timp în care a lucrat cu peste 1.000 de cluburi, cu federații sau ligi profesioniste din Belgia, Germania, Danemarca, Japonia, Scoția, SUA sau Anglia. Double Pass este și partener FIFA în Talent Development Programme.

Cei 20 de participanți la prima ediție a cursului au fost: Cristian Cămui (Farul Constanța), Ilie Alexe (FCSB), Zoltán Dusinszki (AFK Csikszereda), Cătălin Bârleanu (FC Voluntari), Mezei János (CFR Cluj), Lucian Pretorian (Universitatea Craiova), Marius Niculae (CS Dinamo), Ioan-Alin Ionescu (Politehnica Timișoara), Ștefan Boroș (UTA Arad), George Ogăraru (CSA Steaua), Iulian Prodana (FC Ripensia Timișoara), Alexandru Chirilă (FC Botoșani), Veress Janos Lorant (Sepsi OSK), Cătălin Cighir (LPS Iolanda Balaș Sőtér Buzău), Mircea Cojocaru (FC Universitatea Cluj), Cezar Honceriu (ACSM Politehnica Iași), Nicolae Văduva (ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov), Vasile Maftei (Fotbal Club Rapid), Octavian Grigore (ACS Petrolul 52), Marian Lupu (FC Buzău), Bogdan Pantea (Juniorul Suceava).

„Consider că acest Masterclass este esențial pentru academiile de fotbal din România deoarece îți oferă o structură clară de dezvoltare a talentului la nivel de copii și juniori. Pe aceasta structură, academiile pot să își construiască sigure identitatea fotbalistică având la bază niște principii clare și asemănătoare. Acum, avem cunoștințele necesare să implementăm o viziune unitară în rândul academiilor din țară, care să ajute în timp la dezvoltarea jucătorilor și să sporească numărul de fotbaliștilor talentați de la echipele naționale.” – Ștefan Boroș, UTA Arad

„În primul rând felicit inițiativa FRF de a investi in educație prin intermediul FRF Academy. Cred in ideea că, pe termen mediu și lung, educația este cea care face diferența între o carieră de succes și eșecul profesional, în orice domeniu, nu doar cel sportiv. Acest Masterclass s-a potrivit ca o mănușă pe nevoia de dezvoltare a sectorului juvenil din Romania. Faptul că, timp de un an, am parcurs acest Master împreună cu omologii mei de la primele academii de fotbal din țară mi-a adus multă satisfacție atât pe plan personal cât și profesional! Am numai cuvinte de laudă pentru lectorii și invitații companiei Double Pass care au dus acest curs la un nivel de top!” – George Ogăraru, CSA Steaua

Proiectul FRF Football Academies va continua și în 2023, când alți conducători ai academiilor vor avea posibilitatea de a participa. De asemenea, proiectul va fi îmbunătățit printr-un program de mentorat personalizat dedicat academiilor de copii și juniori.