Programul de formare UEFA Coach Educators a debutat în luna mai din dorința de a identifica, dezvolta, perfecționa și de a oferi statutul de UEFA Coach Educator celor 46 de antrenori români selecționați pentru a fi implicați în procesul de licențiere UEFA din România.

După participarea la prima parte a sesiunii de formare, cursanții au avut la dispoziție trei săptămâni pentru a înțelege și aplica informațiile și recomandările primite, dar și pentru a pregăti, alături de colegii de echipă, prezentări teoretice specifice și lucrări practice, respectiv antrenamente pe grupe de vârste.

Partea a doua a UEFA Coach Educators a avut loc în perioada 14-18 iunie la București. Alături de cei 46 de cursanți au fost prezenți și cei 2 reprezentanți UEFA, respectiv Dany Ryser și Dariusz Pasieka, specialiști în formare de formatori de antrenori, evaluatori ai sistemului de licențiere UEFA din România, membrii ai Comisiei JIRA Panel. Întregul proces de formare a fost susținut de către Federația Română de Fotbal prin intermediul Școlii Federale de Antrenori.

Zilele de marți și miercuri au fost dedicate celor responsabili cu procesul de licențiere UEFA C din cadrul Asociațiilor Județene de Fotbal, cei care au avut oportunitatea de a prezenta și susține prezentările teoretice create și de a lucra antrenamentele propuse alături de echipe de vârste diferite.

În fiecare activitate, cursanților le-a fost distribuit un rol diferit: supervizor coach educator, coach educator, cursant și observator. Acest mod de lucru este promovat de UEFA și este necesar într-un context de formare, dezvoltare și perfecționare a adulților. Una dintre sesiunile de antrenament de miercuri le-a oferit tuturor celor prezenți o adevărată lecție de antrenorat specifică fotbalului de bază, dar și de înțelegere, compasiune și respect reciproc, datorită prezenței unei echipe formate din jucători cu dizabilități: copii, tineri și adulți cu vârste diferite și nevoi speciale.

Sesiunea a fost continuată alături de cei 14 antrenori din teritoriu, cei care s-au axat pe dobândirea de cunoștințe și competențe necesare formatorului de antrenori (UEFA Coach Educator) pentru licențele UEFA B și A.

Aceștia au avut de realizat prezentări teoretice – pe subiecte precum Jucătorii – Analiză individuală, Meciul – Analiză adversar sau Analiză echipă proprie – faza defensivă și tranziția pozitivă –, și de conceput și aplicat antrenamente cu teme ca: 6vs.4,6 cu focus tehnico-tactic ofensiv, 8vs.6,8 cu focus pe Te-Ta / ofensiv, Construcție + tranziție ofensivă sau Finalizare  + tranziție defensivă.

Ultima zi a fost dedicată antrenorilor prezenți în vederea dobândirii statutului de UEFA Mentor. Le-au fost livrate informații esențiale despre necesitatea și modul de a se realiza evaluarea formativă și sumativă, urmate de prezentarea „Conceptului și implementarea filosofiei FRF de formare a antrenorilor”.

În cadrul unei sesiuni de antrenament cu o echipă U17, din rolul de mentori, au trebuit să observe, analizeze și să tragă concluzii individuale și colective despre activitatea cursantului cu rol de „Shadow Coach” și activitatea cursanților cu rol de ,„Observatori”.

 

„Sesiunea de formare UEFA Coach Educators se alătură inițiativelor Școlii Federale de Antrenori și Academiei Naționale de Fotbal, cele care au contribuit activ la unul dintre pilonii esențiali – Educația antrenorilor din România, din cadrul Planului de Dezvoltare a Fotbalului, parte a Strategiei Tehnice a Federației Române de Fotbal. Suntem convinși că doar prin astfel de acțiuni putem contribui la formarea noilor generații de antrenori, perfecționarea celor care activează la diferite niveluri ale fotbalului și promovarea unui mod actual și modern de învățare pentru adulți.

Relația creionată cu reprezentanții UEFA este de bun augur și se bazează pe încredere și sprijin reciproc, aceștia supervizează, evaluează și oferă feedback constant pentru ca procesele demarate să fie conforme și să-și atingă obiectivele educaționale setate”, a spus directorul Școlii Federale de Antrenori, Lucian Burchel.

În luna septembrie se va organiza a doua sesiune de formare pentru ceilalți 22 de responsabili cu procesul de licențiere UEFA C din cadrul Asociațiilor Județene de Fotbal, dar și pentru o altă serie de antrenori din teritoriu care vor fi selectați pentru dobândirea statutului de UEFA Coach Educator pentru licențele UEFA B și A.