În perioada 24-29 august, Federația Română de Fotbal și Uniunea Ucrainenilor din România au organizat la Centrul Național de Fotbal Buftea cea de-a zecea ediție a Campionatului Mondial de Fotbal al Diasporei Ucrainene.

Evenimentul, menit să promoveze identitatea minorității ucrainene, a avut la start echipe de fotbal formate din reprezentanți ai diasporei ucrainene din România, Polonia, Ungaria și Israel: în total, peste 150 de sportivi din 8 echipe.

Competiția a fost câștigată de filiala din Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România – campioană și în 2021 –, care a învins în finală formația din Timiș. Pe locul al treilea s-au clasat reprezentanții din Polonia, iar pe poziția a patra, cei din Israel. La festivitatea de premiere au fost prezenți și oficiali ai Ministerului Sportului și ai Ambasadei Ucrainei în România.

În mod obișnuit, Campionatul Mondial de Fotbal al Diasporei Ucrainene are loc anual în Ucraina, însă din cauza invaziei rusești, competiția din 2021 a fost mutată în premieră în România. Scopul Campionatul Mondial de Fotbal al echipelor ucrainene din diaspora este de a consolida legătura acestor comunități atât unele cu altele, dar și cu țara de origine, dar și pentru promovarea fotbalului în Ucraina și încurajarea practicării exercițiilor fizice și a sportului de către un procent cât mai mare al populației.

Uniunea Ucrainenilor din România are ca scop apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene.