Joi, 13 octombrie, Federația Română de Fotbal a organizat la Giurgiu cel de-al doilea turneu de fotbal din cadrul proiectului european Football Integrating Refugees and Asylum Seekers 2021-2024, după cel care a avut loc la București în luna iunie.

La competiție au participat patru echipe: trei formate din solicitanți de azil și refugiați și una care a reunit reprezentanți din comunitatea locală (de la Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Giurgiu și cluburi de fotbal din oraș).

Refugiații și solicitanții de azil implicați au provenit din Coasta de Fildeș, Iran, Siria, Ucraina și Somalia, iar la turneu au asistat și referentul zonal FRF și reprezentanți ai cluburilor din localitate, pentru identificarea jucătorilor cu potențial. Toți beneficiarii au primit echipamente de jucători profesioniști.

În lunile următoare, astfel de competiții vor avea loc și în celelalate centre regionale implicate în program, din Rădăuți, Șomcuța Mare, Timișoara și Galați. Scopul turneelor este acela de a acționa ca o legătură între refugiați și comunitatea gazdă, respectiv piața muncii din fiecare comunitate.

Scopul programului este de a spori cunoștințele și abilitățile refugiaților și solicitanților de azil într-un context multicultural, de a-i integra pe piața muncii prin acțiuni care promovează oportunități de angajare (în special legate de sport), dar și dezvoltarea unei rețele active între 6 centre regionale de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil și sectorul sportiv, pentru a facilita integrarea lor socială.

Proiectul coordonat de Federația Română de Fotbal face parte din inițiativa Comisiei Europene, „Sport as a tool for integration and social inclusion of refugees” și se desfășoară până în 2024.