Comitetul Executiv al UEFA a aprobat un nou format competițional care susține dezvoltarea fotbalului feminin la nivel juvenil, ca parte a strategiei de dezvoltare.  

Formatul competițiilor va fi sub formă de ligă! În primul sezon, participantele competiției vor fi împărțite în două ligi (A și B), în funcție de coeficientul UEFA.

Runda 1

  • În fiecare ligă se vor forma grupe de câte patru echipe, care vor disputa mini-turnee
  •  Câștigătoarea fiecărui mini-turneu din Liga B va promova, iar ultimele clasate din Liga A  vor retrograda

Runda 2 

  • Pentru echipele din Liga A, această etapă va reprezenta varianta actuală a Turului de Elită, unde câștigătoarele grupelor și cel mai bun loc doi se califică la turneul final
  • După disputarea acestei etape, câștigătoarele mini-turneelor din Liga B vor promova în prima ligă, iar ultimele clasate din Liga A vor retrograda, urmând a participa și în prima etapă în următoarea ediție a Campionatului European

Spre deosebire de formatul actual, gazda turneului final va disputa și ea preliminarii și va fi în una dintre cele două ligi, în funcție de coeficientul său. Astfel, locul său la turneul final nu va mai fi unul garantat, ci va depinde doar de evoluția și rezultatele sale din fazele preliminare.

Noul format își propune să asigure competitivitatea prin disputarea partidelor între echipe care au coeficienții de valoare apropiați. De asemenea, oferă fiecărei echipe oportunitatea de a se califica la turneul final.

Nu în ultimul rând, garantează disputarea a cel puțin 5-6 meciuri competitive pe sezon, care se vor desfășura în perioadele UEFA deja existente. Noul format va fi implementat începând cu sezonul 2021/2022.