Miercuri, 22 mai, Ambasada României la Berlin împreună cu Federația Română de Fotbal au organizat un eveniment de diplomație publică dedicat participării echipei naționale de fotbal a României la turneul final al Campionatului European de Fotbal EURO 2024, care i-a avut ca invitați speciali pe doi foști internaționali români, Marius Niculae și Lucian Sânmărtean.

În cuvântul de deschidere, ambasadorul României, Adriana Stănescu, a evidențiat tradiția fotbalistică de lungă durată a României, subliniind faptul că prezența echipei naționale de fotbal la această competiție sportivă care va fi găzduită de Germania în acest an, reprezintă o ocazie excelentă de promovare a României în Germania, nu doar din punct de vedere sportiv, ci și al relațiilor bilaterale în general. În acest context, Ambasada României se va implica în sprijinirea organizării de evenimente conexe pe perioada desfășurării Campionatului (14 iunie – 14 iulie 2024).

Din partea Federației Române de Fotbal, cei doi foști internaționali români, Marius Niculae și Lucian Sânmărtean, au participat la un dialog cu dl Robert Schwartz, jurnalist originar din România, care a condus Redacția de limbă Română a postului Deutsche Welle (DW), în prezent fiind președinte al Asociației Germano-Române din Berlin (Deutsch-Rumänische Gesellschaft e.V.). Împreună cu cunoscutul jurnalist, cei doi reprezentanți ai FRF au făcut un scurt istoric al participării Echipei Naționale la Campionatul European de Fotbal.
Pentru reprezentativa României, aceasta va fi cea de-a 6-a participare la un Campionat European, după EURO 1984, EURO 1996, EURO 2000, EURO 2008 și EURO 2016. Până în prezent, cel mai bun rezultat al României a fost înregistrat în 2000, când s-a calificat în sferturile de finală.

Discuțiile au fost urmate de vizionarea documentarului «În inima Naționalei – Din vestiar până în Germania», un film emoționant despre oameni și fotbal, produs de Federația Română de Fotbal și regizat de Remus Achim.

Publicul prezent a putut urmări, în premieră în Germania, povestea calificării echipei naționale cu imagini inedite, filmate cu camera ascunsă și 100% autentice, cu mărturii individuale și secvențe de la meciuri.

În luna iunie, filmul va mai rula de două ori în Germania: la Wurzburg, orașul ce găzduiește echipa națională, și în Fanzone, la Frankfurt, înainte de partida cu Slovacia.

Filmul “În inima Naționalei” poate fi vizionat în 70 de cinematografe din 40 de orașe ale țării: Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Buzău, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Galați, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara, Turnu Severin, Sibiu, Onești, Bistrița, Satu Mare, Oradea, Sinaia, Bârlad, Miercurea Ciuc, Toplița, Alexandria, Botoșani, Focșani, Vaslui, Slobozia, Alba Iulia, Craiova, Târgoviște, Galați și Zalău. În plus, filmul este disponibil și în cinematografele din Republica Moldova.

Nu rata această oportunitate unică de a trăi alături de echipa națională toate momentele intense și emoționante ale drumului către EURO 2024 și de a face cunoștință cu baieții în care ne punem speranțele vara aceasta!

BILETELE SUNT DISPONIBILE AICI! VINO ȘI TU ÎN INIMA NAȚIONALEI!