Consiliul FIFA a luat decizia de înființare a unui Grup de Lucru care să discute și să propună modificări ale Statutului FIFA pentru a reglementa procedurile și activitatea federațiilor naționale, conform principiilor de Bună Guvernanță, precum și rolul Comisiilor de Normalizare.

Comisiile de Normalizare reprezintă o intervenție a FIFA în asociațiile membre care încalcă statutul forului internațional. Din 2016 până în prezent, FIFA a instituit aceste Comisii de Normalizare care au preluat conducerea în 21 de federații, 7 dintre acestea au avut parte de o extindere a mandatelor.

La finalul lunii ianuarie, patru asociații europene, România, Danemarca, Finlanda și Irlanda de Nord au semnat împreună pentru o modificare a Statutului FIFA în ceea ce privește reglementarea atribuțiilor și prerogativelor unei federații care este condusă de o Comisie de Normalizare. Alte 22 de federații europene au trimis scrisori de susținere pentru demersul inițiat de cele patru federații.

Grupul de lucru de la nivelul FIFA va fi compus din câte doi reprezentanți ale celor șase confederații la care se vor adăuga și reprezentanții FIFA. UEFA va fi reprezentantă de președintele FRF, Răzvan Burleanu, membru al Consiliului FIFA, și Președintele Federației Daneze de Fotbal, Jesper Møller, membru al Comitetului Executiv UEFA.

Prima întâlnire va avea loc în preajma Congresului FIFA de anul acesta, organizat în Qatar, când se vor prezenta amendamente concrete pentru modificarea Statului FIFA, astfel încât o formă finală să fie pregătită pentru Congresul FIFA din 2023.

În momentul de față Comisiile de Normalizare stabilite sunt cele care au preluat prerogativele de conducere a federațiilor naționale în următoarele șase țări: Haiti, Trinidad și Tobago, Pakistan, Guinea, Ciad și Coasta de Fildeș. Federațiile de fotbal din Zimbabwe și Kenya au fost suspendate în urma ultimei ședinte de Consiliu FIFA, ca o consecință a interferenței politice în activitatea federațiilor naționale.

La finalul anului 2018, UEFA a adoptat un set de zece principii de bună guvernanță care să impulsioneze evoluția calității administrării fotbalului european. FRF a susținut abordarea forului continental, participând inclusiv la procesul de elaborare a celor zece principii, fiind prima federație din această zonă a Europei care adoptă această declarație, în aprilie 2019, cu ocazia Adunării Generale.

Cele 10 puncte ale declarației de asumare a principiilor de bună guvernanță ale fotbalului European:

  1. Strategia Clară
  2. Statutul
  3. Implicarea părților interesate
  4. Promovarea valorilor etice, integritate și bună guvernanță
  5. Profesionalismul componenței comisiilor
  6. Administrație
  7. Responsabilitate
  8. Transparență în aspectele financiare
  9. Respectarea prevederilor
  10. Programele de voluntariat