Sezonul 2021-2022 va rămâne, indiferent de deznodământul său, unul de referință pentru echipa feminină de fotbal Universitatea Galați. „Și asta pentru că am traversat cel mai dificil an din istoria echipei noastre”, mărturisește profesorul Gabriel Călinescu, unul dintre părinții grupării gălățene.

După trei sezoane mai mult decât mulțumitoare pe prima scenă a fotbalului feminin românesc, perioadă în care an de an și-a câștigat titulatura de revelație a sezonului, Universitatea Galați a încheiat sezonul regular al actualei stagiuni pe locul 11, penultimul, cu o zestre de doar trei puncte.

În ciuda situației din clasament, fetele de la Universitatea Galați speră să joace și anul viitor în Liga 1 feminin . Misiunea lor e una foarte grea, dar nu imposibilă. Gabriel Călinescu e cel care le insuflă fetelor sale optimismul de care acestea au nevoie la reluarea campionatului.

„Suntem datori, moral în primul rând”

Domnule Gabriel Călinescu, cum apreciați prestația echipei Universitatea Galați din acest sezon?
A fost în primul rând un an 2021 foarte dificil, cel mai dificil din istoria clubului nostru. Un an 2021 întins până la urmă pe două sezoane. În actuala stagiune, din pricina problemelor finaciare, am fost la un pas de a renunța, dar ar fi fost păcat, așa că am decis să continuăm, indiferent de riscuri, de greutăți. Pentru anul 2022 vom depune autorităților locale proiecte pentru a ne ajuta să mergem mai departe. În funcție de buget vom vedea la ce nivel putem continua.

Cu cine veți continua?
Cu toți cei care ne-au rămas alături acum, la greu. Mi-aș fi dorit ca în această perioadă să avem lângă noi pe toată lumea. Din păcate, am avut și dezamăgiri. Unele jucătoare nu au mai avut răbdare, deși au prins și perioade bune la Universitatea. Știu că suntem datori, moral în primul rând, multora, partenerilor noștri în principal, oameni care ne-au ajutat mereu.

„Am debutat foarte multe junioare”

Care este principalul obiectiv al echipei?

Salvarea de la retrogradare! Vrem să jucăm în Liga 1 femin și sezonul viitor. Suntem la al patrulea sezon pe prima scenă. În primul am încheiat pe locul 4. Următorul sezon a fost întrerupt din pricina pandemiei, moment în care ne aflam pe locul 2, pentru ca anul trecut să terminăm pe locul 6. Știam că va urma un an dificil, eram pregătiți pentru un asemenea test de anduranță. Putem invoca și ghinionul din anumite partide în care puteam să adunăm puncte. Un lucru pozitiv e acela că în acest sezon am debutat foarte multe junioare, fete care își doresc să joace.

Câte fete au plecat?

Cinci fete, Nina Anca, Lidia Moacă, Meleacă Lucia, Ivan Elena și Bengescu Issabelle, jucătoare importante, fiecare însă cu motivul său. Pentru a completa lotul am reușit să transferăm în această iarnă cinci jucătoare de la ȘN Selena Constanța. Sunt fete care vor să evolueze în Liga 1. În tur am apelat și la patru senioare de la fosta echipa satelit. Este vorba despre Dudu Natalia, Coman Nicoleta, Russen Mihaela și Oana Silvia.

„Celelalte echipe din play-out vor arbitra lupta pentru retrogradare”

 Cu cine veți duce lupta pentru supraviețuire în Liga 1?
Cred că lupta pentru evitarea retrogradării se va da între CSȘ Târgoviște, Banat Girls și Universitatea Galați. Celelalte echipe din play-out vor arbitra această luptă, vor avea un rol important.
Câte jucătoare aveți la Universitatea?
Avem în acest moment 60 de fete care joacă. Legitimate avem mai multe, dar, din păcate, în acest sezon vom fi nevoiți să ne descurcăm cu două echipe, U15 și cea de seniori. În trecut aveam echipă-satelit, aveam, de asemenea, două echipe de junioare. Nu ne mai permitem însă. Cu toate acestea, o spun din nou, vrem să continuăm în Liga 1. Cred că merităm să rămânem! Dorim să contribuim în continuare la promovarea fotbalul feminin. Sperăm ca în câțiva ani să avem cel puțin o echipă de fotbal feminin în fiecare județ.

Lotul echipei Universitatea Galați

Portari: Grecu Mădălina (căpitanul echipei), Pazargic Roxana (portar și atacant), Bobocea Georgiana (portar, fundaș sau mijlocaș)
Fundași: Dumitru Daniela (transfer de la ȘN Selena C-ța), Bot Lavinia, Craciun Adelina – junioară, Ivan Mihaela (transfer de la ȘN Selena C-ța), Cimpoies Alina (transfer de la ȘN Selena C-ța), Surcica Andreea.
Mijlocași și Atacanți : Stoian Diana, Valentina Ivan, Lupu Gabriela (transfer de la ȘN Selena C-ța), Drosu Diana (transfer de la ȘN Selena C-ța), Sfeftcu Ioana – junioară, Condrea Alexandra – junioară,

Munteanu Georgiana – junioară, Năstase Simona – junioară, Marcu Adelina – junioară, Păun Rianna – junioară, Chiriac Adelina – junioară.

Însă în tur am apelat și la 4 senioare de la fosta echipă satelit:
Dudu Natalia, Coman Nicoleta, Russen Mihaela, Oana Silvia.

Staff:
Cucu Gheorghe
Asandei David
Călinescu Gabriel