Echipa feminină de fotbal a Clubului Sportiv Municipal Alexandria a încheiat sezonul regular al Ligii 1 Feminin pe ultima treaptă a podiumului.

Cu o echipă fără vedete, CSM Alexandria și-a câștigat astfel statutul de revelație a actualui sezon. Echipa pregătită de Călin Pistolea a contabilizat opt victorii și trei înfrâgeri, cele trei eșecuri fiind înregistrate pe teren propriu, dar în fața unor adversare de top. În deplasare, CSM Alexandria a avut un parcurs fără greșeală: cinci victorii din tot atâtea partide!

Teleormănencele s-au întors victorioase inclusiv de la Arad, acolo unde, în ultima etapă, apărându-și corect șansele, a învins formația Piroș Security, scor 2-0, într-o partidă fără miză pentru CSM Alexandria. În urma acelui rezultat, Piroș Security a ratat calificarea în play-off!

Deși sunt în vacanță, fetele de la CSM Alexandria au continuat, după cum ne-a povestit antrenorul Călin Pistolea, să muncească, fiind implicate în mai multe acțiuni precum: achiziționarea, împachetarea și oferirea cadourilor. Cu fondurile strânse în urma unui joc demonstrativ, fetele au reușit să facă fericiți mai mulți copii.

„Ne mândrim că am reușit să punem orașul Alexandria pe harta fotbalului feminin românesc”

– Domnule Călin Pistolea, opt victorii, trei înfrângeri, nicio remiză!
Mergem pe principiul “Ori la bal, ori la spital!”. Glumesc, firește! Așa a fost să fie. Cred că asta arată faptul că echipa își dorește să câștige fiecare partidă. Anul trecut am avut mai multe rezultate de egalitate.

– Ce înseamnă acest loc 3 pentru CSM Alexandria?
Reprezintă o performanță foarte bună. Acest loc 3 este rodul muncii echipei, al ambițiilor noastre. Un loc 3 care ne obligă însă la mai multă muncă. Sper ca și la finalul sezonului să fim cel puțin tot aici pe podium. Satisfacția e una uriașă pentru că fetele care joacă la CSM Alexandria au crescut aici. Ne mândrim că am reușit să punem orașul Alexandria pe harta fotbalului feminin românesc, că am dat jucătoare loturilor naționale.

„Nu e ușor cum ar crede unii!”

– Când ați început proiectul?
În 2012, atunci am demarat proiectul. Ideea a fost a profesorului Adrian Cioacă, care a fost și primul nostru președinte. Mergea încă din 2011 la competițiile școlare cu fetele de la Crângu, localitate aflată în drumul spre Turnu Măgurele. Atunci a apărut în organigramă fotbalul feminin. Eu eram la al doilea an ca profesor de Educație Fizică și Sport. Am pornit la drum cu fete de la Crângu, Alexandria, dar și din alte localități. Profesorul Cornel Sandu a fost primul antrenor, eu l-am secondat.

– E greu să lucrezi cu fetele?
Nu e ușor cum ar crede unii! Dar e plăcut. Fetele se dedică total pasiunii lor, pentru că joacă fotbal din pasiune. Fetele sunt mult mai atente decât băieții, mai receptive, vor tot timpul să se autodepășească.

– Trei înfrângeri, am amintit de ele, toate pe teren propriu.
Am cedat însă în fața unor adversari puternici, Heniu Prundu Bârgăului, Vasas Femina Odorheiu Secuiesc și „U” Olimpia Cluj. Contra celor de la Vasas, fetele au prins o zi mai puțin bună, însă au jucat foarte bine în celelalte două meciuri. Partida cu Olimpia Cluj a fost una dintre cele mai bune din ultima perioadă. Ne vom reîntâlni cu ele în play-off. Acolo trebuie să arătăm că am învățat din aceste înfrângeri.

„Nu avem valori individuale”

– E greu să detronezi Olimpia Cluj?
O echipă competitivă, una care să se impună în fața unei formații de top așa cum e Olimpia Cluj nu se construiește peste noapte. Au fost echipe care și-au propus să întrerupă seria Clujului, dar nu au reușit. În primul rând pentru că nu au avut continuitate. Ai nevoie de timp, trebuie să lucrezi după anumite principii. Olimpia e o forță, își permite să aducă jucătoare din toată țara, din străinătate, are ce să le ofere.

– Care sunt atuurile echipei CSM Alexandria?
Forța grupului. Nu avem valori individuale și, în consecință, fetele acționează ca o echipă. Avem o organizare bună a jocului.

– Minusurile?
Din păcate nu avem un lot numeros. Cred că ar trebui, de asemenea, să lucrăm la factorul psihic. Fetele se pierd imediat ce au primit un gol, nu mai au încredere.

„Abia așteptăm să jucăm pe noul stadion”

– Doar 30 de goluri marcate. Aveți probleme în ofensivă?
Și aici trebuie să mai lucrăm. Avem nevoie de mai multă concentrare în fața porții. Ne pierdem din claritate uneori. Nu știu ce este! Poate o teamă exagerată. În schimb avem o defensivă bună, la această defensivă contribuind toată echipa, inclusiv fetele din atac.

– Ultimele etape le-ați jucat la Plosca, o comună aflată la aproximativ 17 kilometri de Alexandria.
Până în etapa a 7-a am jucat pe terenul CSȘ Alexandria, „Peco”, așa cum îl știe toată lumea. Aveam condiții bune. Din păcate, terenul era suprasolicitat. Acolo evoluează echipa de băieți din Liga 3, echipele de juniori. Așa că am decis să mergem la Plosca unde, vă spun sincer, nu mă așteptam ca fetele să fie primite atât de bine. Oamenii de acolo au adoptat echipa, vin la meciuri, își fac simțită prezența. La Plosca am întâlnit oameni extraordinari.

– Când vor juca fetele pe noul stadion din Alexandria?
Cel mai probabil din sezonul 2023-2024. Abia așteptăm să jucăm pe noul stadion.

„Cu actualul lot am ajuns pe locul 3!”

– Ce fac fetele acum?
Sunt în vacanță. Ne vom reuni pe 24 ianuarie. Ne vom antrena și vom disputa meciuri de verificare aici în zonă. Vom aduce și câteva fete de la echipele de junioare pentru a vedea cum e să te antrenezi cu o echipă din Liga 1. Nu cred că vom fi activi pe piața transferurilor. Aducerea de jucătoare nu e în acest moment o prioritate pentru noi. Cu actualul lot am ajuns pe locul 3!

– Prin victoria din ultima etapă de la Arad ați făcut o bucurie echipei Poli Timișoara!
Știam că după acel meci, indiferent de rezultat, vor fi discuții. Am mers însă la Arad să jucăm acel fotbal corect pe care l-am predat fetelor încă din prima zi. Asta am făcut.

LOTUL ECHIPEI CSM ALEXANDRIA

Portari: Pencea Andreea și Toma Cosmina

Fundași: Rizea Gabriela, Dumitrache Oana, Iorgoni Iulia, Boldeiu Ana Maria, Șerban Roxana, Jderu Patricia, Trifu Carmen;

Mijlocași: Pană Claudia, Diță Andreea, Tudorache Cristina, Pană Eliza, Olaru Andra, Durlă Otilia, Săvescu Iulia, Radu Mădălina

Atacanți: Nica Alexandra și Zanfir Mădălina

Președinte: Bogdan Ciobanu
Delegat: Constantin Miruță
Antrenor principal: Călin Ionuț Pistolea
Antrenori junioare: Adrian Mazilu și Liviu Stoian
Antrenor portari: Gabriel Lungu


Articol de ADI DOBRE