Ora exactă în fotbalul feminin românesc s-a dat după 1989, pentru ceva vreme, de la Brașov. Urbea ardeleană a fost printre primele care s-au grăbit să reînființeze echipele feminine de fotbal, astfel încât patru din primele cinci titluri ale României au ajuns sub Tâmpa!

ICIM Brașov a fost prima campioană postdecembristă, în 1991, performanță repetată în 1993. A urmat Fartec Brașov, tot cu două succese, 1994 și 1995.

Apoi, fotbalul feminin brașovean a dispărut din peisaj. În urmă cu doar trei ani, CS Colțea 1920 Brașov își înființa prima grupă de fete. Erau junioare, care, între timp, au crescut. A urmat, cumva logic, alcătuirea unei echipe de senioare, care în vara anului trecut a fost înscrisă în Liga a 3-a.

Debutul oficial al echipei de fete CS Colțea 1920 Brașov a fost unul cu dreptul, victorie în Cupa României, 3-1 cu FCM Târgoviște. Ciprian Jurubescu, președintele clubului Colțea, spune că fetele s-au adaptat perfect filozofiei grupării pe care o conduce, sunt devotate activității clubului și dornice de a arăta că și fetele iubesc fotbalul.

„Am descoperit popularitatea de care se bucură fotbalul fetelor”

Domnule Jurubescu, când a reapărut fotbalul feminin la Brașov?
– Acum trei ani, cu o grupă de U17. Am dorit să le dăm o șansă și fetelor din Brașov să joace fotbal, nu doar băieților! Din prima generație multe fete au plecat la alte echipe, pentru a juca la nivel de senioare. Faptul că anul trecut ne-am înscris și în campionatul de senioare, în Liga 3, a constituit o dezvoltare normală. Avem condiții foarte bune, avem o antrenoare foarte dedicată, Rodica Petrișor, amănunte care contează foarte mult.

Câte fete are în acest moment clubul Colțea 1920 Brașov?
– Avem 50 de fetițe. Sunt grupe de U10, U12, U15 și senioarele, dintre care cele mai multe sunt însă junioare! La echipa mare sunt o mulțime de copile născute în 2004 și 2005.

Ce v-a determinat să constituiți un departament dedicat exclusiv fetelor?
– În primul rând pentru că ne place fenomenul, iar fotbalul jucat de fete nu îmi este străin. Când eram mic mergeam împreună cu tatăl meu la meciurile echipei ICIM Brașov și mai apoi ale lui Fartec. Determinantă în alegerea noastră a fost și interacțiunea cu Occidentul, mai ales cu țările din nordul Europei, unde am descoperit popularitatea de care se bucură fotbalul fetelor. În nord mai ales, fotbalul feminin e tratat la fel ca și cel jucat de băieți. Iar când ai alături oameni dedicați, oameni care se ocupă serios de proiectele din cadrul clubului, nu poți să te opui. Apropo de oameni dedicați, avem deja o a doua antrenoare din rândurile fetelor crescute la Colțea. Este vorba despre Mădălina Rofel.

AS Roma, Juventus Torino, Inter Milano

Care sunt obiectivele echipei?
– Sincer, nu avem obiective, nu avem vise. Vrem să avem o dezvoltare organică, să atragem tot mai multe fete către acest sport. Dacă facem lucrurile bine, atunci atragem oameni de valoare, aducem lângă noi comunitatea. Să sperăm că vom putea da jucătoare loturilor naționale de junioare. Avem calitate bună. Am avut generațiile 2004 și 2005, cele cu care am început, de mare calitate. Am participat doi ani la rând la un puternic turneu găzduit de AS Roma. Am fi mers și anul acesta, în iunie, dar din pricina pandemiei, turneul a fost amânat. Îmi aduc aminte că la prima participare fetițele noastre au debutat împotriva celor de la Juventus Torino! Erau acolo, la Roma, și echipe ale altor cluburi cunoscute, inclusiv Inter Milano. În ambele deplasări, la ambele turnee, am colaborat cu părinții. Noi am susținut cazarea și masa, părinții drumul cu avionul până la Roma. Experiența a fost una extraordinară.

Vin fetele din Brașov la fotbal?
– Vin, dar nu în număr mare așa cum ne-am aștepta. La noi în Brașov era o regulă: băieții merg la fotbal, iar fetele la handbal! E greu să treci peste asta. E dificil cu părinții, care își lasă cu greu fetele la fotbal. Noi suntem club privat, nu ne putem permite să oferim cazare fetelor din afara orașului, deși sunt fete talentate și în alte localități. Cred că din acest punct de vedere, dacă s-ar oferi condiții fetelor din mediul rural, în câțiva ani fotbalul feminin din România ar avea un cuvânt greu de spus.

Unde joacă fetele?
– La baza noastră de la Tărlungeni, unde joacă și echipa de băieți, care e în Liga a IV-a. E la doar 8 kilometri de Brașov.

„Fetele sunt devotate, se implică în viața clubului”

Echipa de senioare a debutat cu o victorie!
– Așa este! Am debutat cu o victorie, 3-1 în fața echipei FCM Târgoviște, în primul tur al Cupei României. A fost un moment emoționant. Tot clubul a venit să le susțină pe fete. Există o legătură extraordinară între toți cei care activează în cadrul clubului nostru, jucători, antrenori. Și fetele vin la meciurile băieților, sunt devotate, se implică în viața clubului. Acum, de Paște, am organizat concursuri online pe pagina de Facebook a clubului, iar fetele au reacționat foarte bine. Sunt săptămâni la rând când prezența la antrenamente e de sută la sută! Sper să le creștem în principiile noastre pe fete și cred că suntem în stare, avem experiența necesară.

–  Ce a înseamnat victoria la debutul ofical?
– A fost un semn bun! Dovadă că, la doar câteva zile, fetele au debutat cu dreptul și în Liga 3! În prima etapă din Seria a III-a, ele au câștigat la Gherla, cu același scor, 3-1 în fața echipei Atletic Olimpia. Mărturisesc faptul că am fost puțini temători. Această teamă provenea de la lipsa de experiență. Așa cum am mai spus, la echipa mare avem fete născute în 2004, în 2005. Să știți că generația 2005 are un portar extraordinar! O spun încă o dată, câtă vreme oamenii din cadrul clubului fac lucrurile corect, au susținerea mea.

Articol de ADI DOBRE