Miercuri, 9 decembrie, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a participat la prezentarea programului “Modelul de rentabilitate socială a investițiilor” (SROI), în Republica Moldova. Proiectul are la bază programul pilot realizat în urmă cu doi ani și jumătate de România și Suedia, în parteneriat cu UEFA și implementat ulterior în aproape toate țările europene.

Modelul SROI, realizat prin UEFA GROW, are menirea de a prezenta impactul pe care îl are participarea populației la activități legate de fotbal. Studiul reflectă o analiză detaliată a beneficiilor pe care investițiile în fotbal le generează în economie, societate, sănătate și performanță sportivă.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a prezentat și date din studiul “Beneficiul social al investiției în fotbal”, realizat pe fotbalul din țara noastră, unde 700.000 de români practică acest sport și 300.000 sunt legitimați. La nivel economic, fotbalul din România are o contribuție de 183 de milioane de euro la Produsul Intern Brut (PIB). Din punct de vedere social, fotbalul sprijină reducerea abandonului școlar și a criminalității, iar cel mai mare impact îl are la nivelul sănătății. 500 de milioane de euro sunt reduși din bugetul Ministerului Sănătății, ca urmare a faptului că românii practică acest sport. Pentru fiecare 320 de mii de euro pe an investiți în fotbal, 16.000 de noi sportivi sunt legitimați, iar impactul în economie este de 19,2 milioane de euro.

“În urmă cu 2 ani și jumătate, împreună cu Suedia, am participat la un proiect pilot pentru a vedea care este impactul fotbalului asupra societății. A fost prima inițiativă, la acel moment, la nivel european, de a analiza împreună cu universități de top și experți în domeniu care este impactul fotbalului asupra societății. UEFA a susținut acest studiu, la fel și Uniunea Europeană, iar astăzi Organizația Mondială a Sănătății și Națiunile Unite sprijină această abordare. La acest moment, studiul este implementat în aproape toate țările europene și mă bucur că Republica Moldova s-a alăturat acestui program”, a declarat Răzvan Burleanu.