În zilele de 22 și 23 februarie, reprezentanți din România, Malta și Italia au fost prezenți la București pentru cea de-a doua întâlnire din cadrul proiectului GOALSCORE, pentru combaterea violenței de gen.

Discuțiile s-au concentrat pe stadiul proiectului și etapele de implementare care au fost deja parcurse, precum și planificarea comunicărilor viitoare și a acțiunilor care vor fi întreprinse în cadrul unor cluburi de fotbal feminin din țările implicate: România, Malta și Portugalia.

În sală au fost prezenți reprezentanți ai Federației Române de Fotbal, ai Federației de Fotbal din Malta, precum și cercetători din cadrul universității UNIMORE (Università degli studi di Modena e Reggio Emilia), specialiste din cadrul ONG-urilor care luptă pentru combaterea violenței împotriva femeilor în țările implicate și un reprezentant al Euractiv, partener de comunicare în proiect. Online a participat și o reprezentantă a Federației Portugheze de Fotbal.

Tot în cadrul proiectului GOALSCORE, România a găzduit în lunile iulie și noiembrie 2023 traininguri pentru antrenori și antrenoare de fotbal feminin. Realizat pe baza unei metodologii elaborate de cercetătorii de la UNIMORE, trainingul a avut rolul de creare a unui context în ce privește violența de gen, pentru a familiariza antrenorii cu noțiunile și felul în care se poate manifesta aceasta, indiferent că e vorba de violență economică, fizică, psihologică, sexuală sau în cuplu.

Cea de-a doua parte a cursului a constat în prezentarea a șapte activități practice, pe terenul de fotbal, pe care antrenorii le pot folosi pentru a crea un mediu de încredere în cadrul echipelor, dar și pentru a le introduce jucătoarelor noțiunile despre violența împotriva femeilor și a le încuraja să ceară ajutor dacă ajung să treacă prin astfel de situații.

Proiectul GOALSCORE, în cadrul căruia Federația Română de Fotbal este partener, este coordonat de Federația de Fotbal din Malta și realizat alături de Federația de Fotbal din Portugalia, Centrul FILIA, Malta Women Lobby, APAV, EURACTIV și UNIMORE. Scopul principal al proiectului este utilizeze fotbalul ca mijloc de combatere a violenței împotriva femeilor tinere.