Duminică, 26 mai, stadionul „Eugen Popescu” din Târgoviște va fi gazda finalelor sezonului 2023/2024 din Liga de Tineret, competiție dedicată celor mai talentați tineri jucători români. Ziua va fi deschisă de la ora 11:00 cu finala mică dintre Universitatea Craiova și Universitatea Cluj, marea finală dintre Farul și FCSB fiind programată de la ora 15:00. Ambele dueluri vor putea fi urmărite în exclusivitate pe FRF.tv.

Târgoviște, gazda finalelor pentru al doilea an consecutiv

Stadionul „Eugen Popescu” din Târgoviște va fi și în acest sezon gazda finalelor Ligii de Tineret, așa cum s-a întâmplat și la ediția inaugurală a competiției, în sezonul precedent, când în finala mică se întâlneau FCSB și Farul Constanța, iar pentru trofeul au luptat Universitatea Craiova și UTA Arad.

În finala mică, ce va lua startul la ora 11:00, se vor întâlni Universitatea Craiova și Universitatea Cluj. Cele două reprezentante ale Seriei de Vest vor lupta pentru ultimul loc pe podium după ce au cedat în semifinale în fața celor două finaliste din acest sezon.

Universitatea Cluj a fost în avantaj după meciul tur cu Farul Constanța, când s-a impus cu 1-0, dar forța ofensivă a constănțenilor de pe teren propriu și-a spus cuvântul în retur, când Farul a câștigat cu 4-0.

Meciurile Universității Craiova cu FCSB au stat sub semnul echilibrului. În meciul tur de la București, cele două au remizat, scor 3-3, Universitatea având chiar avantaj de două goluri pe tabelă, dar pe care nu a reușit să îl păstreze până la final. Soarta calificării a fost decisă în retur, la loviturile de departajare, după ce scorul a fost egal, 0-0, la finalul celor 90 de minute regulamentare. La loteria loviturilor de departajare, FCSB a avut câștig de cauză, scorul final fiind 6-5.

Finală între reprezentatele Seriei de Est

Dacă în ediția trecută, finala a fost disputată de două echipe din Seria de Vest, Universitatea Craiova și UTA Arad, anul acesta trofeul va ajunge în vitrina unei formații din Seria de Est, FCSB sau Farul Constanța. Ultima oară, câștigăoarea celei mai importante competiții de juniori a fost o reprezentantă a Seriei de Est în sezonul 2019-2020, atunci când Viitorul Constanța se impunea în finala Ligii Elitelor U19 cu Dinamo, 2-2 la finalul timpului regulamentar și 4-3 la loviturile de departajare.

Duelul celor mai bune ofensive din acest sezon

Pe parcursul acestui campionat, cele două formații au arătat o forță ofensivă impresionantă, marcând împreună nu mai puțin de 164 de goluri!

Parcursul Farului în această ediție a Ligii de Tineret este următorul:

 • 21 meciuri
 • 17 victorii
 • 2 egaluri
 • 2 înfrângeri
 • 75 de goluri marcate
 • 20 de goluri primite

De cealaltă parte, în dreptul FCSB-ului regăsim următoarele cifre:

 • 21 meciuri
 • 16 victorii
 • 2 egaluri
 • 3 înfrângeri
 • 89 de goluri marcate
 • 25 de goluri primite

De trei ori s-au întâlnit cele două formații în campionat în acest sezon. În partida din sezonul regular, Farul s-a impus categoric în meciul disputat la București, scor 6-1. În play-off, FCSB s-a impus pe terenul constănțenilor, scor 2-1, iar în partida din retur, jucată la București, scorul a fost egal, 1-1.

Amestec de tinerețe și experiență

Liga de Tineret este dedicată jucătorilor U18, însă echipele au opțiunea de a folosi și maxim trei jucători U21. Astfel, am putut vedea la treabă pentru Farul și FCSB în acest sezon în Liga de Tineret jucători din anturajul primei echipe. Ionuț Cojocaru, Gabriel Dănuleasă, Dan Sîrbu sau Andrei Pandele sunt doar câteva exemple de jucători eligibili U21 ce au bifat minute în acest sezon în Liga de Tineret.

Câștigătoarea va reprezenta România în Europa

Învingătoarea din finala campionatului va reprezenta România în sezonul 2024/2025 al UEFA Youth League.

Competiția europeană dedicată juniorilor a luat startul în sezonul 2013/2014, România fiind reprezentată până acum de Viitorul Constanța (în 5 ediții*), AFK Csikszereda (în 2 ediții) FCSB, Dinamo și Universitatea Craiova (câte o ediție).

*Ediția din 2020/2021 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus.