Guvernul României a emis la data de 18 martie două Ordonanțe de Urgență, publicate ieri, 20 martie 2020 în Monitorul Oficial, iar o serie de măsuri se aplică și cluburilor sportive.

Printre măsurile fiscale adoptate de Guvern pentru a sprijini societatea pe timpul pandemiei COVID-19 se regăsesc și facilități financiare în ajutorul cluburilor sportive.

  • Statul va asigura un venit de minimum 75% din salariul aferent contractului individual de muncă sau contractului de activitate sportivă, plăți care vor fi suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau bugetul consolidat al statutului în cazul contractelor de activitate sportivă. Suma este plafonată la nivelul de 75% din câștigul salarial mediu brut, adică 5.429 lei, prevăzut de Legea 6/2020, privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020. În ceea ce privește contractele de activitate sportivă măsura Guvernului este aplicabilă exclusiv pentru contractele încheiate cu persoanele prevăzute în cuprinsul art. 67 indice 1 alin. 1 lit a-c din Legea educației fizice și sportului.
  • Amânarea la plată a serviciilor de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare, pentru federațiile sportive naționale și cluburile sportive care dețin certificat de identitate sportivă și a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autoritățile publice pentru prevenirea si combaterea COVID19.

Pentru a putea beneficia de aceste măsuri angajatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții detaliate în cadrul Ordonanțelor emise de Guvern.