Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat astăzi propunerea Departamentului Competiții de a modifica regulile de vârstă în toate competițiile de la nivel de juniori, ca urmare a analizei rapoartelor de joc din sezonul curent în contextul efectului vârstei relative (Relative Age Effect).

În urma studiilor efectuate, s-a constatat că jucătorii născuți mai devreme în timpul unui an sunt utilizați mai frecvent decât cei născuți la finalul anului, ceea ce afectează dezvoltarea echilibrată a tinerilor fotbaliști. Pentru a aborda această problemă și a asigura șanse egale pentru toți jucătorii, Departamentul Competiții al FRF a propus o nouă regulă care va intra în vigoare începând cu sezonul 2024-2025.

Astfel, în toate competițiile U16, U15, U14 și U13, fiecare echipă va avea dreptul de a folosi în același timp pe teren maxim trei jucători născuți după data de 1 septembrie a anului precedent categoriei de vârstă. De exemplu, pentru categoria U16 din sezonul 2024-2025, anul de naștere al jucătorilor va fi 2009, iar conform noilor prevederi, cluburile vor putea utiliza pe teren și maxim trei jucători născuți după 1 septembrie 2008.

Această măsură are scopul de a promova echitatea și de a sprijini dezvoltarea uniformă a tinerilor sportivi, indiferent de luna în care s-au născut. FRF își exprimă încrederea că această schimbare va contribui pozitiv la creșterea calității competițiilor de juniori și la formarea unor generații de fotbaliști bine pregătiți.