Foto: uefa.com

Conform Avocatulului General al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), organizația inițiatoare a Superligii (ESCL) are libertatea de a crea o competiție fotbalistică independentă de ecosistemul UEFA și FIFA, însă nu poate în paralel să participe în continuare la competițiile organizate de FIFA și UEFA fără aprobarea prealabilă a celor două foruri.

UEFA salută poziția Avocatului General CJUE, precum și recomandarea acestuia ca decizia Curții în dosarul Superligii să dea dreptate forului european. Opinia reîntărește rolul central al federațiilor în protejarea sportului, păstrâd principiile fundamentale ale meritului sportiv și de liber acces al membrilor, precum și de unitate fotbalistică.

Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe – instituție care oferă agentul României la CJUE – și Ministerul Sportului, a oferit o susținere puternică pentru poziția familiei fotbalului european și conservarea modelului european al sportului și și-a luat un angajament de durată în favoarea principiilor sportului european.

Documentul menționează că:

  • regulile UEFA și FIFA, conform cărora orice nouă competiție trebuie aprobată în prealabil sunt compatibile cu legislația UE în materie de concurență;
  • legislația de concurență UE nu interzice celor de la UEFA, FIFA, federațiilor membre sau ligilor naționale să amenințe cu sancțiuni cluburile afiliate atunci când acestea din urmă participă într-un proiect pentru înființarea unei noi competiții;
  • legislația de concurență UE nu exclude restricțiile din Statutul FIFA privind comercializarea exclusivă a drepturilor aferente competițiilor organizate de FIFA și UEFA;
  • legislația UE nu exclude Statutele FIFA și UEFA, care prevăd ca înființarea unei noi competiții paneuropene de fotbal intercluburi să fie obiectul unui sistem de aprobare prealabilă.

După anunțul ESLC despre înființarea SuperLigii, UEFA și FIFA au publicat o poziție comună în care au refuzat să recunoască noua competiției și au avertizat că jucătorii și cluburile care ar urma să participe în Superligă vor fi excluse din competițiile FIFA și ale confederațiilor sale.

ESCL a considerat comportamentul FIFA și UEFA ca fiind anticompetitiv și incompatibil cu legislația europeană, și a pornit un proces care a ajuns la CJUE, instituție ce urmează să stabilească dacă atitudinea UEFA și FIFA încalcă legislația UE.

Decizia finală a CJUE în acest caz va fi anunțată anul viitor.